Γιατί οι σκύλοι τρώνε γρασίδι;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ο σκύλος σας, όπως ξέρουμε, είναι απόγονος του μεγάλου λύκου, ενός ευγενούς κυνηγού και επιβεβαιωμένου σαρκοβόρου ζώου. Τον ταΐζετε με τροφές της καλύτερης ποιότητας, οπότε γιατί επιμένει να τρώει γρασίδι; Ενώ κανείς δεν είναι εντελώς βέβαιος για το λόγο για τον οποίο οι σκύλοι τρώνε γρασίδι, οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτή είναι μια φυσιολογική σκυλίσια συμπεριφορά και δε χρειάζεται να ανησυχούμε.

Υπάρχουν κυρίως δύο τύποι κατανάλωσης γρασιδιού από σκύλους. Ο πρώτος είναι απλή βοσκή, όπου ο σκύλος σας μασουλάει ευτυχισμένος το γρασίδι, χωρίς επιβλαβείς επιδράσεις. Κάποιοι κτηνίατροι υποστηρίζουν ότι οι σκύλοι τρώνε γρασίδι για να καλύψουν μια διατροφική ανεπάρκεια αλλά ακόμα και οι σκύλοι που έχουν μια καλά ισορροπημένη δίαιτα θα φάνε γρασίδι. Μπορεί απλά να τους αρέσει η γεύση. Μπορεί για αυτούς να είναι η σαλάτα τους. Οπότε, ακόμα και εάν ταΐζετε καλά το σκύλο σας, αυτός μπορεί να έχει όρεξη για λίγη πρασινάδα!

Ο άλλος τύπος είναι όταν ο σκύλος τρώει γρασίδι και στη συνέχει το κάνει έμετο. Αυτό πιστεύεται ότι είναι μια εκούσια ενστικτώδης προσπάθεια για να προκαλέσει έμετο, όταν έχει καταπιεί κάτι που τον κάνει να αισθάνεται άρρωστος. Οι σκύλοι που τρώνε για να κάνουν εμετό συνήθως καταπίνουν γρασίδι όσο πιο γρήγορα μπορούν, ουσιαστικά χωρίς να το μασούν. Πιστεύεται ότι τα μακριά, αμάσητα κομμάτια γρασιδιού, γαργαλούν το λαιμό τους, προκαλώντας έμετο.

Εάν ο σκύλος σας τρώει γρασίδι, στη συνέχεια κάνει έμετο και κατόπιν φαίνεται μια χαρά, πιθανότατα τακτοποίησε αυτό που τον ενοχλούσε. Εάν συνεχίζει να προσπαθεί να κάνει έμετο και δεν μπορεί, ή συνεχίζει να τρώει γρασίδι και να κάνει έμετο, θα πρέπει να τον πάτε στον κτηνίατρο. Είναι ασφαλές για κατανάλωση; Σε κάθε περίπτωση, να προσέχετε τον τύπο του γρασιδιού που καταναλώνει το ζώο σας. Μην τον αφήνετε να καταναλώνει οτιδήποτε στο οποίο έχουν εφαρμοστεί παρασιτοκτόνα ή λιπάσματα. Τα περισσότερα προϊόντα για την περιποίηση του γκαζόν αναγράφουν το εάν είναι ασφαλή ή όχι για τα κατοικίδια.

Πηγή: http://www.hillspet.gr/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο