Τι συμβαίνει με τις ευθανασίες που γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες στο ΔΗΚΕΠΑΖ;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) δηλώνει αποφασισμένη να βάλει ένα τέλος στο καθεστώς αυθαιρεσίας του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) – ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. που συνεχίζει παράνομα να κρίνει ως «επιθετικούς» αδέσποτους σκύλους και να τους θανατώνει με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ ο ρόλος του είναι να προσφέρει μόνο κτηνιατρική περίθαλψη.

Όπως τονίζει η Π.Φ.Π.Ο. η αυθαιρεσία της Διεύθυνσης του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π – ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ συνεχίζεται παρά τις συνεχείς καταγγελίες αλλά και τις πολυπληθείς σχετικές δικογραφίες και κατά παράβαση καθήκοντος απαγορεύει την είσοδο πολιτών σε ένα δημόσιο χώρο κρατώντας παράνομα τις πόρτες του κέντρου ερμητικά κλειστές για τους φιλόζωους.

Η Π.Φ.Π.Ο. αναφέρει ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ζώων μέχρι την αποκατάσταση της νομιμότητας και καλεί τους πολίτες να καταγγείλουν περιστατικά παράνομης θανάτωσης ζώων στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@pfpo.gr.

Αναλυτικότερα η Π.Φ.Π.Ο. αναφέρει στην ανακοίνωσή της: “Η αυθαιρεσία της Διεύθυνσης του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π – ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ συνεχίζεται παρά τις συνεχείς καταγγελίες αλλά και τις πολυπληθείς σχετικές δικογραφίες. Όχι μόνο κατά παράβαση καθήκοντος απαγορεύει την είσοδο πολιτών σε ένα δημόσιο χώρο κρατώντας παράνομα τις πόρτες του κέντρου ερμητικά κλειστές για τους φιλόζωους αλλά και παράνομα αποφασίζει για τη διαχείριση των ζώων “ξεχνώντας” ότι τους έχει ανατεθεί μόνο η κτηνιατρική περίθαλψη.

Παρά το γεγονός ότι οι Ν 4039/12 και Ν 4235/14 ορίζουν την Πενταμελή Επιτροπή του κάθε Δήμου ως μοναδική αρμόδια για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αποφάσεις όπως αυτές που αφορούν την επικινδυνότητά τους και παρά την έκδοση της υπ΄αριθμ. 1014/46081/13-7-15 εγκυκλίου από τη Διεύθυνση Προστασίας Ζώων της Κτηνιατρικής διεύθυνσης του Υ.Π.Α.Α.Τ., όπου διευκρινίζεται ότι οι Πενταμελείς και Τριμελείς Επιτροπές των Δήμων δεν δύνανται να αντικατασταθούν από τις αντίστοιχες των Διαδημοτικών κέντρων των Συνδέσμων Δήμων, το καθεστώς του ΔΙΚΕΠΑΖ συνεχίζει να παρανομεί.

Η Διοίκηση του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. και η αναρμόδια Πενταμελής Επιτροπή του συνεχίζουν να κρίνουν ως επιθετικούς αδέσποτους σκύλους και να τους θανατώνουν με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς πολλές φορές να ενημερώνουν τα ενδιαφερόμενα φιλοζωικά σωματεία. Μάλιστα για να ντύσουν την καθόλα παράνομη διαδικασία με τον μανδύα της νομιμότητας καλούν σαν απλούς θεατές και χωρίς κανένα δικαίωμα ψήφου εκπροσώπους των Δήμων ενώ παράλληλα αγνοούν τις παρεμβάσεις δημοτικών λειτουργών και αντιδημάρχων κρατώντας ουσιαστικά όμηρους τα δύστυχα ζώα.

Στις 6-4-17 η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ζήτησε την παρέμβαση της υπεύθυνης για την προστασία των ζώων Εισαγγελέως κυρίας Αιμιλίας Χριστογιαννοπούλου ώστε να δοθεί τέλος σε αυτήν την αυθαιρεσία και να σωθούν οι υπό κρίση σκύλοι. Πράγματι η κ. Χριστογιαννοπούλου σε μια σωτήρια για τα ζώα τηλεφωνική παρέμβαση κατέστησε σαφές στην Πενταμελή Επιτροπή του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ, η οποία συνεδρίαζε εκείνη την ημέρα, ότι είναι αναρμόδια για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν την επικινδυνότητα των ζώων και διέταξε να σταματήσει οποιαδήποτε διαδικασία ευθανασίας.

Αναρωτιόμαστε ως πότε η διεύθυνση του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. θα πράττει σαν να είναι υπεράνω νόμου; Πριν δύο μήνες εξεδόθη ανακοίνωση όπου αναφέρεται: «Την υπεράσπιση του κύρους του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) με νομικά μέσα αποφάσισε ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου μετά τις κατ’ εξακολούθηση δικαστικές περιπέτειες στις οποίες την οδηγούν οι «επαγγελματίες φιλόζωοι».

Διερωτόμαστε αν η Εκτελεστική Επιτροπή αντιλαμβάνεται ότι το κύρος του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. μπορεί να διασφαλιστεί μόνο από την τήρηση της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του;

Για όλα τα εγκλήματα κατά των ζώων θα ζητηθούν ποινικές και διοικητικές ευθύνες όχι μόνο της διοίκησης του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. και της εκτελεστικής επιτροπής του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. αλλά και όλων των μελών της Πενταμελούς Επιτροπής και του κτηνιάτρου ο οποίος διεκπεραιώνει τις ευθανασίες αλλά και των Δήμων οι οποίοι όχι μόνο αδιαφορούν για την τύχη των ζώων τους αλλά και δεν έχουν προχωρήσει στη σύσταση Πενταμελών και Τριμελών Επιτροπών.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ζώων μέχρι την αποκατάσταση της νομιμότητας και καλεί τους πολίτες να καταγγείλουν περιστατικά παράνομης θανάτωσης ζώων στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. στο info@pfpo.gr.

Το καθεστώς αυθαιρεσίας του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. – ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. πρέπει να λάβει επιτέλους τέλος”, καταλήγει η Π.Φ.Π.Ο.

Πηγή:https://istoriesadespoton.gr/

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο