Ξηρά τροφή για σκύλους από έντομα βγαίνει για πρώτη φορά στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Η πρώτη τροφή για σκύλους φτιαγμένη αποκλειστικά από έντομα βγαίνει αυτή την εβδομάδα και για πρώτη φορά στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας. Σύμφωνα μάλιστα με τους κατασκευαστές η τροφή αυτή θα βοηθήσει στη μείωση της καταστροφής του περιβάλλοντος που προκαλείται από τις τεράστιες ποσότητες κρέατος που χρειάζονται για να γίνουν οι μέχρι τώρα τροφές για τα κατοικίδια.

Παγκοσμίως τα κατοικίδια καταναλώνουν το 20% του παγκόσμιου κρέατος και ψαριού, αριθμός που μεγαλώνει λόγω της νέας τάσης ταϊζουμε τα ζώα μας τα κρέατα που εμείς καταναλώνουμε.

Επιπλέον η βιομηχανία της τροφής για κατοικίδια είναι υπεύθυνη κατά 25% της παγκόσμιας καταστροφής του περιβάλλοντος καθώς η εκτροφή των ζώων που προορίζονται για τροφή χρειάζεται εκτάσεις γης και απαιτείται αποψίλωση εδαφών.

Επίσης οι κτηνοτροφικές μονάδες εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου, με τα γνωστά καταστροφικά για το περιβάλλον και τον πλανήτη γενικά αποτελέσματα.

Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών οι επιστήμονες έχουν εδώ και χρόνια συστήσει στο να αντικατασταθούν οι τροφές για τα κατοικίδια που κυκλοφορούν στο εμπόριο με τροφές φτιαγμένες από έντομα.

Η θρεπτική αξία των εντόμων

Τα έντομα διαθέτουν υψηλά αποθέματα (όπως αμινοξέα, λυσίνη, τρυπτοφάνη και θρεονίνη, τα οποία βρίσκονται σε μικρές ποσότητες ή απουσιάζουν από βασικά δημητριακά) π.χ. σε αρκετές κάμπιες Saturniidae, προνύμφες Rynchophorus, και υδρόβια Pentatomidae, οι τιμές της λυσίνης ξεπερνούν τα 100 mg στα 100 g ακατέργαστης πρωτεΐνης.

Σε χώρες της Αφρικής, στις οποίες βασική τροφή είναι ο αραβόσιτος, παρατηρούνται στους ανθρώπους τροφοπενίες λυσίνης και τρυπτοφάνης, αναπληρούμενες όμως εν μέρει, με την παραδοσιακή δίαιτά τους με τερμίτες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα έντομα αποτελούν μια υγιεινή εναλλακτική τροφή έναντι των συνήθων βασικών όπως κοτόπουλο, χοιρινό, βοδινό, ακόμη και ψάρι.

– Είναι πλούσια σε ενέργεια, πρωτεΐνες, αμινοξέα, μονο- και πολύ-ακόρεστα λιπαρά οξέα (συνήθως φωσφορολιπίδια) και περιέχουν άφθονο ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φωσφόρο σελήνιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες και ίνες.

– Συγκρινόμενα με τα θηλαστικά και τα πουλερικά, έχουν μειωμένο κίνδυνο να μεταδώσουν ζωονόσους στον άνθρωπο και τα ζώα.

Και όσο για το περιβάλλον:  Η εκτροφή τους δεν βασίζεται σε εκτάσεις γης και δεν απαιτείται αποψίλωση εδαφών για την επέκτασή της. Κατά την εκτροφή τους, εκπέμπουν πολύ λιγότερες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου από κάθε άλλη κτηνοτροφική μονάδα. Οι εκπομπές αμμωνίας είναι επίσης πολύ χαμηλότερες.

Τον Νοέμβριο που μας πέρασε η Sainsbury’s, η μεγαλύτερη αλυσίδα σουπερμάρκετ στη Μεγάλη Βρετανία, άρχισε να πουλάει σε μικρές σακούλες φαγώσιμους γρύλους.

Σε όλο τον κόσμο καταναλώνονται πάνω από 1000 είδη εντόμων.

Η εταιρεία Yora είναι η πρώτη που λάνσαρε ξηρά τροφή για σκύλους από έντομα

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο