Τέλος οι υπέρβαροι τουρίστες πάνω στα γαϊδουράκια της Σαντορίνης

από Μυρτώ Τζώρτζου

Oι υπέρβαροι τουρίστες δεν θα μπορούν πλέον να ανεβαίνουν στα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, ύστερα από απόφαση του ελληνικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η απόφαση του ελληνικού υπουργείου σχολιάζεται εκτενώς από πολλά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο, μεταξύ άλλων και από τη βρετανική Dailymail.

Ωστόσο, παρά την απόφαση του ελληνικού υπουργείου, διάφορες οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων συνεχίζουν και αντιδρούν, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Dailymail και προσθέτει: «Πολλοί είναι οι ακτιβιστές που αναφέρουν ότι παρά την απόφαση τίποτα δεν θα αλλάξει στο νησί και ότι υπάρχει ακόμη «πολύς δρόμος» για να σταματήσουν τα γαϊδουράκια να υποφέρουν. Είμαστε ικανοποιημένοι με την απόφαση γιατί ο σκοπός ήταν να φέρουμε πράγματα στο φως και να ξεκινήσουμε μία συνομιλία. Ωστόσο ο στόχος μας δεν είναι να βελτιώσουμε την ζωή των «δούλων», είναι να τα απελευθερώσουμε ολοκληρωτικά», ανέφερε η 42χρονη ακτιβίστρια Μαρία Σκούρτα.

Το σχετικό δημοσίευμα, εκτός από την απόφαση του ελληνικού υπουργείου, σχολιάζει την κατάσταση που επικρατούσε το καλοκαίρι στη Σαντορίνη όπου πολλά γαϊδουράκια υπέφεραν.

«Στη διάρκεια του καλοκαιριού τα γαϊδουράκια έκαναν μία 20λεπτη διαδρομή από το λιμάνι στα Φηρά και το αντίστροφο με τους τουρίστες στην πλάτη τους κάτω από τον καυτό ήλιο επί δέκα ώρες σε καθημερινή βάση», προσθέτει.

Το σχετικό δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι τα ζώα, κουβαλώντας για ώρες τουρίστες με αρκετά παραπανίσια κιλά, τραυματίζουν την σπονδυλική τους στήλη.

Στη σχετική απόφαση του ελληνικού υπουργείου αναφέρεται επίσης ότι τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης απαγορεύεται να μεταφέρουν φορτίο με βάρος άνω των 100 κιλών κι ότι οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να διασφαλίζουν την καλή κατάσταση της υγείας των ζώων. Τέλος διευκρινίζεται ότι απαγορεύεται αυστηρά η χρησιμοποίηση άρρωστων ή τραυματισμένων ζώων καθώς και θηλυκών την περίοδο της εγκυμοσύνης τους.

Οι ρυθμίσεις προβλέπουν ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να διασφαλίζουν υψηλό επίπεδο υγείας για τα ζώα ενώ υποχρεούνται να διαθέτουν υλικά απολύμανσης.

Δείτε την απόφαση:

-Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ζώα ακατάλληλα για εργασία, δηλ., ασθενή, τραυματισμένα, σε προχωρημένη εγκυμοσύνη καθώς και ζώα με κακή διατήρηση πέταλου.

-Τα ζώα πρέπει να τρέφονται καθημερινά με επαρκή ποσότητα τροφής και καθαρό πόσιμο νερό, σε δοχεία που δεν μπορούν να μολυνθούν και καθαρίζονται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

-Τα ιπποειδή εργασίας δεν πρέπει να φορτώνονται με υπερβολικό βάρος για το μέγεθος, την ηλικία ή τη φυσική τους κατάσταση. Το φορτίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το βάρος των 100 κιλών, ή το ένα πέμπτο του σωματικού τους βάρους.

Τον Ιούνιο, φιλανθρωπικές οργανώσεις διαμαρτύρονταν ότι η αύξηση των υπέρβαρων τουριστών στη Σαντορίνη σήμαινε ότι οι ντόπιοι που επιθυμούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα ζώα τους, αναγκάστηκαν να διασταυρώσουν τα ζώα για να δημιουργήσουν μουλάρια, τα οποία είναι μεγαλύτερα και ψηλότερα και μπορούν να μεταφέρουν βαρύτερα φορτία με μεγαλύτερη αντοχή.

Και ενώ οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να βάλουν τέλος στη μεταφορά υπέρβαρων τουριστών, τα γαϊδουράκια θα συνεχίσουν να μεταφέρουν βαριά υλικά στις πλάτες τους. Επίσης το πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι η θέσπιση νόμων αλλά η επιβολή τους καθώς όλοι κάνουν τα στραβά μάτια.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο