Τι δεν πρέπει να φάει ο σκύλος σας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Πολλές φορές μας έχει έρθει στο μυαλό να ταΐσουμε το κατοικίδιό μας με κάποια λιχουδιά, ως ανταμοιβή για κάτι καλό που έκανε. Πατατάκια, γλυκά, σοκολάτες, κόκαλα και διάφορα άλλα που πραγματικά τα ζωάκια μας τα απολαμβάνουν. Για μια φορά ίσως δεν υπάρχει κίνδυνος. Όμως θα πρέπει να ξέρετε ότι πολλά από αυτά είναι βλαβερά για την υγεία τους. Ας δούμε ποια είναι αυτά:

Σταφύλια και σταφίδες. Τα σταφύλια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στα νεφρά του σκύλου, ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Μερικές από τις ενδείξεις για αυτό είναι οι συνεχείς εμετοί και η υπερένταση. Μέσα σε μια μέρα, ο σκύλος θέλει να κοιμάται συνέχεια και γίνεται καταθλιπτικός. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε λοιπόν, είναι να κρατήσετε τα -κατά τα άλλα – ασφαλή αυτά φρούτα σε κάποιο μέρος μακριά από τα κατοικίδιά σας.

Σοκολάτα. Οι περισσότεροι θα γνωρίζετε ήδη ότι η σοκολάτα κάνει κακό στους σκύλους. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε είναι γιατί. Ο τοξικός παράγοντας που περιέχει το αγαπημένο μας γλυκό ονομάζεται θεοβρομίνη και βρίσκεται σε όλα τα είδη σοκολάτας, ακόμα και στη λευκή. Οι πιο επικίνδυνες όμως είναι η πικρή σοκολάτα και αυτή που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει εμετούς και διάρροιες στον σκύλο σας. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμα να προκαλέσει και θάνατο.

Γαλακτοκομικά προϊόντα. Το γάλα και γενικότερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν διάρροια, διάφορες πεπτικές διαταραχές αλλά και αλλεργίες.

Πέτσες, λίπος και κόκαλα. Τα γνωστά μας αποφάγια, που τόσο αγαπάνε οι τετράποδοι φίλοι μας, είναι δυστυχώς αρκετά επικίνδυνα για την υγεία τους. Το ζωικό λίπος (μαγειρεμένο ή όχι) μπορεί να προκαλέσει παγκρεατίτιδα στον σκύλο. Όσο για τα κόκαλα, αν και θα ακουστεί φυσιολογικό να δώσουμε ένα κόκαλο στον σκύλο μας, παρόλα αυτά μπορούν να αποβούν μοιραία. Πολύ εύκολα προκαλείται πνιγμός, ενώ διαταράσσονται και οι στομαχικές λειτουργίες του ζώου.

Ωμό κρέας και ψάρι. Όπως και τα ωμά αυγά, τα ωμά κρέατα μπορεί να περιέχουν δηλητηριώδη βακτήρια. Ιδιαίτερα τα ωμά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα) μπορεί να έχουν ένα παράσιτο που προκαλεί πολλές επιπλοκές στα ζώα, ακόμα και θάνατο. Οι πρώτες ενδείξεις αυτής της λοίμωξης είναι εμετοί και πυρετός.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο