Άμστερνταμ: Δείτε το μοναδικό πλωτό καταφύγιο για γάτες στον κόσμο

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ένα διαφορετικό και ιδιαίτερα πρωτότυπο καταφύγιο για γάτες βρίσκεται στην πόλη του Άμστερνταμ στην Ολλανδία. Το όνομά του είναι De Poezenboot ή αλλιώς Catboat και βρίσκεται μέσα στα κανάλια της πόλης και συγκεκριμένα στο Herengracht canal. Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για ένα πλωτό καταφύγιο, το μοναδικό πλωτό καταφύγιο ζώων στον κόσμο, το οποίο αποτελεί μια από τις τουριστικές ατραξιόν της πόλης.

Μέσα σε αυτό ζουν 50 υπέροχες γατούλες, αδέσποτες ή εγκαταλελειμμένες από τους ανθρώπους τους, οι οποίες ψάχνουν σπίτι. Όταν μια υιοθετείται, μια άλλη γατούλα που έχει ανάγκη παίρνει τη θέση της εκεί. Ο χώρος αυτός ανήκει στο φιλοζωικό σωματείο The Catboat Foundation, του οποίου οι εθελοντές φροντίζουν τις γατούλες.

Η ιστορία του καταφυγίου ξεκινάει το 1966 όταν η φιλόζωη Henriette van Weelde, την οποία ο κόσμος αποκαλούσε “cat lady”, ξεκίνησε να περιθάλπτει παρατημένες γατούλες σε μια παλιά παρατημένη βάρκα την οποία έφτιαξε ώστε να μένουν εκεί. Η βάρκα μετατράπηκε με τον καιρό σε καταφύγιο και ανακαινίστηκε πολλές φορές. Δεκατρία χρόνια μετά, το 1979, στη θέση της βάρκας έγινε ένα πλωτό σπίτι, στο οποίο συνέχιζαν να ζουν οι γάτες. Όλα αυτά τα χρόνια το άτυπο αυτό καταφύγιο λειτουργούσε χωρίς να το γνωρίζουν οι αρχές.

Η Weelde πέθανε το 2005, στα 90 της, αλλά το έργο της συνεχίστηκε καθώς ανέλαβε το μέρος η φιλοζωική οργάνωση The Catboat Foundation. Οι πόροι της οργάνωσης προέρχονται από δωρεές ανθρώπων από όλον τον κόσμο. Οι εθελοντές σήμερα έχουν φτάσει τους 25, οι οποίοι έχουν αναλάβει, εκτός από τη σίτιση και φροντίδα των ζώων, τη στείρωσή και την ηλεκτρονική σήμανσή τους.

Το υπέροχο αυτό πλωτό καταφύγιο έχει περίπου 4,500 επισκέπτες το χρόνο, οι περισσότεροι αυτών τουρίστες. Πολλοί μάλιστα από τους τουρίστες πηγαίνουν εκεί αναζητώντας τη γάτα τους που είχαν μαζί τους και έχασαν.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο