Κάθε πότε μπορώ να κάνω τον σκύλο μου μπάνιο;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Τα περισσότερα σκυλιά θα ήθελαν να παραλείψετε την ώρα του μπάνιου, όμως δυστυχώς δεν γνωρίζουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το μπάνιο στην υγεία τόσο του τριχώματός τους όσο και στο δέρμα τους.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνω μπάνιο το σκύλο μου;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το περιβάλλον του σκύλου και το είδος του τριχώματός του. Μια φορά το μήνα είναι ίσως το πιο σύνηθες για τα περισσότερα σκυλιά.

Σκύλοι με λιπαρό τρίχωμα, όπως, για παράδειγμα, κυνηγόσκυλα, μπορεί να χρειάζονται μία φορά την εβδομάδα.

Φυλές με κοντά μαλλιά, όπως λαγωνικά και Weimaraners, δε χρειάζονται τόσο συχνά μπάνιο.

Φυλές όπως golden retriever θα πρέπει να λούζονται λιγότερο συχνά, έτσι ώστε να διατηρήσουν τα φυσικά έλαια του τριχώματός τους.

Σε σκυλιά με χοντρό τρίχωμα και παχύ, όπως Samoyeds, Malamutes, και άλλα βόρειων φυλών , κάνουμε λιγότερα μπάνια αλλά πολλά βουρτσίσματα, ώστε να ξεφορτώνονται τις νεκρές τρίχες και να διανέμονται τα φυσικά έλαια που διατηρούν. Έτσι το δέρμα και η γούνα τους παραμένουν υγιή.

Βασικά αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι καλό είναι να αποφεύγονται τα συχνά λουσίματα, γιατί έτσι θα αφαιρούνται τα φυσικά έλαια το τριχώματος, καθιστώντας το δέρμα και το τρίχωμα ξηρό και πιο επιρρεπές σε πιτυρίδα. Μερικά σαμπουάν μπορεί να ξηραίνουν ή να ερεθίζουν το δέρμα του σκυλιού σας. Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, δοκιμάστε διαφορετικά σαμπουάν μέχρι να βρείτε το κατάλληλο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρό μας.

Πηγή: http://www.vetherapy.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο