500 ευρώ πρόστιμο για βαρελόσκυλο

από Μυρτώ Τζώρτζου

Τα λεγόμενα βαρελόσκυλα είναι μια παλιά ελληνική ιστορία που μας δυσφημίζει απίστευτα στο εξωτερικό και μας κατατάσσει στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών με το μεγαλύτερο αριθμό κακοποιήσεων. Και όχι άδικα φυσικά καθώς το συγκεκριμένο έθιμο, όπως αρκετοί το χαρακτηρίζουν ακόμα και σήμερα εν έτει 2017, είναι ένα από τα πιο απολίτιστα πράγματα που μπορεί να βρει κανείς στη χώρα μας.

Για όσους δεν γνωρίζουν βαρελόσκυλα λέγονται τα σκυλάκια εκείνα που δένονται για όλη τους τη ζωή μέσα σε βαρέλια για να αποτελούν ζωντανά σκιάχτρα σε χωράφια που βρίσκονται στην κυριολεξία στο πουθενά, όπως σε βουνά και ερημικές τοποθεσίες που δύσκολα πηγαίνει κάποιος. Ο λόγος που οι ιδιοκτήτες τους τα δένουν εκεί είναι για να φυλάσσουν τα χωράφια τους.

Η βάρβαρη αυτή πρακτική ζει και βασιλεύει εδώ και αρκετές δεκαετίες στην Ελλάδα, ως επί το πλείστον στα νησιά, και έχει πολλάκις καταγγελθεί από τουρίστες στην ευρωπαϊκή ένωση. Τα σκυλάκια αυτά εκτός του ότι ζουν για πάντα δεμένα εκεί χειμώνα-καλοκαίρι, με καύσωνα και παγωνιά, τρέφονται ελάχιστα καθώς ο καλός άνθρωπος που τα έδεσε εκεί τα επισκέπτεται 1 με 2 φορές την εβδομάδα πετώντας τους συχνά μερικά ξεροκόματα. Και μπορεί οι φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και πολλοί τουρίστες να έχουν πολλές φορές καταγγείλει διάφορα περιστατικά, δυστυχώς τα βαρελόσκυλα συνεχίζουν να υφίστανται σε πολλά νησιά.

Οι εθελοντές της ομάδας “Σώστε τα Βαρελόσκυλα της Λέσβου”, κατήγγειλαν πρόσφατα ένα τέτοιο περιστατικό  και ο δράστης τιμωρήθηκε. Αυτά γράφτηκαν στη σελίδα τους στο Facebook:

“Στις 6/3 ενημερωθήκαμε από περαστικό ότι σχεδόν στο κέντρο του Πλωμαρίου Λέσβου, σε μικρή απόσταση από το Κέντρο Υγείας, βρισκόταν ένα αλυσοδεμένο σκυλί σε άθλια κατάσταση. Στις 9/3 μεταβήκαμε επιτόπου συνοδεία ανδρών του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου (τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκριση) και αντικρίσαμε την κατάσταση που δείχνουν οι εικόνες.

Στον ιδιοκτήτη του ζώου επιβλήθηκε επιτόπου διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ για παράβαση της νομοθεσίας περί ευζωίας (Ν.4039/2012) και του ζητήθηκε να βελτιώσει άμεσα τις συνθήκες διαβίωσης του σκυλιού και να προχωρήσει στα όσα προβλέπει ο νόμος (ηλεκτρονική σήμανση (‘τσιπάρισμα’, εμβολιασμός κτλ), καθώς εάν σε επόμενο έλεγχο δεν παρατηρηθεί βελτίωση, θα επιβληθούν νέα πρόστιμα (και μάλιστα διπλάσιου ύψους όπως προβλέπει η νομοθεσία).

Υπενθυμίζουμε για άλλη μία φορά ότι η εκστρατεία μας ζητά να εφαρμόζονται τα εξής στοιχειώδη –τα οποία απαιτεί και η Ελληνική νομοθεσία:

1. Το σκυλί να έχει ένα κατάλληλο κατάλυμα –και να μην είναι εκτεθειμένο στη βροχή, στο κρύο, στον ήλιο ή να σιγοψήνεται σε ένα βαρέλι.

2. Να έχει τροφή και νερό –και να μην τρώει μουχλιασμένα αποφάγια ούτε να πίνει λάσπη.

3. Να είναι εμβολιασμένο και αποπαρασιτωμένο –ώστε να μην το ‘τρώνε’ οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια και για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επιστρέψει ο εφιάλτης της λύσσας στο νησί μας.

4. Να είναι τσιπαρισμένο – δηλαδή να έχει ηλεκτρονική «ταυτότητα» ώστε να μπορεί να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης του αν το ζώο χαθεί ώστε να μην καταλήξει ένα ακόμα αδέσποτο.

5. Να μην είναι μόνιμα δεμένο –λες και πρόκειται για σκλάβο σε γαλέρα!- αλλά να μπορεί, έστω και μια φορά την ημέρα, να κινείται και να τρέχει σαν ένα φυσιολογικό πλάσμα.

Δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά ανοχή για όσους μεταχειρίζονται τα ζώα σαν άψυχα αντικείμενα.”

Αν σε κάποιο ταξίδι σας, ή στις διακοπές σας σε ένα νησί, έρθετε αντιμέτωποι με κάποιο τέτοιο περιστατικό, μη διστάσετε να το καταγγείλετε επί τόπου.  

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο