500 αδέσποτα ζουν στο Μετρό της Μόσχας και μετακινούνται με αυτό

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ένα σοβαρό και πολύ λυπηρό πρόβλημα της πρωτεύουσας της Ρωσίας, της Μόσχας, όπως και όλης της χώρας μας φυσικά, είναι τα αμέτρητα αδέσποτα που ζουν στους δρόμους. Η ελλιπής έως ανύπαρκτη πάνω στο θέμα παιδεία, η κακή ενημέρωση και η αναποτελεσματικότητα ενός Κράτους είναι τα βασικά προβλήματα μιας χώρας που είναι ανίκανη να διαχειριστεί ένα τέτοιο θέμα.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 35000 αδέσποτα σκυλιά στη Μόσχα. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτά, περίπου 500, βρίσκει καταφύγιο, κυρίως όταν ο καιρός είναι άσχημος, στον υπόγειο σταθμό του Μετρό της πόλης. Αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να θεωρούν απόλυτα φυσιολογικό το ότι θα συνταξιδέψουν με ένα σκύλο. Τους έχουν επίσης φτιάξει χάρτινα κουτιά για να μπορούν να κοιμούνται.

Τα σκυλιά όμως αυτά δεν χρησιμοποιούν το Μετρό μόνο για να κοιμούνται αλλά και για να μετακινούνται. Συχνά μπαίνουν μέσα στα βαγόνια και κατεβαίνουν σε όποια στάση θελήσουν. Άλλα πάλι κοιμούνται μέσα, είτε κάτω είτε πάνω στα καθίσματα, για να περάσει η νύχτα.

Οι περισσότεροι επιβάτες είναι ιδιαίτερα ανεκτικοί καθώς πλέον τα έχουν συνηθίσει. Δεν τους πειράζει μάλιστα όταν εκείνα τους παίρνουν τις θέσεις. Τα ταϊζουν και τα φροντίζουν. Αυτό είναι το θετικό της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το γνωστό Ρώσο βιολόγο Andrey Poyarkov, ο οποίος εδώ και 30 χρόνια μελετάει τη συμπεριφορά αυτών των σκύλων, τα ζώα αυτά δεν πηγαίνουν εκεί τυχαία αλλά επειδή έχουν μάθει τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου μεταφορικού μέσου. Σε συνέντευξή του πριν από μερικά χρόνια στο ABC ο Poyarkov αναφέρθηκε στην ευφυία αυτών των σκύλων: “Στη Μόσχα ζουν 35000 σκυλιά στους δρόμους. Τα είδη τους είναι πολλά. Όλα είναι πολύ έξυπνα. Δεν υπάρχει κουτό ζώο εδώ. Οι δρόμοι είναι επικίνδυνοι για αυτά και με δυσκολία επιβιώνουν. Αυτός είναι ο λόγος που έχουν μάθει να χρησιμοποιούν το Μετρό. Είναι επίσης πολύ φιλικά. Μοναχικά και δυστυχισμένα”.

Το ίδιο πιστεύει και ο Andrei Neuronov, ειδικός στη μελέτη συμπεριφορά των ζώων: “Τα αδέσποτα αυτά έχουν μάθει καλά τους σταθμούς του Μετρό. Κάθε φορά που μπαίνουν μέσα θυμούνται πού έχουν κατέβει και το κάνουν ξανά. Γνωρίζουν καλά τα σημεία και τις γωνιές τους και έξω και μέσα από το Μετρό. Τα περισσότερα μάλιστα επιλέγουν το πρώτο ή το τελευταίο βαγόνι, λόγω του ότι συνήθως εκεί υπάρχουν λιγότεροι επιβάτες”.

Οι αδέσποτοι σκύλοι στην πόλη της Μόσχας είναι μια παλιά ιστορία. Η Jelena Nosireva, εθελόντρια στο κρατικό καταφύγιο Kozhuhovo, θα πει: “Το πρόβλημα είναι ο αυξανόμενος αριθμός των άγριων σκυλιών. Στα χρόνια της Ε.Σ.Σ.Δ ήταν απολύτως φυσιολογικό να πετάξει κάποιος στο δρόμο ένα ζώο που δεν ήθελε. Κανένας ποτέ δεν φρόντισε να ελέγξει τον πληθυσμό με στειρώσεις και άλλα προγράμματα, με αποτέλεσμα αυτά να πολλαπλασιάζονται. Και κανένας επίσης δεν φρόντισε να έχουν τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης. Για να γίνει όμως κάτι πρέπει να εκπονηθεί το ανάλογο σχέδιο, το οποίο θα πάρει χρόνια. Επίσης δεν υπάρχουν νόμοι που να προστατεύουν αυτά τα ζώα. Δυστυχώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν, να κακοποιούν και να τα εκτρέφουν παράνομα”.

Ένα από τα προβλήματα της Ρωσίας, όπως και της Ελλάδας φυσικά, σχετικά με τα κατοικίδια ζώα, είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών δεν βλέπει με καλό μάτι τη στείρωση. Πολύς κόσμος ακόμα και σήμερα πιστεύει ότι η στείρωση κάνει κακό στην υγεία των ζώων τους και τους αλλοιώνει το χαρακτήρα. Έτσι προτιμούν να γεννάει το κατοικίδιό τους και να πετάνε τα μωρά στο δρόμο.

Από την άλλη, σύμφωνα με πολλούς Ρώσους εθελοντές, το να υιοθετήσει κάποιος ένα ζώο από το δρόμο δεν είναι συνηθισμένο στη χώρα τους. “Τα ημίαιμα θεωρούνται κατώτερα από τα ζώα ράτσας. Για αυτό και κάποιες φορές τους πετάνε πέτρες ή τα κλοτσάνε. Ούτε φυσικά και η ζωή στα καταφύγια είναι καλή”, θα πει η Natalia Bystrova, εθελόντρια του PetFund, ενός ρωσικού οργανισμού για τα δικαιώματα των ζώων.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο