petpet.newsNews DeskΜάθετε για τα σκυλιά που επέβαιναν στον Τιτανικό

Ιστορία

Μάθετε για τα σκυλιά που επέβαιναν στον Τιτανικό

Ο ακριβής αριθμός τους δεν έχει βρεθεί

Πριν από λίγες μέρες, στις 15 Απριλίου, συμπληρώθηκαν 105 χρόνια από τη μέρα που ο Τιτανικός, το γνωστό βρετανικό υπερωκεάνιο κατευθυνόμενος στην Αμερική χτύπησε σε παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό και βυθίστηκε στη θάλασσα παίρνοντας μαζί του, στον υγρό τάφο, 1500 ανθρώπους, ταξιδιώτες αλλά και μέλη του πληρώματός του. Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους εκείνη τη μέρα ήταν και κάποια σκυλάκια που ταξίδευαν μαζί με τους αγαπημένους τους ανθρώπους;

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpemag@gmail.com)

Ο πραγματικός αριθμός των ζώων του πλοίου δεν έχει ποτέ εξακριβωθεί, λόγω του ότι στη λίστα είχαν γραφτεί ως φορτίο και έτσι είχαν καταγραφεί. Και καθώς το μεγαλύτερο μέρος των καταστάσεων και των επίσημων εγγράφων καταστράφηκαν, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε το πόσα ακριβώς ζώα επέβαιναν εκείνη την τραγική μέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον Τιτανικό οι συνθήκες διαμονής των ζώων ήταν άριστες. Μάλιστα στις 14 Απριλίου και στις 15, τις μέρες που το πλοίο βυθίστηκε, είχε οργανωθεί και ένα dog show. Και ενώ όταν αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο ατύχημα, μνημονεύουμε πάντα τους ανθρώπους που χάθηκαν, εντούτοις αξίζει να αναφερθούμε και στα πιστά κατοικίδια που εκείνη τη μέρα βυθίστηκαν μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα στη θάλασσα.

Σύμφωνα με το Examiner.com ο επιβεβαιωμένος αριθμός των σκυλιών που επέβαιναν στο πλοίο είναι 12, εκ των οποίων διασώθηκαν μόνο 3 μικρόσωμα, 2 ράτσας Pomeranian και 1 Pekingese, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους για να τα σώσουν είτε τα έκρυψαν μέσα στο παλτό τους είτε τα μετέφεραν σκεπασμένα με κουβέρτα στις βάρκες.

Το ένα σκυλάκι Pomeranian, η Lady, αγοράστηκε από την κυρία Margaret Hays  στο Παρίσι για να της κρατάει παρά στο ταξίδι. Όταν άρχισε να γίνεται ο πανικός, εκείνη το πήρε κρύβοντάς το σε μια κουβέρτα παρά την εντολή να το αφήσει στο πλοίο.

Ο καπετάνιος του πλοίου, Capt. Smith, ταξίδευε, με το σκύλο του Ben, ένα μεγάλο Ρωσικό Wolfhound. Ένας άλλος επιβάτης, η 50χρονη Ann Elizabeth Isham, ταξίδευε με τον αγαπημένο της σκύλο, ένα Μεγάλο Δανό. Την ώρα που φορούσαν τα σωσίβια για να πέσουν στις βάρκες διάσωσης της είπαν ότι δεν μπορεί να τον πάρει μαζί της λόγω μεγέθους. Εκείνη δεν ήθελε με τίποτα να τον αποχωριστεί και κατέβηκε από τη βάρκα. Λίγες μέρες μετά τη βρήκαν νεκρή να επιπλέει στη θάλασσα αγκαλιά με το σκύλο της.

Οι μόνοι που μπορούσαν να φέρουν τα κατοικίδιά τους στο πλοίο ήταν οι επιβάτες της πρώτης θέσης.  Τα ζώα διέμενα σε μεγάλα και άνετα κλουβιά και ταϊζονταν και ασκούνταν από το προσωπικό. Όσα ήταν μικρά σε μέγεθος μπορούσαν να μένουν στις καμπίνες. Μια τους επιβάτες, η Helen Bishop, η οποία σώθηκε, ανέφερε ότι το σκυλάκι της, η Frou-Frou, της άρπαξε το φουστάνι με τα δόντια του και δεν την άφηνε να φύγει. Η ίδια σε συνέντευξη που έδωσε είπε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ το πώς την τραβούσε από το φόρεμα για να μη φύγει. Και ότι η απώλειά του είναι κάτι φοβερό για εκείνη.

Εκτός από σκυλιά, στο πλοίο υπήρχαν πολλά πουλιά που ταξίδευαν με τους ιδιοκτήτες τους αλλά και άλλα ζώα, όπως κότες και κοκόρια. Στα πλοία γενικά υπήρχαν και γάτες για να μπορούν να ελέγχουν τον πληθυσμό των ποντικών.

Στα τυχερά τώρα συμβάντα του Τιτανικού συγκαταλέγεται και η περίπτωση του Charles Moore από την Ουάσιγκτον, ο οποίος είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει μαζί με 100 Βρετανικά Foxhounds αλλά τελευταία στιγμή επέλεξε ένα άλλο πλοίο. Κάποια άλλα επίσης σκυλάκια σώθηκαν όταν μαζί με τους ιδιοκτήτες τους κατέβηκαν  στην πρώτη στάση του πλοίου, στην πόλη Cherbourg, Χερβούργο, που βρίσκεται βορειοδυτικά της Γαλλίας.

Είναι πολύ μεγάλη και δύσκολη η απόφαση να εγκαταλείψεις σε μια τέτοια περίπτωση το αγαπημένο σου ζώο. Να ξέρεις ότι εσύ θα σωθείς και εκείνο όχι. Και όσο και αν σε εμάς που βλέπουμε τα γεγονότα από απόσταση φαίνεται απλό, εντούτοις την ώρα εκείνη είναι φοβερά δύσκολο καθώς η απόφασή μας θα μας συνοδεύει πάντα.

Κάποια από τα σκυλάκια που ταξίδευαν με τον Τιτανικό. Δυστυχώς μόνο τρία σώθηκαν, και αυτά λόγω του μεγέθους τους.

Ο καπετάνιος Smith, στο κατάστρωμα μαζί με το σκύλο του.

Ο John Jacob Astor IV, η γυναίκα του Madeleine και η σκυλίτσα τους η Kitty. Δυστυχώς ο John και η Kitty δεν κατάφεραν να σωθούν.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK