Γάτα Sphynx: Μάθετε για την πιο παρεξηγημένη γατούλα στον κόσμο

από Μυρτώ Τζώρτζου

Αν σας ρωτήσουν ποια ράτσα γάτας θεωρείτε ως την πιο ιδιαίτερη, είναι πολύ πιθανό οι περισσότεροι θα αναφέρετε τις γάτες Sphynx (Σφίγγες). Aυτές τις αλλόκοτες σε εμφάνιση γάτες που σε πολλούς φαίνονται απόκοσμες και τους φοβίζουν. Και το πιο πιθανό φυσικά είναι να τις έχετε δει μόνο σε διαφημίσεις. Γιατί η αλήθεια είναι ότι η ράτσα αυτή στη χώρα μας δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpet.mag@gmail.com

Αντίθετα στο εξωτερικό οι Sphynx είναι ιδιαίτερα αγαπητές. Για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία η συγκεκριμένη ράτσα είναι η 7η πιο δημοφιλής (μετά τις Βρετανική Κοντότριχη, Βεγγάλης, Ragdoll, Περσική, Maine Coon και Σιάμ). Αλλά το ίδιο ισχύει και σε άλλες χώρες.

Η ιστορία τους

Το 1966, μετά από μια φυσική γονιδιακή μετάλλαξη, μια οικόσιτη γάτα στο Οντάριο του Καναδά γέννησε ένα γατάκι χωρίς τρίχες, την Prune. Η Prune αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη αυτής της αξιοπερίεργης και μάλλον πιο παρεξηγημένης γάτας του κόσμου.

Βέβαια οι πρώτες βέβαια αναφορές για τη ράτσα αυτή υπάρχουν από πολύ παλιά χρόνια, από τους Αζτέκους, που είχαν τέτοιες γάτες και τις χρησιμοποιούσαν για να προστατεύουν τα σιτηρά τους.

Η γάτα αυτή μοιάζει με την αιγυπτιακή γάτα-θεότητα Great Sphinx of Giza.

Γιατί αυτές οι γάτες είναι τόσο δημοφιλείς;

Η Σφίγγα συγκαταλέγεται στη δεκάδα των πιο δημοφιλών γάτων στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Οι άνθρωποι που έχουν μια τέτοια γάτα δεν έτυχε να την πάρουν. Οι περισσότεροι είναι μεγάλοι λάτρεις της φυλής και δεν θα την άλλαζαν με τίποτα.

 Μοναδική εμφάνιση. Αγγίζοντας μια τέτοια γάτα είναι σαν να μην ακουμπάς γάτα. Αυτό τρομάζει πολλούς, όμως είναι και ένας λόγος για να την υιοθετήσουν άλλοι.😍

Ένα από τα ιδιαίτερα εξωτερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Σφίγγας είναι η «κοιλίτσα» της, κάτι που οι ιδιοκτήτες της λατρεύουν. Αν την παρατηρήσετε, έχει μονίμως ελαφρώς φουσκωμένη κοιλιά, σαν να έχει μόλις τελειώσει το γεύμα της.

Οι γάτες αυτές έχουν μοναδικό χαρακτήρα. Είναι πανέξυπνες, απίστευτα παιχνιδιάρες, φιλικές, εξωστρεφείς, γλυκές και πολύ τρυφερές. Ναι, όσο και αν δεν το δείχνουν, είναι τρυφερές. Όλα αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα τους είναι επίσης λόγος που είναι πολύ δημοφιλείς. Τα παρατσούκλια τους μάλιστα είναι “Velcro cat” ή “lap cat”. Είναι επίσης πιστές, απόλυτα αφοσιωμένες στον άνθρωπό τους, σαν τους σκύλους, και πολύ ανεκτικές στους ξένους αλλά και τα άλλα ζώα. Απίστευτα καλόβολες δηλαδή.

Στην πραγματικότητα η Σφίγγα, αν και φαίνεται άτριχη, καλύπτεται με ένα λείο, πολύ κοντό χνούδι σε όλο το σώμα της. Η απουσία τριχώματος έχει ως αποτέλεσμα να είναι πολύ ζεστή στο άγγιγμα, κάτι που αρέσει. Δεν έχει επίσης βλέφαρα, ούτε και μουστάκια (σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν είτε ολόκληρα είτε μέρος τους), στοιχεία που την κάνουν ιδιαίτερη και μοναδική. Δεν νομίζετε;

Η φροντίδα της

Μπορεί οι γάτες γενικά να μη χρειάζονται μπάνιο, το οποίο και μισούν σαν τρελές, εδώ όμως τα πράγματα είναι μάλλον διαφορετικά. Τα έλαια, που εκκρίνονται από το δέρμα για την περιποίηση της τρίχας, μένουν πάνω στo δέρμα τους, με αποτέλεσμα να χρειάζονται  ένα μπανάκι.

Ένας επίσης λόγος να τις κάνουμε μπάνιο είναι το ότι το δέρμα τους λερώνεται όπως το παιδικό δέρμα. Για αυτό χρειάζονται μπάνιο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα με ένα ειδικό σαμπουάν για γάτες.😻

Και κάτι για το τέλος

Προσοχή στην έκθεση αυτής της γάτας στην ηλιακή ακτινοβολία, καθώς έχουν αναφερθεί περιστατικά ηλιακών εγκαυμάτων. Το δε χειμώνα, επειδή κρυώνει εύκολα, χρειάζεται ένα ρουχαλάκι.

Βασικά αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι οι γάτες αυτές είναι εντελώς σπιτικές. Αν τις αφήσουμε έξω, μπορεί εύκολα να αρρωστήσουν.

Τέλος οι Σφίγγες παρουσιάζουν και μεγάλη ευαισθησία στο πεπτικό σύστημα. Αυτή η φυλή είναι γνωστή για τον υψηλό της μεταβολισμό, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να τρώνε καλά και πλούσια γεύματα σε πρωτεΐνες σε καθημερινή βάση.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο