Κλέβουν καρδιές τα δυο ορφανά αρκουδάκια που βρέθηκαν σε βουνό

από Μυρτώ Τζώρτζου

Συγκίνηση προκάλεσαν πριν από λίγες μέρες τα δυο ορφανά αρκουδάκια που βρέθηκαν σε άσχημη κατάσταση λόγω ασιτίας από αγρότισσα στα βουνά του Μαυροβουνίου. Η 61χρονη Ilinka Bigovic, η οποία μένει στους πρόποδες του βουνού Pusti Lisac, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την Podgorica, κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία, περιγράφει στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων πώς τα εντόπισε: “Άκουγα κραυγές, που συνεχίζονταν μέρα – νύχτα επί δύο ή τρεις ημέρες. Μαζί με τον αδελφό μου πήγαμε να ερευνήσουμε τη γύρω περιοχή μέχρι που πέσαμε πάνω στα δύο αρκουδάκια. Ήταν χωρισμένα το ένα από το άλλο, σε άσχημη κατάσταση από ασιτία. Τη μητέρα τους πιθανόν να την είχαν σκοτώσει οι κυνηγοί. Τα πήραμε στο σπίτι, τα βάλαμε κοντά στη σόμπα για να ζεσταθούν και τους δώσαμε γάλα και μέλι”.

Τα βουνά του Μαυροβουνίου φιλοξενούν 50 έως 100 καφέ αρκούδες, σύμφωνα με τους οικολόγους, ενώ η εθνική κυνηγετική ένωση κάνει λόγο για 357 τέτοια ζώα.

Η Bigovic είναι συνηθισμένη στο να συναντάει άγρια ζώα. Ένας λύκος σκότωσε πρόσφατα το κριάρι της ενώ βλέπει τακτικά αρκούδες. Το να αναλάβει να φροντίζει δύο αρκουδάκια δεν ήταν κάτι που θα μπορούσε να τη φοβίσει.

Η ιστορία διαδόθηκε ταχύτατα σε όλη τη χώρα και πολλοί ταξίδεψαν μέχρι εκεί για να φωτογραφηθούν με τα μικρά. Ο 31χρονος μηχανικός και φιλόζωος Miljan Milickovic ξέρει πως τα αρκουδάκια βρίσκονται σε μια διαδικασία αμετάκλητης εξημέρωσης και πως η μοναδική προοπτική τους, αν δεν γίνει κάτι, είναι ο ζωολογικός κήπος ή το τσίρκο.

Έτσι έπεισε την Bigovic να του δώσει τα μικρά και να τα πάρει μαζί του, στο κτήμα του, όπου οι συνθήκες προσεγγίζουν περισσότερο την άγρια ζωή. Εκεί θα ζήσουν με ένα ελάφι, ένα αγριογούρουνο και ένα λάμα. Τα ονόμασε Masha και Bruno. Τα μικρά, τα οποία τρελαίνονται για αγκαλιές και λιχουδιές, θα μείνουν εκεί για περίπου δυο μήνες μέχρι να είναι έτοιμα να γυρίσουν πίσω στη φύση.

Όμως σε αυτό αντιδρούν φιλοζωικές οργανώσεις από όλον τον κόσμο καθώς θεωρούν ότι δυο μήνες είναι λίγος χρόνος για να προετοιμαστούν τα αρκουδάκια για την επιστροφή τους στη φύση και κάνουν λόγο για απαραίτητο χρονικό διάστημα ενός τουλάχιστον χρόνου. Και επειδή στο Μαυροβούνιο δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές για κάτι τέτοιο, οι φιλόζωοι κάνουν αγώνα δρόμου ώστε να λάβουν τις απαραίτητες άδειες για να μεταφερθούν τα ζωάκια αυτά σε Ελλάδα ή Ρουμανία.

 

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο