Γνωρίζετε γιατί οι πορτοκαλί γάτες είναι συνήθως αρσενικές;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Το πορτοκαλί είναι φωτεινό, χαρούμενο και αισιόδοξο χρώμα. Σου προκαλεί χαρά και ενθουσιασμό για τη ζωή. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που οι πορτοκαλί γάτες θεωρούνται πιο φιλικές, πιο ζεστές, ενώ οι λευκές και οι μαύρες κάπως απόμακρες.

Σύμφωνα με έρευνα Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια το χρώμα που έχει η γούνα της γάτας παίζει σημαντικό ρόλο στο να βρει σπίτι. Σε ένα καταφύγιο γεμάτο ζώα, τα πιο τυχερά, αυτά που υιοθετούνται πιο εύκολα, είναι όσα έχουν πορτοκαλί χρώμα.

Και φυσικά τα χρώματα έχουν να κάνουν με τα γονίδια

Το 2007 ο Stephen O’Brien του Εθνικού Οργανισμού Μελέτης του Καρκίνου στην Αμερική μελέτησε την εξέλιξη των γονιδίων της οικόσιτης γάτας. Διαφορετικοί γενετικοί συνδυασμοί “ευθύνονται” για το χρώμα μια του τριχώματος μιας γάτας, το είδος και το μέγεθός του. Για παράδειγμα μια γάτα με ραβδώσεις έχει τα ίδια γονίδια με το ζώο τσιτά που έχει και εκείνο ανάλογο τρίχωμα.

Τι όμως συμβαίνει με αυτό που θέλει τις γάτες πορτοκαλί χρώματος να είναι αρσενικές;

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό δε είναι εντελώς αλήθεια. Οι περισσότερες είναι αλλά όχι όλες. To γονίδιο που ευθύνεται για το πορτοκαλί χρώμα βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ. Τα θηλυκά ζώα έχουν δυο χρωμοσώματα Χ ενώ τα αρσενικά μόνο ένα, είναι δηλαδή τύπου ΧΥ. Αυτό σημαίνει ότι μια θηλυκιά πορτοκαλί γάτα θα κληρονομήσει 2 πορτοκαλί γονίδια (ένα από τον κάθε γονέα) την ίδια στιγμή που μια αρσενική χρειάζεται μόνο ένα, το οποίο παίρνει από τη μητέρα του.

Με άλλα λόγια οι πορτοκαλί αρσενικές γάτες προέρχονται από μητέρες με ένα πορτοκαλί γονίδιο ενώ οι θηλυκές πορτοκαλί χρειάζονται και πατέρα με το ίδιο γονίδιο. Για αυτό ακριβώς το λόγο οι πορτοκαλί γάτες είναι στην πλειοψηφία τους αρσενικές.

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο