Δείτε 10 από τα πιο έξυπνα ζώα του πλανήτη μας (εικόνες)

από Μυρτώ Τζώρτζου
ant

Μπορεί εμείς οι άνθρωποι να καυχιόμαστε για την εξυπνάδα μας, όμως υπάρχουν και άλλα όντα στο ζωικό βασίλειο που έχουν πολύ…μυαλό. Καταφέραμε να κυριαρχήσουμε ως το πιο έξυπνο είδος και να αναρριχηθούμε στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας αλλά πολλοί πληθυσμοί ζώων έχουν επίσης επιτυχία στην αναπαραγωγή, την επέκταση και την προσαρμογή στις παγκόσμιες κλιματικές συνθήκες. Τα ζώα που ακολουθούν είναι από τα 10 πιο έξυπνα του πλανήτη.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Χιμπατζήδες

Είναι πολύ κοντά τόσο σωματικά όσο και πνευματικά με τους ανθρώπους. Οι χιμπατζήδες δημιουργούν εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούν για την εύρεση τροφής, ενώ αναπτύσσουν στρατηγική στο κυνήγι κάτι που απαιτεί αμοιβαία συνεργασία. Ίσως η πιο εκπληκτική ικανότητα αυτών των πλασμάτων είναι η δυνατότητα που έχουν να γνωστοποιούν τις δικές τους ιδέες, χρησιμοποιώντας διάφορα αντικείμενα και σύμβολα. Πιστεύεται ότι η νοημοσύνη τους αναπτύχθηκε χάρη στη ζωή τους σε κοινότητες που διέπονται από αυστηρούς κανόνες.

Δελφίνια

Το μέγεθος της νοημοσύνης τους είναι ακριβώς πίσω από τους ανθρώπους και τους χιμπατζήδες. Πρόσφατες εγγραφές μαγνητικού συντονισμού έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλός τους είναι τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερος σε αναλογία με το μέγεθος του σώματός τους. Οι αντιδράσεις τους είναι παρόμοιες με τις ανθρώπινες: Αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, αναγνωρίζουν ήχους ενώ μεταξύ τους έχουν ονόματα.

Ελέφαντες

Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Αφρική περίπου 23 εκατομμύρια χρόνια πριν. Είναι ζώα γνωστά για την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία στη φύση. Οι ελέφαντες έχουν περισσότερα κύτταρα του εγκεφάλου ανά τετραγωνικό εκατοστό από οποιαδήποτε άλλα είδη ζώων, γεγονός που εξηγεί την ικανότητά τους να θυμούνται πολύ καλά. Επίσης, δείχνουν συμπόνια και ανησυχία για τους δικούς τους συγκριτικά με άλλα είδη, κάτι που αποδεικνύει αναπτυγμένη νοημοσύνη.

Μαϊμού-Μακάκος

Τα ζώα αυτά είναι γνωστά για τη νοημοσύνη τους. Έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν, έχουν πολύ καλή μνήμη και μπορούν και παίρνουν αποφάσεις. Χρησιμοποιούν δε εκφράσεις του προσώπου που είναι κατανοητές στους ανθρώπους. Επίσης εμφανίζουν τάσεις αυτοκτονίας και είναι πολύ κοινωνικά ζώα. Το φωνητικό τους σύστημα έχει πολλές ομοιότητες με του ανθρώπου. Επίσης κερδίζουν μάχες με άλλα ζώα λόγω νοημοσύνης. Ο άνθρωπος έχει κατά 93% κοινό DNA με το ζώο αυτό.

Αρουραίοι

Ο αρουραίος είναι ένα ιδιαίτερα ευφυές ζώο. Δυστυχώς χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες στην έρευνα. Στα εργαστήρια έχουν αποδείξει πως αντιλαμβάνεται το χώρο, μπορεί να βρίσκει πολύ εύκολα τρόπους διαφυγής αλλά και ποιος είναι ο πιο σύντομος δρόμος.

Κοράκια

Είναι πιο έξυπνα από ό,τι τα πρωτεύοντα θηλαστικά και η εξυπνάδα τους αποδεικνύεται με πολλούς τρόπους κατά τη διάρκεια ερευνών. Λύνουν απίστευτους γρίφους για να φτάσουν στην τροφή τους ενώ ρίχνουν ξηρούς καρπούς στους δρόμους περιμένοντας υπομονετικά να περάσει ένα αυτοκίνητο που θα σπάσει το κέλυφος!

Μυρμήγκια

Άξια θαυμασμού. Τόσο μικρά, μα τόσο ιδιοφυή. Οι σύνθετες κοινωνίες τους και το σύστημα επικοινωνίας τους αποτελούν απόδειξη της νοημοσύνης τους. Τα μυρμήγκια σχηματίζουν αποικίες που αποτελούνται από εκατομμύρια μονάδες, οι οποίες εργάζονται συστηματικά για το καλό του συνόλου.

Αφρικανικός γκρι παπαγάλος

O Αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος, γνωστός απλά και ως Γκρίζος παπαγάλος ή ζακό, θεωρείται ως ένα από τα πιο έξυπνα πτηνά παγκοσμίως! Η ικανότητά του να μιμείται την ανθρώπινη ομιλία τον καθιστά ως ένα εκ των δημοφιλέστερων πτηνών, με αποτέλεσμα πολλοί εκπρόσωποι του είδους να απαντώνται πλέον-και φυσικά δυστυχώς και άδικα- και στα σαλόνια σπιτιών, πέρα από τα δάση της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής όπου είναι η θέση τους.

Γιγαντιαίο χταπόδι

Το χταπόδι είναι ένα από τα πιο έξυπνα πλάσματα της θάλασσας. Αυτό το ζώο δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό, όμως οι επιστήμονες διαρκώς ανακαλύπτουν νέες και εντυπωσιακές ικανότητές του. Από αυτά που ξέρουμε έως τώρα, τα χταπόδια μπορούν να βρίσκουν την έξοδο μέσα από πολύπλοκα λαγούμια, και έχουν μια αξιοσέβαστη μνήμη.

Φάλαινες

Θεωρούνται ανάλογα έξυπνες με τα δελφίνια, αλλά ακριβώς επειδή είναι πολύ μεγάλες σε μέγεθος, είναι πολύ δύσκολο να μελετηθούν ώστε οι ερευνητές να μπορέσουν να μάθουν περισσότερα πράγματα για αυτές. Παρόλα αυτά, η κοινωνική τους συμπεριφορά, οι επικοινωνιακές τεχνικές τους και η ικανότητα μίμησής τους αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα από τα εξυπνότερα θηλαστικά.

Διαβάστε επίσης

2 σχόλια

E.VEGAN 27 Ιανουαρίου, 2021 - 6:27 μμ

ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ!!!! 4TH MOST INTELLIGENT ANIMAL & WE SHARE OVER 90% DNA WITH THEM!

Reply
Μυρτώ Τζώρτζου 31 Ιανουαρίου, 2021 - 1:10 πμ

Έχετε δίκιο. Είναι υπέροχα και πανέξυπνα ζώα.

Reply

Αφήστε ένα Σχόλιο