Σάββατο 6 Οκτωβρίου: Ελάτε στην πορεία για τα δικαιώματα των ζώων στην Αθήνα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί πορεία για τα δικαιώματα των ζώων στην Ελλάδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων. Η πορεία θα ξεκινήσει από το κτίριο της Ένωσης Ελλήνων Αρχαιολόγων που βρίσκεται στην οδό Ερμού 134 στο Θησείο και η ώρα συνάντησης των φιλόζωων θα είναι στις 12 το μεσημέρι. Η πορεία για τα δικαιώματα των ζώων θα καταλήξει στο Σύνταγμα όπου εκεί θα γίνουν ομιλίες στην ελληνική, αγγλική και νοηματική γλώσσα. Το υπό σύσταση σωματείο Ethos & Empathy που διοργανώνει την πορεία καλεί τους φιλόζωους που θα συμμετέχουν να είναι ντυμένοι με μαύρα ρούχα και αν είναι εφικτό οι μπλούζες τους να φέρουν κάποιο μήνυμα υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων.

Το υπό σύσταση σωματείο Ethos & Empathy αναφέρει στην πρόσκλησή του τα εξής: «Τα προηγούμενα δύο χρόνια, πορείες για τα δικαιώματα των ζώων έλαβαν χώρα σε πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου: Από το Λονδίνο και πολλές πολιτείες της Αμερικής όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Μαϊάμι, μέχρι τη Μολδαβία, τη Ρουμανία αλλά ακόμη και την Ταϊβάν. Με πιο σπουδαία και πολυπληθή (περί τα 25.000 άτομα), φυσικά, αυτή στο Ισραήλ. Οι πορείες αυτές γίνονται αρχές Σεπτεμβρίου συνήθως. Φέτος οι πορείες στην Αγγλία αλλά και στις περισσότερες άλλες πόλεις του κόσμου έλαβαν χώρα στις 25/8, ενώ κάποιες έγιναν την 1η του Σεπτέμβρη.

Καθότι στην Ελλάδα πολλοί είναι ακόμη σε άδεια τους μήνες Αύγουστο – Σεπτέμβριο, και καθώς επίσης έχει ακόμη πολλή ζέστη αυτόν τον καιρό, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε την πρώτη επίσημη πορεία για τα δικαιώματα των ζώων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των πορειών αυτών, το Σάββατο 6/10/2018, συνδυάζοντάς τη με το επόμενο Vegan life festival που θα γίνει στην Αθήνα την Κυριακή 7/10/2018.

Έτσι, σας καλούμε να έρθετε από όποια γωνιά της χώρας βρίσκεστε, εκείνο το Σαββατοκύριακο, για να δώσουμε ΟΛΟΙ μαζί ένα ηχηρό μήνυμα στον ελληνικό κόσμο. Ήρθε η ώρα να δείξουμε στον κόσμο πως δεν αποτελούμε πια μια μικροσκοπική μειονότητα αλλά μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που ολοένα και δυναμώνει!

Σας παρακαλούμε, ανοίξτε τα σπίτια σας στους φιλόζωους φίλους σας που ζουν εκτός Αθηνών για να μπορούν να παραβρεθούν χωρίς να πληρώσουν έξοδα διαμονής. Ήρθε η ώρα να δείξουμε στον κόσμο πως και στην Ελλάδα είμαστε πολλοί κι αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο για την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ των ζώων, παρά την οικονομική και προσφυγική κρίση που πλήττει τη χώρα μας.

Ας δείξουμε στον κόσμο πως μαχόμαστε ενάντια στον σπισισμό, όλοι μαζί!

ΣΗΜΕΙΟ & ΩΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ: 12.00 – Ερμού 134, Θησείο – Έξω από το κτίριο της Ένωσης αρχαιολόγων. Επιθυμητή ενδυμασία: Για λόγους ομοιομορφίας παρακαλούμε τον κόσμο να είναι ντυμένος στα μαύρα ή αν έχει t-shirt με κάποιο μήνυμα σχετικό, και είναι σε ασπρόμαυρες αποχρώσεις, ακόμη καλύτερα.

Έχει κανονιστεί διερμηνεία για τις ομιλίες που θα δοθούν στο Σύνταγμα, όπου θα καταλήξει η πορεία (στα ελληνικά για την αγγλόφωνη αλλά και στη νοηματική και για τις 2).

Ως σπισισμό ή ειδισμό μεταφράζουμε τον αγγλικό όρο speciesism που εισήχθη πρώτη φορά από τον βρετανό ψυχολόγο Richard D. Ryder και έγινε ευρέως γνωστός από τον Αυστραλό ηθικό φιλόσοφο Peter Singer μέσα από το έργο του Animal Liberation (η Απελευθέρωση των Ζώων). Ως σπισισμό ο Singer ορίζει τη διάκριση με βάση το είδος, η οποία είναι συγκρίσιμη με το ρατσισμό ή το σεξισμό και, όπως χαρακτηριστικά γράφει στο βιβλίο του το 1975: «Οι ρατσιστές παραβιάζουν την αρχή της ισότητας δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στα συμφέροντα των μελών της δικής τους φυλής/έθνους όταν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των δικών τους συμφερόντων και αυτών των ατόμων-μελών μιας άλλης φυλής (…) Κατά παρόμοιο τρόπο, οι σπισιστές επιτρέπουν τα συμφέροντα του δικού τους είδους να καταπατήσουν τα σπουδαιότερα συμφέροντα μελών άλλων ειδών. Το μοτίβο είναι πανομοιότυπο σε κάθε περίπτωση».

Πηγή: https://istoriesadespoton.gr/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο