Στα δικαστήρια η ιστορία της 14χρονης που βασανιζόταν σε υπόγειο από τον πατριό της και θεραπεία της με σκύλο

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μια σκληρή και απάνθρωπη ιστορία, που μας θυμίζει εκείνη της Νατάσα Κάμπους, λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στα δικαστήρια στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για την ιστορία μιας 14χρονης κοπέλας, η οποία ισχυρίζεται ότι μετά από πολλές προσπάθειες το έσκασε από το υπόγειο ενός σπιτιού όπου κρατούνταν με τη βία δεμένη με αλυσίδες και βιαζόταν καθημερινά από δυο συγγενείς της.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (myrto1@gmail.com)

Το κορίτσι έχοντας δίπλα της στο δικαστήριο ένα σκυλί- θεραπείας, ράτσας Golden Retriever, με το όνομα Anna, κατάγγειλε ότι βασανιζόταν και κακοποιούνταν από τον πατριό της, τον 53χρονο Timothy Ciboro και τον 28χρονο γιο του, Esten Ciboro.

Η έφηβη έκανε συνέχεια προσπάθειες να ξεφύγει από τους βασανιστές της αλλά δεν τα είχε καταφέρει. Μέχρι τη στιγμή που τα κατάφερε, τον Μάιο του 2016. Τα όσα είπε στο δικαστήριο ήταν συγκλονιστικά. Από το 2012, που η μητέρα της την εγκατέλειψε και δεν ξαναγύρισε, και μέχρι το 2016 οι δυο αυτοί άντρες την έβαζαν και την έβγαζαν με τη βία σε ένα άθλιο και σκοτεινό υπόγειο. Η ζωή της εκεί ήταν κόλαση. Ο Timothy Ciboro μάλιστα κατηγορείται και για άλλους βιασμούς γυναικών.

Οι δυο άντρες αρνήθηκαν τις καταγγελίες της 14χρονης και χρησιμοποίησαν μάλιστα εδάφια από τη Βίβλο αλλά και λόγια του Θεού για να δείξουν ότι ήταν καλοί χριστιανοί και ποτέ δεν θα έκαναν κάτι τέτοιο. Αυτό είναι μια συνήθης πρακτική κατηγορούμενων στην Αμερική, να επικαλούνται δηλαδή το λόγο του Θεού.

Η μικρή είπε κάποια στιγμή στο δικαστήριο ότι ο πατριός της είχε σταματήσει να λέει ότι είναι πατριός της όταν αυτή τον παρακαλούσε να την απαλλάξει από το μαρτύριό της. Συνήθιζε μάλιστα να του λέει: “Δεν μου φέρεσαι σαν πατέρας. Νομίζω ότι σου αρέσει να με βιάζεις,” και εκείνος της απαντούσε με σκληρό ύφος: “Νομίζεις ότι μου αρέσει να σε τιμωρώ;”

Η παρουσία των κατηγορουμένων σόκαρε όλους στο δικαστήριο, γιατί εκτός τις συχνές αναφορές στη βίβλο, χάιδευαν και το σκυλί της κοπέλας, κάτι που ήταν ιδιαίτερα εξοργιστικό. Επίσης είπαν ότι έκαναν τα πάντα για εκείνη. Ότι δηλαδή της παρείχαν στέγη, φαγητό και ρούχα.

Η μητέρα της κοπέλας, τον καιρό που η κόρη της βασανιζόταν στα χέρια των δυο αντρών, ζούσε στο Λας Βέγκας. Εκτός από τη σεξουαλική κακοποίηση, η 14χρονη ζούσε συχνά δεμένη σε ένα κρεβάτι με αλυσίδες ή κλειδωμένη στο μπάνιο. Συχνά δε τη χτυπούσαν.

Ο Timothy Ciboro ήταν πυροσβέστης μέχρι το 2004. Συνάδελφοί του τον περιέγραψαν στο δικαστήριο ως έναν πολύ καλό εργαζόμενο.

Το σκυλί που συνόδευε την 14χρονη στο δικαστήριο είναι σκυλί θεραπείας, το οποίο έδωσαν στην κοπέλα ειδικοί ψυχολόγοι για να μπορέσει να ξεπεράσει τα τραύματά της και να συνεχίσει τη ζωή της.

Τα ζώα θεραπείας είναι εκπαιδευμένα σκυλιά που συμμετέχουν σε προγράμματα που στόχο έχουν τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ψυχολογίας. Οι σκύλοι θεραπείας είναι αυτό που φανερώνει και η ίδια η φράση: μια εναλλακτική (ή και συμπληρωματική) θεραπεία μέσω ζώων ή δια μέσου των ζώων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.

Ιδιαίτερα θετική επίδραση έχει η επαφή με τα ζώα για άτομα που ανήκουν στις αποκαλούμενες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Nancy Borders, of Toledo, Ohio, left, a dog handler, sits with Anna, a trained Lutheran Church Charities Comfort dog at Trinity Lutheran Church and School in Toledo, Ohio Tuesday, Jan. 24, 2017. She is there for the survivor/witness on the stand, not seen, at right. The trial of Timothy Ciboro and son Esten Ciboro, charged with rape, kidnapping, and endangering children, opens in the Lucas County Courthouse, Judge Linda Jennings, presiding. The two defendants are representing themselves. (Jetta Fraser/The Blade via AP)

Stand-by counsel John Thebes, right, advises defendants Timothy Ciboro, left, and his son, Esten Ciboro,seated, with the proper way to ask questions of a witness. The trial of Timothy Ciboro and son Esten Ciboro, charged with rape, kidnapping, and endangering children, opens in the Lucas County Courthouse, Judge Linda Jennings, presiding. The two defendants are representing themselves. (Jetta Fraser/The Blade via AP)

State’s exhibit 19, a photo of the site where a 13-year-old girl was chained in the basement of the Ciboros house, is displayed on a computer screen during the trial of Timothy Ciboro and son Esten Ciboro in Toledo, Ohio. The trial of Timothy Ciboro and son Esten Ciboro, charged with rape, kidnapping, and endangering children, opens in the Lucas County Courthouse, Judge Linda Jennings, presiding. The two defendants are representing themselves. (Jetta Fraser/The Blade via AP)

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο