Ποια γλυκαντική ουσία είναι τοξική για το σκύλο σας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ένα γνωστό υποκατάστατο τη ζάχαρης που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο πλέον στη διατροφή μας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία των αγαπημένων μας κατοικίδιων. Πρόκειται για την ξυλιτόλη (xylitol), μια φυσική γλυκαντική ουσία που υπάρχει όχι μόνο στις καραμέλες και τις τσίχλες, όπως πιθανόν να γνωρίζουμε, αλλά και σε πολλά άλλα τρόφιμα -και όχι μόνο, όπως φυστικοβούτυρο, αρτοσκευάσματα, βιταμίνες, έτοιμα ροφήματα, μπισκότα, σιρόπια για το βήχα, στοματικά διαλύματα, οδοντόπαστες, ακόμα και στο οδοντικό νήμα.

Η ξυλιτόλη μπορεί να μη είναι καθόλου βλαβερή για τον άνθρωπο, όμως μπορεί να είναι τοξική για τον αγαπημένο μας σκύλο. Σύμφωνα λοιπόν με τον FDA (Food and Drug Administration) οι τροφές που περιέχουν ξυλιτόλη μπορεί να προκαλέσουν στα κατοικίδιά μας σοβαρή υπογλυκαιμία, ζημιά στο συκώτι, ακόμα και θάνατο. Στις ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν πολλές αναφορές για σκύλους που κατανάλωσαν ξυλιτόλη και δηλητηριάστηκαν.

Η ξυλιτόλη θεωρείται 100 φορές πιο τοξική από τη σοκολάτα.

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ένας σκύλος είναι:

αδυναμία
δυσκολία στο περπάτημα ή να σταθεί όρθιος
λήθαργος
εμετός
τρέμουλο ή σπασμοί
κρίσεις
κώμα (σ’ αυτή την περίπτωση η πρόγνωση δεν είναι καλή)

Αν φοβάστε ότι το σκυλάκι σας έφαγε ξυλιτόλη, μεταφέρτε το αμέσως στον κτηνίατρο. Η υπογλυκαιμία και οι άλλες συνέπειες της ξυλιτόλης μπορεί να εκδηλωθούν έως και 24 ώρες μετά την κατανάλωσή της, και το κατοικίδιο ίσως χρειασθεί νοσηλεία για παρακολούθηση.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο