Pomeranians: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα πανέξυπνα αυτά σκυλάκια

από Μυρτώ Τζώρτζου

Tα σκυλάκια Pomeranians, συχνά γνωστά και ως Pom Pom, είναι ενεργητικά και πανέξυπνα σκυλάκια που μπορεί να ζήσουν τόσο σε ένα μικρό διαμέρισμα όσο και σε μεγάλους χώρους. Το όνομά τους το πήραν από την περιοχή της Πομερανίας στην Κεντρική Ευρώπη (σήμερα είναι μέρος της βόρειας Πολωνίας και της Ανατολικής Γερμανίας).

Η συγκεκριμένη ράτσα έγινε πολύ δημοφιλής το 18ο αιώνα, λόγω του ότι η βασίλισσα Βικτόρια της Αγγλίας είχε ένα κόκκινο μικρόσωμο Pomeranian.

Τι πρέπει όμως να ξέρουμε για αυτόν το σκύλο; Εκτός του ότι το βάρος τους κυμαίνεται από 1 έως 3 κιλά και το ύψος  από 15 έως 30 εκατοστά, 4 είναι τα βασικά:

 1. Εκπαίδευση

Τα Pomeranians είναι πεισματάρικα ζώα, με επίμονο χαρακτήρα και πολλή αυτοπεποίθηση, που σημαίνει ότι εκπαιδεύονται λίγο πιο δύσκολα από άλλες ράτσες. Τα περισσότερα είναι πολύ φιλικά και στοργικά σκυλιά, όμως υπάρχουν και κάποια που είναι περισσότερο καχύποπτα με όσους δεν γνωρίζουν.

Είναι δραστήρια και ζωηρά και χρειάζονται καθημερινή βόλτα και παιχνίδι. Η λίγη άσκηση, η πλήξη και η ανία μπορεί να τα οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα συμπεριφοράς. Αν η εκπαίδευση δεν είναι σωστή, μπορούν γίνουν αρκετά επιθετικά, κυρίαρχα και κακομαθημένα. Με τη σωστή εκπαίδευση μετατρέπονται σε υπέροχα ζώα.

2. Γάβγισμα

Είναι σκυλάκια που έχουν την τάση να γαβγίζουν. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της υποδοχής των ξένων. Μάθετέ τα ότι ναι μεν είναι εντάξει να γαβγίζουν όταν δουν ξένους, αλλά μετά πρέπει να σταματάνε. Αυτό θα το πετύχετε με τη σωστή εκπαίδευση.

3. Είναι από τα σκυλιά που μαδάνε 

Όσο και αν τα καλλωπίσετε, αυτά θα συνεχίσουν να μαδάνε, κάτι που πρέπει να γνωρίζετε από πριν. Το τρίχωμά τους αποτελείται από δύο στρώματα. Το εσωτερικό στρώμα είναι πυκνό, μαλακό και φουντωτό και το εξωτερικό πολύ μακρύ, ίσιο και τραχύ. Η ουρά είναι ιδιαίτερα φουντωτή και υπάρχει άφθονο τρίχωμα, σαν χαίτη γύρω από το λαιμό και το στήθος. Για αυτό πρέπει να τα χτενίζετε καθημερινά.

4. Υγεία 

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας αυτών των σκύλων είναι μία πάθηση που προκαλεί μετακίνηση της επιγονατίδας. Επίσης είναι επιρρεπή σε καρδιακά και δερματικά προβλήματα, ιδιαίτερα αλλεργίες. Συχνά μπορεί να εμφανίσουν και οδοντικά προβλήματα καθώς τείνουν να χάνουν τα δόντια τους σε σχετικά νεαρή ηλικία.

5. Αντίστροφο φτάρνισμα

Το Pomeranian μπορεί να κάνει και αυτό το «αντίστροφο φτάρνισμα», το οποίο μοιάζει με λαχάνιασμα και ρουθούνισμα, και γίνεται για την αφαίρεση του υγρού που παγιδεύεται κάτω από τον ουρανίσκο. Αυτό δεν είναι επικίνδυνο, αλλά μπορεί να φοβίσει το σκυλί και εσάς. Θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε τρίβοντας το λαιμό του και μιλώντας του γλυκά.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο