Η Mεγάλη Βρετανία απαγορεύει την πώληση ζώων σε pet shops

από Μυρτώ Τζώρτζου

Η βρετανική κυβέρνηση θα απαγορεύσει την πώληση σκύλων και γάτων, σε λιγότερο από έξι μήνες, για να αποτρέψει την εκμετάλλευση και την κατάχρηση, ένα μέτρο που έγινε δεκτό από τις φιλοζωικές οργανώσεις.

Η απόφαση ελήφθη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων της Βρετανίας και έγινε γνωστή αυτές τις μέρες, καθώς στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών πωλούνται στα pet shops τα περισσότερα κατοικίδια ζώα, ειδικά σκυλάκια και οι γάτες.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η απόφαση ελήφθη ύστερα από ευρεία διαβούλευση μεταξύ του πληθυσμού και των φιλοζωικών οργανώσεων που τάχθηκαν υπέρ αυτού του μέτρου, προκειμένου να τερματιστούν οι κακές συνθήκες που επικρατούν σε ορισμένα καταστήματα που διαθέτουν κουτάβια.

Τέλος στους μεσάζοντες

Σύμφωνα με το νέο μέτρο, όποιος θέλει να αγοράσει σκύλο ή γάτα, μετά από έξι μήνες, θα πρέπει να το κάνει απευθείας στον εκτροφέα των ζώων, πράγμα που εμποδίζει την πώληση από μεσάζοντες, που γενικά θεωρούνται υπεύθυνοι για την απομάκρυνση των κατοικίδιων ζώων από τις μητέρες τους λίγο μετά τη γέννησή τους και την υποβολή τους σε μακρινά ταξίδια στον τόπο πώλησης, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου ασθένειας μεταξύ των κουταβιών.

«Αυτή η απαγόρευση είναι μέρος της δέσμευσής μας για να εξασφαλίσουμε ότι τα αγαπημένα μας κατοικίδιά στη χώρα θα έχουν ένα καλό ξεκίνημα στη ζωή» λέει ο ειδικός γραμματέας της κυβέρνησης για την καλή μεταχείριση των ζώων, Ντέιβιντ Ράτλεϊ. «Ζητώ από όλους εκείνους που αγοράζουν ένα κουτάβι ή οποιοδήποτε κατοικίδιο ζώο, αυτή τη στιγμή να σταματήσουν και να σκεφτούν προσεκτικά πριν να το πράξουν. Τα κατοικίδια ζώα είναι μέρος της οικογένειάς μας και αυτό είναι μια απόφαση που απαιτεί προσεκτική μελέτη και σχεδιασμό» προσθέτει ο Ράτλεϊ.

Πηγή: http://www.thestival.gr/

Ο αριθμός των κουταβιών που πωλούνται από μεσάζοντες, και όχι από εκτροφείς, ξεπερνά τους 40.000 το χρόνο στην Αγγλία σύμφωνα με υπολογισμούς της φιλανθρωπικής οργάνωσης υπέρ των ζώων Blue Cross, εκ των οποίων λιγότεροι από 100 είναι πιστοποιημένοι, ακόμα και όταν πρόκειται για καταστήματα κατοικίδιων.

Η τρομαχτική αλήθεια των puppy mills

Τα puppy mills σε όλον τον κόσμο έχουν εδώ και χρόνια κατηγορηθεί ότι δεν τηρούν τις σωστές συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Τα ζώα συνήθως ζουν στοιβαγμένα σε άθλια κλουβιά σε χώρους χωρίς φως και τρεφόμενα με κακής ποιότητας τροφές. Δεν βγαίνουν να περπατήσουν και όταν αρρωσταίνουν, οδηγούνται σε ευθανασία. Το ίδιο συμβαίνει και με αυτά που είναι για να γεννούν, τα οποία θεωρούνται αναπαραγωγικές μηχανές. Γεννούν συνέχεια με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να εξαντλούνται και να μην έχουν άλλες αντοχές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πλειοψηφία αυτών των puppy mills είναι παράνομα και διακινούν τα ζώα μέσω διαδικτύου αποκομίζοντας έτσι τεράστια κέρδη.

Ας βάλουμε τέλος σε αυτή την άθλια κατάσταση. Για ένα ζωάκι που αγοράζουμε από pet shop αμέτρητα άλλα πεθαίνουν σε φριχτές συνθήκες. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί το σκυλάκι που αγοράσατε από ποιους γονείς προέρχεται; Πώς ζει η σκυλίτσα που το γέννησε; Πώς φέρονται σε αυτή και σε όλα τα άλλα; Τι θα της συμβεί αν κάποια στιγμή αρρωστήσει ή κουραστεί να παράγει ζώα;

Πείτε όχι σε ζώο που δε γνωρίζετε τι κρύβεται πίσω του. Απευθυνθείτε σε έναν νόμιμο ή εκτροφέα ή καλύτερα σε μια φιλοζωική. Πάρτε ένα από το δρόμο. Αμέτρητα υγιέστατα και πανέξυπνα σκυλιά ζουν στα καταφύγια των δήμων σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και θα ζήσουν εκεί για πάντα αν δεν ανοίξει κάποιος το σπίτι του για αυτά. Υιοθετήστε ένα μεγάλο σε ηλικία, ένα που έχει κάποιο πρόβλημα, κάποιο που κακοποιήθηκε ή πετάχτηκε στο δρόμο. Δώστε σε κάποιο μια δεύτερη ευκαιρία. Αυτό είναι πραγματική αγάπη.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο