Ο μυστικός κόσμος των παράνομων κατοικιδίων της Νέας Υόρκης

από Μυρτώ Τζώρτζου

Σύμφωνα με τη λίστα του διαδικτυακού ιστότοπου New York City.com υπάρχουν κάποια ζώα, ψάρια και ερπετά που χαρακτηρίζονται “άγρια” και δεν μπορείς να τα έχεις ως κατοικίδια. Μεταξύ αυτών όλες οι νυχτερίδες, όλα τα μεγάλα πουλιά, όλα τα αρπακτικά, όλες οι αρκούδες. Σε διαφορετική περίπτωση διώκεσαι ποινικά. Κάποια, όπως ελέφαντας, τίγρης, φέρετ αλλά και άλλα εξωτικά, οτιδήποτε δηλαδή έξω από την ομάδα που αποκαλούμε κατοικίδια, μπορούν να υπάρχουν σε κάποιους χώρους με άδεια. Και όμως, αυτοί οι νόμοι δεν εμποδίζουν πολλούς να παρανομούν.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Όταν ο Περουβιανός φωτογράφος Matias Wieland Oliviera θέλησε να κάνει ένα θέμα με τα εξωτικά ζώα που υπάρχουν στην πόλη της Νέας Υόρκης, αναζήτησε το δρόμο των social media και συγκεκριμένα το site γνωριμιών Tinder. Δημιούργησε ένα προφίλ και έψαξε να βρει άτομα που έχουν ένα παράνομο τέτοιο ζώο ώστε να έρθει σε επαφή μαζί τους και να γνωριστούν. Παράλληλα έψαχνε και ο ίδιος εντοπίζοντας τις selfies κάποιων στο προφίλ τους με τέτοια ζώα. Τα μηνύματα που έλαβε ήταν αμέτρητα, κυρίως από ανθρώπους που γνώριζαν άλλους που είχαν τέτοια ζώα, είτε αυτοί ήταν γείτονες είτε φίλοι είτε συγγενείς. Υπολόγισε μάλιστα ότι ο ένας στους 20 ιδιοκτήτες τέτοιων ζώων ήρθε σε επαφή μαζί του δεχόμενος να φωτογραφηθεί με αυτό. Όταν όμως κατάλαβαν τι ακριβώς ήθελε, οι περισσότεροι του έκλεισαν τις πόρτες και εξαφανίστηκαν.

Τελικά στάθηκε τυχερός γιατί κάποιοι τον κάλεσαν σπίτι τους. Εκεί συνάντησε όχι μόνο παράνομα εξωτικά και “άγρια” ζώα, πουλιά, για παράδειγμα, από τον Αμαζόνιο, φίδια και τα σχετικά, αλλά και εκκεντρικούς εγωπαθείς και αλλόκοτους ιδιοκτήτες των οποίων το lifestyle ήταν τελείως διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Έτρεφαν τα ζώα αυτά όπως ήθελαν και τα κρατούσαν σε αλλόκοτα μέρη, όπως τάπερ της Tupperware.

Η σειρά φωτογραφιών με αυτά τα ζώα ονομάστηκε από τον Wieland “Peacocking”. Ο ίδιος αναφέρει στο “The New Yorker” για αυτήν του την πραγματικά ενδιαφέρουσα εμπειρία: ” Το χαρακτηριστικό τους ήταν το διαφορετικό lifestyle και ο εγωκεντρικός τους χαρακτήρας. Αυτός, για παράδειγμα, που είχε το παγώνι με το όνομα Dexter ντυνόταν απίστευτα εξωφρενικά, μόνο και μόνο για να προσελκύσει γυναίκες. Εκτός από αυτό είχε και πολλά φίδια κλεισμένα σε κουτιά που ήταν σαν άδεια βιβλία. Τώρα βέβαια το να κάνεις γυναίκες να σε πλησιάσουν έχοντας τόσα ερπετά σπίτι σου δεν είναι και η καλύτερη ιδέα”, συμπληρώνοντας: “Με όσους μίλησα καταλάβαινα ότι ήταν πολύ περήφανοι για τα ζώα τους. Ήταν για αυτούς ένας τρόπος να ξεχωρίσουν, να κάνουν επίδειξη, ένα show off.

Στις φωτογραφίες του Wieland δεν εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες των παράνομων αυτών ζώων παρά μόνο εκείνα.

Ο Dexter είναι ένα μπλε παγώνι από την Ινδία. Όταν ο σύντροφός του πέθανε από επίθεση άγνωστου ζώου, στη Φλόριντα, ο Dexter έγινε επιθετικός πολύ και για αυτόν το λόγο ζούσε για καιρό μέσα σε ένα κλουβί σε ένα γκαράζ.

 

Ο Mowgli, βασιλικός πύθωνας πύθωνας. Σε αιχμαλωσία μπορεί να ζήσει μέχρι 30 χρόνια. Τα εξωτικά ερπετά κινδυνεύουν από ασθένειες λόγω υγρασίας. Ο Mowgli είχε αρρώστήσει στο παρελθόν πνευμονία.

 

Yoda, ένας κινέζικος δράκος νερού. Αγοράστηκε από pet shop της Νέας Υόρκης. Ο κινέζικος δράκος είναι ερπετό και έχει τη μορφή είτε μεγάλης σαύρας είτε ερπετού.

 

Η Raja είναι μια γάτα Σαβάνας, η οποία γεννήθηκε πριν από 17 χρόνια κάπου έξω από το Ντάλας και είναι ο απόγονος της άγριας αφρικανικής γάτας.

 

Ένα ψάρι Oscar. Ζει περίπου 10-13 χρόνια και μπορεί να φτάσει τα 36 εκατοστά μήκος. Κάποιοι εκτροφείς το βάφουν με τεχνικές ουσίες ώστε να είναι πιο ελκυστικό στους αγοραστές.

 

Delphine, ο σκαντζόχοιρος. Υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2016 και η συντροφιά του είναι ένας γάτος, ο Alfredo. Βέβαια ο Alfredo προσέχει και ποτέ δεν πηγαίνει πολύ κοντά του.

 

Frisk, αλμπίνο ball πύθωνας. Το φίδι αυτό είναι το πιο δημοφιλές για κατοικίδιο. Καθένα από τα συγκεκριμένα ερπετά διαφέρει από το άλλο. Δεν μπορείς να βρει δυο όμοια. Τρώει έναν αρουραίο την εβδομάδα.

 

O Yoda (o κινεζικός δράκος νερού) όταν νιώσει φόβο, πηδάει μέσα στο νερό για προστασία και έχει την ικανότητα να κρατάει την αναπνοή του για 90 λεπτά.

 

Chico, ο τεράστιος πύθωνας.

Η σαύρα Shyvana γεννήθηκε με μια ασθένεια που είχε ως αποτέλεσμα να ναρκωθεί η ουρά της και να πέσει. Δεν έγινε και πάλι.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο