petpet.newsNews Desk15 ζώα που έχουν κλωνοποιηθεί με επιτυχία

Επιστήμη

15 ζώα που έχουν κλωνοποιηθεί με επιτυχία

Η κλωνοποίηση μπορεί να αποτελέσει τη σωτηρία για πολλά είδη υπό εξαφάνιση

Η κλωνοποίηση για μερικούς αποτελεί μια προοπτική του κοντινού μέλλοντος αλλά για κάποιους άλλους κάτι πολύ μακρινό. Ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η τεχνολογία αυτή θα έχει σημαντικές συνέπειες στο μέλλον μας, είτε προς όφελος είτε εις βάρος μας. Η κλωνοποίηση δεν είναι κάτι καινούργιο καθώς στις Η.Π.Α ήδη πωλούνται κλωνοποιημένες μπριζόλες στα σουπερμάρκετ, στις οποίες δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει ανάλογη σήμανση. Ακόμη, ζώα έχουν κλωνοποιηθεί από το 1885 όπου ο Hans Adolf Edward Dreisch κλωνοποίησε ένα θαλάσσιο αχινό. Η κλωνοποίηση μπορεί να αποτελέσει τη σωτηρία για πολλά είδη υπό εξαφάνιση. Είναι λοιπόν φανερό ότι η συστηματική χρήση της κλωνοποίησης αφορά το προσεχές μέλλον. Ας ρίξουμε λοιπόν μία ματιά σε 15 ζώα τα οποία έχουν κλωνοποιηθεί επιτυχώς.

1. Ο κυπρίνος

Ένας ασιατικός κυπρίνος κλωνοποιήθηκε με επιτυχία το 1963 και μόλις μια δεκαετία αργότερα ο Tong Dizhou κλωνοποίησε επίσης έναν ευρωπαϊκό κυπρίνο. Συχνά σκεφτόμαστε την κλωνοποίηση ως μια σύγχρονη εξέλιξη που δικαιολογεί πως το επίτευγμα του 1885 είναι πραγματικά εκπληκτικό.

2. Το πρόβατο, Dolly

Ίσως το πιο διάσημο από όλα τα κλωνοποιημένα ζώα, η Dolly δημιουργήθηκε τεχνητά το 1996, έζησε μέχρι την ηλικία των έξι ετών. Ήταν το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό και μέχρι σήμερα θεωρείται μεγάλη επιτυχία. Έχουν υπάρξει πολλές εκδοχές της Dolly από τότε, όχι όμως με ιδιαίτερη επιτυχία.

3. Το ποντίκι, Cumulina

Αυτό το μικρό τρωκτικό κλωνοποιήθηκε στη Χαβάη το 1997 και αποτέλεσε το πρώτο κλωνοποιημένο ποντίκι. Έζησε μέχρι την ηλικία των 2 ετών και 7 μηνών και μάλιστα γέννησε 2 μικρά ποντίκια.

4. Noto και Kaga (αγελάδες)

Οι Ιάπωνες ήταν ιδιαίτερα παραγωγικοί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90. Οι δύο αυτές αγελάδες δημιουργήθηκαν το 1998 και στη συνέχεια «διπλασιάστηκαν» πολλές χιλιάδες φορές από τότε. Οι Noto και Kaga έδειξαν το δρόμο για πολλούς άλλους κλώνους οι οποίοι σχεδιάστηκαν για να παράγουν βελτιωμένο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.

5. Η αίγα, Mira

Ένα άλλο παράδειγμα κλωνοποιημένου μηρυκαστικού είναι η Mira, η οποία κλωνοποιήθηκε το 1998. Η Mira και οι αδελφές της δημιουργήθηκαν σε εργαστήριο των ΗΠΑ ως προκάτοχοι της μηχανικής κτηνοτροφίας για τη φαρμακευτική βιομηχανία.

6. Μία οικογένεια χοίρων: Millie, Alexis, Christa, Dotcom, και Carrel

Αυτή η οικογένεια κλώνων, εάν είναι δόκιμος αυτός ο συλλογικός όρος για τους κλώνους, δημιουργήθηκε ως τροποποίηση ώστε να επιτρέψει τη μεταμόσχευση ανθρώπινων κυττάρων και οργάνων. Η Millie και τα αντίγραφά της δημιουργήθηκαν το 2000 από μια αμερικανική εταιρεία.

7. Το mouflon, Ombretta

Η Ombretta είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα κλωνοποίησης για καλό σκοπό. Πριν από την Ombretta, το Mouflon ήταν ένα είδος (προβάτου) υπό εξαφάνιση μέχρι το 2001, όπου κατάφερε να σωθεί. Αυτό ήταν ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς η παρένθετη μητρότητα μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή ενός βιώσιμου κλώνου απειλούμενων ειδών.

8. Ο rhesus πίθηκος, Tetra 

Ο εργαστηριακός κόσμος των πιθήκων έλαβε τον πρώτο του κλώνο το 2000. Η Tetra, με έδρα τις ΗΠΑ, είναι ο πρώτος σε μια σειρά κλωνοποιημένων πιθήκων, που οι επιστήμονες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως πειραματόζωα για να μάθουν περισσότερα για ασθένειες όπως ο διαβήτης.

9. Το gaur, Νώε

Το Guar είναι ένας ασιατικός βους που έχει συρρικνωθεί σε αριθμούς. Ευτυχώς, κλωνοποιήθηκε με επιτυχία το 2001 αλλά δυστυχώς, ο Νώε έζησε μόνο για δύο ημέρες αφού κατέληξε λόγω δυσεντερίας.

10. Η γάτα αντίγραφο

Η γάτα αντίγραφο (Copy Cat) θα μπορούσε να είναι το εναρκτήριο «όπλο» για μια εντελώς νέα βιομηχανία κλωνοποιημένων κατοικίδιων ζώων. Δημιουργήθηκε το 2001 και αποτελεί το πρώτο κλωνοποιημένο κατοικίδιο ζώο στον κόσμο.

11. Ο αρουραίος, Ralph

Ο Ralph ήταν ένας από τους τρεις νεογνούς αρουραίους που δημιουργήθηκαν το 2002. Το γενετικό υπόβαθρο του Ralph μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον σε εργαστήρια έρευνας. 129 έμβρυα εμφυτεύτηκαν σε δύο θηλυκούς αρουραίους, με τρεις μόνο να είναι βιώσιμοι και εκ των οποίων ο ένας ήταν ο Ralph.

12. Το μουλάρι, Idaho Gem

Τα μουλάρια ναι μεν είναι στείρα αλλά αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο για να κλωνοποιηθούν. Το Idaho Gem γεννήθηκε το 2003.

13. Ο ίππος, Prometea

Μια ιταλική ομάδα δημιούργησε αυτόν τον κλωνοποιημένο ίππο το 2003. Η πεποίθηση ήταν ότι θα μπορούσαν να “παράγουν μαζικά” ιταλούς επιβήτορες, δυστυχώς όμως το εγχείρημα αυτό απέτυχε.

14. Η αφρικανική αγριόγατα, Ditteaux

Η απειλή προς εξαφάνιση δεν αποτελεί προϋπόθεση κλωνοποίησης για ένα είδος. Γιατί όμως οι Αμερικάνοι κλωνοποίησαν ένα είδος το οποίο δεν είναι υπό εξαφάνιση; Η απάντηση είναι απλή: «επειδή μπορούν». Ωστόσο οι Αμερικάνοι χρησιμοποίησαν την Ditteaux ως πρότυπο για την κλωνοποίηση άλλων πιο απειλούμενων ειδών.

15. Τα κουνάβια, Libby και Lilly

Οι Libby και Lilly κλωνοποιήθηκαν το 2004. Αλλά γιατί να κλωνοποιήσει κάποιος κουνάβια; Όπως αποδεικνύεται, τα κουνάβια είναι χρήσιμα για τη μελέτη των αναπνευστικών ασθενειών του ανθρώπου. Είναι ακόμα δεινοί κυνηγοί φιδιών.

-Επιμέλεια άρθρου-
Δημήτρης Αϊβαλιώτης

Πηγή: http://www.diagnovet.gr

SHARE
MORE NEWS DESK