8 πράγματα που συνήθως ρωτάμε για τις γάτες Calico

από Μυρτώ Τζώρτζου

Γνωρίζετε τις γάτες Calico (Καλίκο); Αυτές τις υπέροχες τρίχρωμες γατούλες που τις συναντάμε σε όλα τους δυνατούς συνδυασμούς; Για να χαρακτηριστεί μια γατούλα Calico θα πρέπει να φέρει τρία χρώματα μαύρο, άσπρο και πορτοκαλί, όπως και παραλλαγές αυτών π.χ. γκρι, κρεμ κτλ. Η αλήθεια είναι ότι μας μπερδεύουν λίγο. Ας δούμε τι μπορεί να μη γνωρίζετε για αυτές:

  1. Είναι οι γάτες Calico από κάποια ράτσα; 

Απάντηση: Όχι. Το Calico αναφέρεται στα χρώματα ή τα σχέδια της γούνας τους και δεν έχει να κάνει με ράτσα.

2. Από πού προέρχεται η λέξη Calico; 

Απάντηση: Η λέξη Calico για γάτες βασικά συναντάται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Πρόκειται για ένα είδος υφάσματος που όταν ήρθε στην Αμερική, το 1780, και ήταν ύφασμα με στάμπες.

3. Υπάρχουν διάφορα είδη από Calico γάτες;

Απάντηση: Το γονίδιο που ελέγχει το πορτοκαλί χρώμα στις γάτες είναι στο χρωμόσωμα Χ. Κάθε γάτα, θηλυκιά ή αρσενική, μπορεί να είναι φυσικά πορτοκαλί αλλά στα αρσενικά το χρώμα αυτό εμφανίζεται σχεδόν πάντα στο τιγρέ σχέδιο (συνήθως με άσπρο).

Τα θηλυκά, όμως, μπορεί να έχουν πορτοκαλί σε τρεις διαφορετικές εκδοχές:
«tabbies» (τάμπις): αυτές που είναι άσπρο με πορτοκαλί (τιγρέ) και δεύτερο χρωματισμό (επίσης τιγρέ)
«torties» (τόρτις): αυτές που έχουν πορτοκαλί με καφέ ή πορτοκαλί με μαύρο
«calicoes» (κάλικο): αυτές που έχουν πορτοκαλί, καφέ και μαύρο ή απλά οι τρίχρωμες

Tο γεγονός ότι το πορτοκαλί στα αρσενικά συναντάνται σχεδόν πάντα στην tabby έκδοση είναι ενδεχομένως και ο λόγος που συναντάμε περισσότερα αρσενικά πορτοκαλί -άσπρα απ’ ότι θηλυκά.

4.  Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια γάτα Calico και μια γάτα Tortoishell;

Απάντηση: Η κύρια διαφορά των Calico από τις ταρταρούγες είναι ότι έχουν αυτά τα χρώματα σε μεγάλα ευδιάκριτα κομμάτια ενώ οι ταρταρούγες έχουν μια μείξη αυτών. Τυπικά όσο περισσότερο άσπρο έχει μια γάτα τόσο πιο “συμπαγή” είναι τα μπαλώματα των χρωμάτων.

5. Είναι όλες οι γάτες Calico θηλυκές;

Απάντηση: Οι περισσότερες Calico γάτες είναι όντως θηλυκές αλλά όχι όλες. Αυτό συμβαίνει για γενετικούς λόγους. Το χρώμα στις γάτες λαμβάνεται από το χρωμόσωμα Χ που μπορεί να προσδώσει μαύρο ή πορτοκαλί. Το λευκό χρώμα προέρχεται από ένα εντελώς ξεχωριστό γονίδιο. Οι θηλυκές γάτες επειδή έχουν δυο χρωμοσώματα Χ μπορούν να έχουν και τα δυο χρώματα μαύρο και πορτοκαλί καθώς και το λευκό και έτσι να δημιουργείται αυτός ο υπέροχος συνδυασμός. Αντίθετα με τις αρσενικές που έχουν χρωμοσώματα ΧΥ και μπορούν να έχουν είτε μαύρο είτε πορτοκαλί χρώμα σε συνδυασμό με το άσπρο. Για να μιλήσουμε με αριθμούς σε κάθε 3,000 θηλυκές αντιστοιχεί μια αρσενική. Και μόνο 1 αρσενική στις 10,000 είναι γόνιμη.

6. Σε ποιες ράτσες συναντάμε γάτες Calico;

Απάντηση: Στις παρακάτω ράτσες:

Domestic Shorthair
Domestic Longhair
American Shorthair
Maine Coon
Persian
Exotic Shorthair
British Shorthair
American Curl
Japanese Bobtail
Norwegian Forest Cat
Turkish Van
Turkish Angora
Munchkin

7. Οι γάτες αυτές θεωρούνται καλότυχες;

Απάντηση: Ναι! Στην παράδοση πολλών πολιτισμών πιστεύεται πως οι γάτες αυτές φέρνουν γούρι. Στις ΗΠΑ τις αποκαλούν και money cat, ενώ στην Ιαπωνία οι γιαπωνέζικες φιγούρες των Maneki Neko (ομοιώματα γατιών με σηκωμένο το χέρι τους, τοποθετημένες για γούρι στις προθήκες των καταστημάτων) είναι σχεδόν πάντα βαμμένες στα χρώματα των Calico.

8. Γιατί όμως έχουν κακή φήμη σχετικά με το χαρακτήρα τους;

Απάντηση: H αλήθεια είναι ότι με μια Calico γάτα είναι σαν να έχεις 3 από τις άλλες. Που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να πλήξεις σε καμιά περίπτωση. Γιατί την ίδια στιγμή που είναι παιχνιδιάρες, ήσυχες, προστατευτικές και πιστές μπορούν να γίνουν σνομπ, επίμονες, ψυχρές και ανεξάρτητες. Έχει ενδιαφέρον η ζωή μαζί τους.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο