Τι χρειάζεται για να ταξιδέψετε με το κατοικίδιό σας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Επειδή δεν είναι λίγοι εκείνοι που μας ρωτάνε τι πρέπει να ξέρουν πριν ταξιδέψουν αεροπορικώς με το κατοικίδιό τους, σας παραθέτουμε τους κανόνες και τις προϋποθέσεις της Aegean, όπως δημοσιεύονται στο διαδικτυακό της ιστότοπο.

Για να ταξιδέψετε μαζί με το κατοικίδιό σας πρέπει να κάνετε αίτηση μεταφοράς του κατά την κράτηση του εισιτηρίου σας. Αν η αγορά του εισιτηρίου γίνει από το site της εταιρείας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Κρατήσεων και να ενημερώσετε για τη μεταφορά του κατοικίδιού σας.

Μεταφορά κατοικιδίου στην καμπίνα αεροσκάφους

Η μεταφορά του κατοικίδιου (γάτες, σκύλοι και κουνάβια) μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους επιτρέπεται μόνο μέσα σε ειδικό κουτί. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να μεταφέρετε παραπάνω από ένα κατοικίδια, τότε βασική προϋπόθεση για τη μεταφορά τους είναι να βρίσκονται στο ίδιο κλουβί καθώς και να είναι εξοικειωμένα μεταξύ τους.

Η εταιρεία σας παρέχει δωρεάν ειδικό κουτί μιας χρήσης το οποίο διατίθεται στα αεροδρόμια εσωτερικού σε περίπτωση που δε διαθέτετε δικό σας. To ειδικό κουτί μαζί με το κατοικίδιο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 8 κιλά. Μεταφέρεται μόνο μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους και τοποθετείται κάτω από το κάθισμα.

Εάν διαθέτετε δικό σας κουτί, οι διαστάσεις του δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 55εκ. μήκος x 40εκ. ύψος x 23εκ. πλάτος ή 40εκ. μήκος x 25εκ. ύψος x 25εκ. πλάτος για τα αεροσκάφη τύπου DH8-100 και DH8-400, καθώς θα πρέπει να μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα. Το ανώτερο επιτρεπόμενο βάρος του κατοικίδιου μαζί με το κλουβί του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 8 κιλά, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για τη μεταφορά του αποτελεί η επίδειξη του βιβλιάριου υγείας του στο check-in. Επίσης θα πρέπει να έχει τοποθετηθεί το απαραίτητο ηλεκτρονικό μικροτσίπ-ταυτότητα. Για ταξίδια εξωτερικού απαιτείται διαβατήριο κατοικιδίου.

Το ζώο πρέπει να είναι εμβολιασμένο κατά της λύσσας με εμβόλιο εν ισχύ την ημέρα που ταξιδεύει. Ο εμβολιασμός κατά της λύσσας επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση. Εάν το κατοικίδιο εμβολιάστηκε για πρώτη φορά κατά της λύσσας, δεν επιτρέπεται να ταξιδέψει πριν από την παρέλευση 21 ημερών από την ημερομηνία του εμβολιασμού. Ο ίδιος περιορισμός των 21 ημερών εφαρμόζεται σε περίπτωση εμβολιασμού μετά τη λήξη του προηγούμενου εμβολίου.

Προκειμένου ο εμβολιασμός κατά της λύσσας να θεωρείται έγκυρος, πρέπει να γίνεται μετά τη τοποθέτηση του ηλεκτρονικού μικροτσίπ (microchip). Ουσιαστικά, το κατοικίδιο πρέπει να είναι τουλάχιστον 105 ημερών προκειμένου να γίνει αποδεκτό για μεταφορά.

Μεταφορά κατοικιδίου στο χώρο αποθήκευσης αποσκευών

Σε περίπτωση που το βάρος του κατοικίδιου ξεπερνάει τα 8 κιλά, τότε η μεταφορά γίνεται μόνο στο χώρο αποθήκευσης αποσκευών των αεροσκαφών, ακολουθώντας την ανάλογη διαδικασία κράτησης. Η μεταφορά κατοικιδίου στο χώρο αποθήκευσης αποσκευών των αεροσκαφών πραγματοποιείται μόνο στα αεροσκάφη τύπου Airbus 319, 320 & 321, τοποθετημένο σε ειδικό κλουβί που πρέπει να έχετε προμηθευτεί οι ίδιοι.

Προδιαγραφές κλουβιών για τη μεταφορά ζώων στο χώρο αποθήκευσης αποσκευών

Οι διαστάσεις του κλουβιού μεταφοράς πρέπει να είναι οι προβλεπόμενες, αλλιώς η εταιρεία ενδέχεται να αρνηθεί να παραλάβει το κατοικίδιό σας. Για αυτό χρειάζεται να προσέξετε:

• Το κλουβί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε το ζώο να μπορεί να στέκει όρθιο, να κάνει στροφή γύρω από τον εαυτό του και να ξαπλώνει με φυσικό τρόπο. Θα παραμείνει στο κλουβί αρκετό διάστημα, επομένως θα πρέπει να αισθάνεται όσο το δυνατόν πιο άνετα.

• Το κλουβί πρέπει να είναι αρκετά ανθεκτικό για να παρέχει προστασία στο ζώο κατά τη μεταφορά και να μην επιτρέπει τη διαφυγή του, καθώς και να διαθέτει επαρκή εξαερισμό και στις τέσσερις πλευρές του, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση της ποιότητας του αέρα στο εσωτερικό του.

• Η πόρτα πρέπει να ασφαλίζει κατά τρόπο ώστε να μην υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξει κατά λάθος ή να την ανοίξει το ζώο κατά τη διάρκεια του χειρισμού και της μεταφοράς.

• Η μύτη και οι πατούσες του ζώου δεν πρέπει να περνούν από τις οπές εξαερισμού ή το πλέγμα της πόρτας.

• Το κλουβί πρέπει να διαθέτει εξωτερικά προσπελάσιμα δοχεία νερού και τροφής.

• Κλουβιά από ινοσανίδα ή συρματόπλεγμα δεν είναι κατάλληλα για μεταφορά.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο