Ζευγάρι λέει ότι έχει αλλεργία στα σπίτια και ζει σε καλύβα από λάσπη σε δάσος

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ένα ζευγάρι Βρετανών εγκατέλειψε πριν από περίπου δυο χρόνια τη ζωή του στην πόλη για να ζήσει στην κυριολεξία σε πρωτόγονες συνθήκες μέσα σε ένα δάσος που βρίσκεται στο Νότιο Devon, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αγγλίας. Όμως 19 μήνες μετά την εγκατάστασή του οι Αρχές της περιοχής τους υποχρεώνουν να φύγουν και να εγκαταλείψουν τη ζωή εκεί. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η 45χρονη Kate Burrows και ο 47χρονος σύντροφός της Alan πήγαν σε μια ερημική περιοχή του Νότιου Devon και έφτιαξαν μέσα στο δάσος και δίπλα σε ένα ποτάμι ένα σπίτι από άχυρα, λάσπη και κορμούς δέντρων. Σύμφωνα με την Burrows ο λόγος που έφυγαν από την πόλη ήταν ότι δεν μπορούσαν το σύγχρονο τρόπο ζωής, ο οποίος δημιουργούσε σε εκείνη προβλήματα υγείας, όπως μια μόνιμη γρίπη και μια μόνιμη αλλεργία: “Είχα συνέχεια προβλήματα υγείας στα σπίτι που νοικιάζαμε. Ήμουν στην κυριολεξία αλλεργική στα διαμερίσματα. Είχα μόνιμα γρίπη. Έτσι αποφασίσαμε να έρθουμε εδώ στην εξοχή για να ζήσουμε. Από τότε άρχισα να γίνομαι καλά και δεν αρρώστησα ξανά”.

Το ζευγάρι χρειάστηκε 6 εβδομάδες για να χτίσει το σπίτι που θα έμενε, το οποίο περιλαμβάνει δυο υπνοδωμάτια, κουζίνα, σαλόνι και εξωτερική τουαλέτα. Στην τουαλέτα μάλιστα υπάρχει αυτοσχέδιο μπόιλερ για ζεστό νερό. Η σκεπή του σπιτιού είναι σκεπασμένη από χορτάρι, έχει μια πλάκα για να μαζεύει τον ήλιο ενώ έξω από το σπίτι υπάρχει μια μεγάλη αντλία για να φέρνουν από το ποτάμι νερό. Το ζευγάρι, που θεωρεί ότι ζει μια φυσιολογική ζωή, έχει και κατσίκες, κότες και χήνες.

“Αυτή είναι η φωλιά μας. Είναι ό,τι έχουμε, η τέχνη μας. Φτιάξαμε τα πάντα με τα χέρια μας. Δεν μπορώ να πάω πίσω για να είμαι και πάλι άρρωστη. Η σκέψη αυτή που φέρνει τρόμο”, θα πει η Burrows.

Έχει όμως ο ισχυρισμός της Burrows περί προβλημάτων υγείας στα σπίτια βάση; Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και ο οργανισμός Care Excellence παραδέχεται την ύπαρξη ενός νέου συνδρόμου που λέγεται πολλαπλή χημική ευαισθησία σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, που χτυπάει όλο και περισσότερα άτομα. Είναι μάλιστα, όπως τη χαρακτηρίζουν, η επιδημία του 21ου αιώνα.

Τι είναι ακριβώς αυτό το σύνδρομο; Σύμφωνα με τον Λέκτωρα Περιβαλλοντικών Επιστημών Andy Jones υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μόνοι τους καθώς ακόμη και η παραμικρή επαφή τους με άτομα τα οποία φορούν έστω και μία σταγόνα αρώματος τους κάνει να αρρωσταίνουν. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μέσα σε ένα σπίτι στο οποίο δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κανένα απορρυπαντικό γιατί παθαίνουν αλλεργία ενώ αναγκάζονται να το καθαρίζουν χρησιμοποιώντας χειρουργική μάσκα. Υπάρχουν άνθρωποι που καταρρέουν όταν περνούν κοντά από μια γραμμή υψηλής τάσεως. Οι άνθρωποι αυτοί, των οποίων ο αριθμός όλο και μεγαλώνει – μαζί με τη λίστα των ουσιών στις οποίες παρουσιάζουν αλλεργία -, πληρώνουν ένα μεγάλο τίμημα: αυτό του πολιτισμού και αυτό έχει να κάνει με τα χημικά.

“Θα πρέπει η Πολιτεία να αφήνει ανθρώπους σαν και εμάς να φτιάχνουν τέτοια σπίτι, όπως το δικό μας, το οποίο μπορεί και παράγει τα πάντα μόνο του. Αυτή είναι μια κανονική ζωή” λέει η Burrows.

Και μπορεί το ζευγάρι να θεωρεί όλα αυτά απολύτως φυσιολογικά, όμως η Πολιτεία έχει άλλη άποψη. To Συμβούλιο του Δήμου αναφέρει ότι το ζευγάρι έχει παραβεί το νόμο καθώς δεν μπορεί ο καθένας να δημιουργεί σπίτια στην εξοχή χωρίς άδεια. Έτσι οι δυο ερημίτες κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τη ζωή τους εκεί μέσα στους επόμενους μήνες.

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο