Δείτε τι πρέπει να περιέχει μια καλή σκυλοτροφή

από Μυρτώ Τζώρτζου

Οι σκυλοτροφές που μπορείτε να βρείτε στα pet shop αποτελούν την ιδανική λύση για να τρέφετε το σκύλο σας ποιοτικά και εύκολα. Κάποιοι επιλέγουν να προσφέρουν στο κατοικίδιό τους μαγειρεμένη τροφή, όμως είναι γενικά παραδεκτό ότι οι ποιοτικές ολιστικές σκυλοτροφές προωθούν σε μεγαλύτερο βαθμό τη στοματική και τη συνολική υγεία του σκύλου. Ποια συστατικά, όμως, πρέπει να έχει μια καλή σκυλοτροφή ενός pet shop και ποια πρέπει να αποφεύγονται, ώστε να μην υποφέρει ο σκύλος σας από αλλεργίες, πεπτικά και άλλα σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά προβλήματα;

Ζωικές πρωτεΐνες

Το σημαντικότερο συστατικό μιας σωστής διατροφής για το σκύλο είναι οι ζωικές πρωτεΐνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος του ζώου. Η κυριότερη πηγή πρωτεΐνης είναι το κρέας, χωρίς κόκκαλα, από ζώα ελευθέρας βοσκής. Τα είδη κρέατος που περιέχονται στις σκυλοτροφές είναι το κοτόπουλο, η πάπια και το αρνί. Συμπληρωματικά, ως πηγή πρωτεΐνης προστίθενται στην ξηρά τροφή και ψάρι, αβγά και συκώτι, τα οποία με την πλούσια περιεκτικότητά τους σε Ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, είναι σημαντικά για το δέρμα, το τρίχωμα και την ανάπτυξη του σκύλου.

Υδατάνθρακες

Παρόλο που οι σκύλοι είναι σαρκοφάγα ζώα, είναι απαραίτητη για μια ισορροπημένη διατροφή η πρόσληψη υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες στις σκυλοτροφές δεν πρέπει να προέρχονται από σιτηρά, τα οποία δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στους σκύλους, αλλά πρέπει να περιέχονται σε άλλες εναλλακτικές πηγές, όπως ο αμάραντος, η βρώμη, οι πατάτες, το ρύζι, το καλαμπόκι και τα μπιζέλια. Τα συστατικά αυτά δεν περιέχουν γλουτένη και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Β, αμινοξέα και Ω6 λιπαρά οξέα. Επίσης, συμβάλλουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση του φαγητού, έχουν προστατευτική δράση απέναντι στον καρκίνο, το διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις, ρυθμίζουν τη χοληστερόλη και βοηθάνε στην πέψη.

Λιπαρά

Στις καλές σκυλοτροφές χρησιμοποιούνται και λιπαρά, τα οποία προσφέρουν στο σκύλο λιπαρά οξέα, επιτελούν απαραίτητες για την υγεία του οργανισμού μεταβολικές εργασίες και κάνουν ιδιαίτερα εύγευστη την τροφή. Αυτά είναι τα λιπαρά πουλερικών και λαχανικών, καθώς και το λάδι σολομού που είναι εύπεπτα και μεταβολίζονται άμεσα.

Αντιοξειδωτικά

Σε πολλές μάρκες σκυλοτροφών που πωλούνται στα pet shop και τα online pet shop προστίθενται και ειδικές πρώτες ύλες, που περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία δρουν θεραπευτικά, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προσφέρουν αίσθηση κορεσμού και παρέχουν ενεργή προστασία των κύτταρων από τις ελεύθερες ρίζες. Τέτοια συστατικά είναι οι πυρήνες σταφυλιών, οι αφρικανικοί καρποί Chia, οι μικρές γαρίδες  το χαρούπι, η μαγιά μπύρας, ο λιναρόσπορος και τα βότανα.

Ποια συστατικά πρέπει να αποφεύγονται

Υλικά, όπως πρωτεΐνη σόγιας, τεχνητές χρωστικές ή αρωματικές ουσίες, ενισχυτές γεύσης, συντηρητικά, μεταλλαγμένα συστατικά, σιτάρι και γλουτένη καλαμποκιού δεν έχουν θέση στις ποιοτικές σκυλοτροφές. Τσεκάρετε την ετικέτα που αναγράφει τα συστατικά της τροφής και αν δείτε ότι αυτή περιέχει σε μεγάλη ποσότητα κάποια από τα παραπάνω, τότε καλό είναι να μην τη δίνετε συστηματικά στο σκύλο σας, ακόμα και αν η τιμή της είναι δελεαστική. Μάλιστα, ακριβώς για αυτό το λόγο είναι χαμηλή η τιμή της, επειδή περιέχει κακής ποιότητας υλικά.

Πηγή: https://www.pet-astero.gr/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο