Τι μουσική προτιμούν οι γάτες;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσμα μια έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Applied Animal Behaviour Science, η οποία υποστηρίζει πως οι γάτες αντιδρούν με θετικό τρόπο σε συγκεκριμένο είδος μουσικής που περιέχει αγαπημένους και γνώριμους για εκείνες ήχους.

Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison μαζί με τον μουσικοσυνθέτη David Teie δημιούργησαν την πρώτη μουσική για γάτες. Πώς το έκαναν; Αντέγραψαν το τέμπο ήχων που οι γάτες θα μπορούσαν να θεωρήσουν ενδιαφέροντες: ένα από τα τραγούδια περιλάμβανε τον ρυθμό του γουργουρητού και ένα άλλο αυτόν του θηλασμού. Στη συνέχεια προσάρμοσαν τις συνθέσεις στην ίδια συχνότητα, μία οκτάβα περίπου πάνω από την ανθρώπινη φωνή.

Όταν ήταν έτοιμες οι πρώτες μελωδίες οι ερευνητές τις έπαιξαν σε 47 κατοικίδιες γάτες, παρουσία των κηδεμόνων τους. Αρχικά δοκίμασαν δημοφιλή κλασικά μουσικά έργα του Johann Sebastian Bach και του Gabriel Fauré. Σύμφωνα με τη δημοσίευση της ερευνητικής ομάδας στο επιστημονικό περιοδικό “Εφαρμοσμένη Συμπεριφορική Ζωολογία”, οι γάτες δεν αντέδρασαν ιδιαίτερα στο άκουσμα της δικής μας μουσικής. Όταν όμως άρχισαν να ακούνε τα κομμάτια που συντέθηκαν ειδικά για εκείνες, ενθουσιάστηκαν και πλησίαζαν τα ηχεία, συχνά τρίβοντας τις μουσούδες τους σε αυτά.

cats-love-music-animal-listen-cat-feline-kitten-sweet-high-resolution-736x552

Catsmusic

yellow_cat2

web_1_Credit_Flickr_Creative%20Commons

 

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο