Ταξιδεύοντας με το κατοικίδιό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ως υπήκοος χώρας της ΕΕ μπορείτε να ταξιδεύετε ελεύθερα με το σκύλο, τη γάτα ή το κουνάβι σας, εφόσον το ζωάκι σας διαθέτει ευρωπαϊκό διαβατήριο για ζώα συντροφιάς. Το διαβατήριο αυτό εκδίδεται από οποιονδήποτε εξουσιοδοτημένο κτηνίατρο και πρέπει να περιέχει κατάλληλα στοιχεία για αντιλυσσικό εμβολιασμό.

Αν έχετε σκύλο, γάτα ή κουνάβι ηλικίας κάτω των 3 μηνών (και δεν έχει εμβολιαστεί κατά της λύσσας), πρέπει να συμβουλευθείτε τους ισχύοντες κανόνες της κάθε χώρας. Το ευρωπαϊκό διαβατήριο για ζώα συντροφιάς ισχύει μόνο για σκύλους, γάτες και κουνάβια. Αν έχετε άλλα ζώα, όπως κουνέλια ή καναρίνια, θα πρέπει να συμβουλευθείτε τους αντίστοιχους εθνικούς κανόνες που ισχύουν για την είσοδο/έξοδο ζώων από τη χώρα.

Αν πάρετε μαζί σας ένα ζώο στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Μάλτα ή τη Φινλανδία, το ζώο αυτό πρέπει να έχει λάβει αγωγή κατά του εχινόκοκκου (ταινίας) ως εξής:

– η αγωγή πρέπει να έχει χορηγηθεί από κτηνίατρο μέσα στις τελευταίες 120 το πολύ ώρες και τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την προγραμματιζόμενη άφιξή σας στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Μάλτα ή τη Φινλανδία

– η αγωγή πρέπει να έχει πιστοποιηθεί στη σχετική ενότητα του διαβατηρίου από τον κτηνίατρο που τη χορήγησε.

 Ταυτοποίηση

Το ζωάκι σας χρειάζεται ηλεκτρονικό μικροτσίπ ή ευανάγνωστο τατουάζ που να έχει γίνει πριν από τις 3 Ιουλίου 2011 με τον ίδιο κωδικό που έχει δηλωθεί στο διαβατήριο.

Σε περίπτωση εκδήλωσης κρουσμάτων ασθένειας ζώων, μπορεί να υπάρξουν και τοπικοί περιορισμοί ως προς τη μετακίνηση ζώντων ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης. Αν σκοπεύετε να μεταφέρετε ζώα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.

Σε περίπτωση ταξιδιού με αεροπλάνο, ισχύουν οι κανονισμοί της κάθε αεροπορικής εταιρείας ως προς τον τρόπο μεταφοράς του ζώου (συνήθως μεταφέρεται στον χώρο αποσκευών). Ρωτάτε πάντα από πριν την εταιρεία. Σε ταξίδια με αυτοκίνητο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα ειδικά αν θέλετε να επισκεφτείτε ή να περάσετε από χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
________________________
Πηγή: www.europa.eu

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο