Ερλιχίωση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή την ύπουλη ασθένεια

από Μυρτώ Τζώρτζου

H ερλιχίωση ή ερλίχια είναι μια σοβαρή και ύπουλη ασθένεια των σκύλων, που προκαλείται από το τσίμπημα μολυσμένου τσιμπουριού. Οφείλεται στον μικρoργανισμό ehrlichia, που πολλαπλασιάζεται στα κύτταρα του αίματος και σταδιακά τα καταστρέφει. Δεν είναι όλα τα τσιμπούρια μολυσμένα, αρκεί όμως ένα μολυσμένο για να νοσήσει το ζώο.

Ο άνθρωπος ή άλλα ζώα δεν μπορούν να μολυνθούν από ερλίχια. Η ερλιχίωση συναντάται συχνά στην Ελλάδα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Από τη στιγμή του τσιμπήματος, ο χρόνος επώασης είναι 10 με 14 μέρες.

Από μελέτες σε πειραματικό επίπεδο στους σκύλους, έχουν διαπιστωθεί 3 φάσεις της νόσου: Οξεία, υποκλινική και χρόνια.

Οξεία: Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται συνήθως 2-4 εβδομάδες μετά τη μόλυνση και είναι ήπια όπως αδιαθεσία, ανορεξία και ατονία. Διαρκούν λίγες ημέρες και μπορεί να μην γίνουν αντιληπτά.

Υποκλινική: Το σκυλάκι φαίνεται να είναι καλά. Υγιές, ζωηρό, με καλή όρεξη. Στην υποκλινική, όμως, φάση, η αιματολογική εικόνα παραμένει ίδια με της οξείας φάσης.

Χρόνια: Η χρόνια φάση, στη σοβαρή της μορφή, χαρακτηρίζεται από καταστολή του μυελού των οστών και μειωμένη παραγωγή κυττάρων του αίματος που καταλήγει σε Πανκυτταροπενία (μείωση όλων των λευκών αιμοσφαιρίων του ζώου). Η πρόγνωση για τα ζώα που θα εισέλθουν στη χρόνια φάση είναι δυσμενής. Τα ζώα αυτά τελικά θα πεθάνουν από σοβαρές δευτερογενείς λοιμώξεις ή από ανεξέλεγκτες αιμορραγίες ( ή και τα δύο).

ΠΡΟΛΗΨΗ

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Στόχος είναι τα τσιμπούρια. Γι’ αυτό πρέπει οι σκύλοι να προστατεύονται με ειδικά κολάρα, σπρέι και αμπούλες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Για πρόληψη συνιστάται η χρησιμοποίηση των κατάλληλων εξωπαρασιτοκτόνων φαρμάκων όπως ψεκασμός με φιπρονίλη ( κάθε 15-30 ημέρες ) καθώς και τοποθέτηση περιλαιμίου με αμιτράζη, το οποίο πρέπει να αλλάζετε κάθε 3 μήνες.

Επειδή η ερλιχίωση έχει μεγάλη συχνότητα εμφάνισης στη χώρα μας, πρέπει να γίνεται προληπτικός αιματολογικός έλεγχος στον σκύλο, μία φορά τον χρόνο, συνήθως τον Νοέμβριο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ερλιχίωση είναι μια νόσος που θεραπεύεται απόλυτα εφόσον διαγνωσθεί έγκαιρα και γίνει η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Η ανταπόκριση του ζώου είναι άμεση στην οξεία φάση ενώ στη χρόνια φάση είναι σταδιακή. Δυστυχώς η πρόγνωση είναι δυσμενής σε ζώα στα οποία ο μυελός έχει πάθει σοβαρή μόνιμη βλάβη εξαιτίας της χρονιότητας της νόσου. Το φάρμακο εκλογής είναι η δοξυκυκλίνη, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα φάρμακα.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο