petpet.newsΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑΓάτες και ύπνος: Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ζεν και πάλι ζεν

Γάτες και ύπνος: Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Πόσες φορές δεν σκεφτήκατε να ήσασταν σαν αυτές;

Πόσες φορές κοιτώντας τη γάτα σας να χαλαρώνει και να κοιμάται με τις ώρες δεν έχετε σκεφτεί να ήσασταν στη θέση της; Εμένα προσωπικά η σκέψη αυτή μου έρχεται κάθε μέρα. Όταν ξυπνάω το πρωί, αγχωμένη για να ετοιμαστώ και να προλάβω τα πάντα και βλέπω εκείνες να αγχώνονται μόνο για να φάνε και να επιστρέψουν στον ωραίο τους ύπνο. Και όταν επιστρέφω το βράδυ από τη δουλειά, φορτωμένη με την ένταση της μέρας, να τις βλέπω να χασμουριούνται που τις ξύπνησα απότομα μπαίνοντας στο σπίτι. Ναι θα ήθελα να είμαι στη θέση τους.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com 

Ο ύπνος ως φιλοσοφία ζωής

Οι γάτες έχουν αναγάγει τον ύπνο σε επιστήμη, καθώς κοιμούνται περίπου 16 ώρες τη μέρα. Είμαι σίγουρη ότι η μεγαλύτερη φιλοσοφία ζωής τους είναι να κοιμούνται. Βέβαια, για να μιλήσουμε τώρα σοβαρά, σε όλα υπάρχει μια εξήγηση. Ο λόγος που τα πανέξυπνα αυτά ζώα κοιμούνται τόσο πολύ είναι για να πάρουν δυνάμεις ώστε να κυνηγήσουν. Τι να κυνηγήσουν; Τώρα πια μάλλον τίποτα. Άντε ίσως καμιά μύγα ή κάποια σαβρίτσα που θα έχει την ατυχία να πέσει στα νύχια τους. Όμως αυτό (ο πολύς ύπνος δηλαδή) είναι στο DNA τους καθώς μια φορά και έναν καιρό αναζητούσαν μόνες τους το φαγητό τους, τη λεία τους. Έτσι χρειάζονταν ενέργεια για αυτό. Τι δίνει ενέργεια; Ο ύπνος φυσικά.

Βέβαια αν τις παρατηρήσουμε προσεκτικά και για ώρα, θα δούμε ότι τη μια στιγμή έχουν κλειστά τα μάτια και την άλλη κοιτάζουν το ψυγείο που μόλις ανοίξαμε. Στην πραγματικότητα και αυτό είναι κάτι φυσικό καθώς όταν ζούσαν στη φύση, μπορεί να έπεφταν για ύπνο να ξεκουραστούν, όμως ήταν ταυτόχρονα και αλέρτ για να αντιδράσουν, αν κάτι συμβεί. Επίσης όπως ακριβώς και εμείς έτσι και οι γάτες κοιμούνται βαθιά στο στάδιο REM, όπου τα βλέφαρα κινούνται γρήγορα. Αυτό είναι πιο εμφανές στα μικρά γατάκια. Τότε βλέπουν και όνειρα.

Ναι, οι γάτες, όπως και τα άλλα ζώα, μπορούν να ονειρευτούν. Πολλές φορές βλέπουμε ένα τίναγμα του ποδιού ή της ουράς τους ή να βγάζουν κάποια φωνούλα. Τότε ονειρεύονται. Σύμφωνα με μελέτες τα ζώα βλέπουν ως επί το πλείστον όνειρα αγάπης. Ένα συνηθισμένο είναι ότι ζευγαρώνουν. Επίσης βλέπουν όνειρα που έχουν να κάνουν με εμάς.

Πολλές γάτες ροχαλίζουν. Οι περσικές και οι γάτες Ιμαλαϊων ροχαλίζουν περισσότερο από τις υπόλοιπες. Αν πάλι υπάρχει αναπνευστικό πρόβλημα ή αλλεργικό, τότε η γάτα ροχαλίζει. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να επισκεφτούμε τον κτηνίατρό μας.

Νυχτόβιες και δραστήριες

Γνωρίζετε ότι οι γάτες είναι νυχτόβια όντα; Και αυτό είναι κάτι που έρχεται από το μακρινό τους παρελθόν. Λόγω του ότι οι κίνδυνοι στη φύση ήταν πολλοί τη μέρα, έπεφταν για ύπνο και έβγαιναν σεργιάνι τη νύχτα που ήταν πιο ασφαλή τα πράγματα. Όταν εμείς κοιμόμαστε, αυτές παίζουν και τρώνε. Αυτός είναι και ο λόγος που μας ξυπνούν τη νύχτα για φαγητό. Είναι κάτι φυσιολογικό για αυτές. Παίξτε μαζί τους λίγο πριν τον ύπνο ώστε να κουραστούν και να μην ξυπνήσουν μέσα στην άγρια νύχτα. Και ξυπνήσουν και εσάς. Επίσης αφήστε λίγο φαγητό στο μπολάκι ώστε να τσιμπήσουν κάτι όταν εσείς κοιμάστε.

Τελικά η φιλοσοφία της γάτας είναι η καλύτερη. Μπορούμε να μάθουμε από αυτές. Πάρτε ένα παράδειγμα. Έχουμε ξαφνικά κάποιο πρόβλημα; Δείτε τις. Δεν σας φαίνονται ότι λένε: “Κοιμήσου αγαπημένε μου φίλε και θα περάσει”;

SHARE

Περισσότερα

MORE ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ