Ταΐζοντας ωμό κρέας το σκύλο κινδυνεύει και αυτός και εσείς

από Μυρτώ Τζώρτζου

Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων επιλέγουν να ταΐζουν τα ζώα τους με ωμή τροφή, κάτι που, όπως φαίνεται, τείνει να γίνει μόδα. Η συγκεκριμένη διατροφική επιλογή βρίσκει εδώ και χρόνια πολλούς επιστήμονες αντίθετους, καθώς κάνουν λόγο για μια επικίνδυνη για την υγεία τόσο του ζώου όσο και του ιδιοκτήτη του επιλογή. Σύμφωνα με αυτούς η ωμή τροφή περιέχει βακτήρια και παράσιτα που μπορούν να αποδειχτούν βλαβερά για την υγεία.

Οι υποστηρικτές της ωμής διατροφής πιστεύουν μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μια διατροφή που είναι πιο κοντά στη φύση των ζώων και σε αντίθεση με την επεξεργασμένη, που μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα. αυτή είναι πέρα για πέρα υγιεινή.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι η συγκεκριμένη διατροφή είναι πιο υγιεινή καθώς ενδέχεται και αυτή να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας, στα δόντια, το έντερο και αλλού.  Επίσης αναφέρουν και την έλλειψη πολλών βασικών θρεπτικών συστατικών που έχει ένα πιάτο με ωμό φαγητό που ετοιμάζουμε οι ίδιοι στο σπίτι μας.

Νέα έρευνα 

“Βλέπουμε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ταϊζουν τις γάτες και τους σκύλους τους ωμό φαγητό, το οποίο όμως έχει επικίνδυνα βακτήρια και παράσιτα”, θα πει ο Paul Overgaauw, υπεύθυνος μιας νέας, ιδιαίτερα σημαντικής, έρευνας που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης της Ολλανδίας. Ο Overgaauw και η ομάδα του εξηγεί με ποιον τρόπο κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μελετώντας 35 δείγματα από ωμές κατεψυγμένες τροφές που υπάρχουν στο εμπόριο της Ολλανδίας. Αξίζει εδώ να πούμε ότι στην Ολλανδία περισσότεροι από τους μισούς ιδιοκτήτες σκύλων ψηφίζουν υπέρ της ωμής διατροφής.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς στα δείγματα αυτά βρέθηκαν σαλμονέλα, διάφορα βακτηρίδια listeria, βακτήρια E coli και δυο είδη επικίνδυνων παράσιτων, αυτό του Sarcocystis και του Toxoplasma gondii, γνωστό για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στα μωρά.

Με άλλα λόγια πάνω από το 23% των προϊόντων που εξετάστηκαν περιείχαν έναν τύπο του βακτηρίου E coli που μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια στον άνθρωπο ενώ πάνω από το 80% περιείχαν το ανθεκτικό στα αντιβιοτικά E coli. Επίσης κάποια βακτηρίδια listeria βρέθηκαν σε πάνω από τα μισά προϊόντα, την ώρα που πάνω από το 20% αυτών των προϊόντων περιείχαν σαλμονέλα, το 23% ένα είδος σαρκοκύστης και το 6% τοξόπλασμα.

Ο Overgaauw και η ομάδα του τονίζουν ότι ενώ τα παράσιτα γίνονται ακίνδυνα όταν ψύχονται, δε συμβαίνει το ίδιο και με τα βακτήρια, κάτι που κάνει την ωμή τροφή ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία τόσο του σκύλου όσο και του ανθρώπου: “Είναι ξεκάθαρο ότι τα εμπορικά τρόφιμα RMΒDs μπορεί να είναι μολυσμένα με διάφορα παθογόνα βακτήρια και παράσιτα, πράγμα που μπορεί να αποτελέσει την πηγή βακτηριακών λοιμώξεων στα κατοικίδια ζώα, οι οποίες επίσης, αν μεταδοθούν στους ανθρώπους, να τους θέσουν σε κίνδυνο.

Οι γάτες και οι σκύλοι που τρώνε ωμό κρέας είναι επίσης πιθανότερο να μολυνθούν με βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, από ό,τι τα ζώα που κάνουν πιο συμβατική διατροφή, με συνέπεια να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τόσο για την υγεία των ζώων όσο και γενικότερα για τη δημόσια υγεία. Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν ερχόμενοι είτε σε άμεση επαφή με την τροφή με το μολυσμένο ωμό κρέας είτε με το μολυσμένο ζώο είτε με μια μολυσμένη επιφάνεια του σπιτιού.”

Οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι ανάγκη οι ζωοτροφές με ωμό κρέας να περιέχουν στη συσκευασία τους την κατάλληλη σήμανση και τις αναγκαίες οδηγίες προφύλαξης.

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο