Ψαράδες είχαν μια σπάνια συνάντηση με διαβολόψαρο

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μια ιδιαίτερη επίσκεψη είχε μια παρέα ψαράδων που βρίσκονταν με το σκάφος τους ανοιχτά του Χίλτον Χεντ στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ. Όπως κατέγραψαν στην camera, πρόκειται για ένα σαλάχι το οποίο στα ελληνικά νερά είναι γνωστό ως «διαβολόψαρο» και στο εξωτερικό ως «manta ray» (σαλάχι μάντα). Οι εμφανίσεις του είναι ιδιαίτερα σπάνιες.

Το σαλάχι μάντα (Manta birostris) είναι το μεγαλύτερο σαλάχι που υπάρχει σήμερα. Το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί έχει πλάτος 7,6, ίσως και 9 μέτρα και βάρος 1,35 τόνους. Βρίσκεται σε τροπικά και υποτροπικά νερά σε όλη την υδρόγειο, ενώ έχει βρεθεί ακόμη και σε εύκρατα νερά. Ζει σε βάθος μέχρι 120 μέτρα. Χαρακτηρίζεται από τα μεγάλα τριγωνικά θωρακικά πτερύγια και από δύο πτερύγια που έχει στο πρόσθιο μέρος του κεφαλιού.

Τρέφεται κυρίως με πλαγκτόν, το οποίο φιλτράρει μέσα από τα βράγχιά του. Θεωρείται κοινωνικό ζώο και έχει βρεθεί ότι μπορεί να μεταναστεύσει σε μεγάλες αποστάσεις. Το σαλάχι μάντα δεν θεωρείται επικίνδυνο για τον άνθρωπο, αν και έχουν καταγραφεί επιθετικές συμπεριφορές μετά από τραυματισμό του ζώου. Έχει ταξινομηθεί ως εκτεθειμένο σε κίνδυνο εξαφάνισης. Η αλιεία θεωρείται ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει το είδος και από το 2012 έχει απαγορευθεί στην Ευρώπη.

https://www.youtube.com/watch?v=_t6keFuCIpA

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο