Στο έλεός του άνθρωποι και 150,000 αδέσποτα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ονομάζονται satos και τις τελευταίες εβδομάδες δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους. Μαζί με τους ανθρώπους φυσικά που αδυνατούν να τους φροντίσουν. Ο λόγος για τους αδέσποτους σκύλους της Καραϊβικής, και ιδιαίτερα του Puerto Rico, μιας χώρας που έχει ισοπεδωθεί αυτές τις μέρες από τη μανία των τυφώνων. Ο τελευταίος μάλιστα με το όνομα Maria είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μέχρι αυτή τη στιγμή 15 άνθρωποι. Οι καταστροφές δε είναι ανυπολόγιστες.

Η οικονομική κρίση της χώρας αδυνατεί να βοηθήσει τους ανθρώπους. Πόσο μάλιστα τα ζώα, τα αμέτρητα αδέσποτα που κυκλοφορούν στους δρόμους. Η έλλειψη χρημάτων, παιδείας και προγραμμάτων στείρωσης και περίθαλψης έχουν σαν αποτέλεσμα ο αριθμός των αδέσποτων συνεχώς να μεγαλώνει. Σε αυτόν έρχονται να προστεθούν και συνεχείς εγκαταλείψεις οικόσιτων ζώων λόγω του ότι πολλοί δεν μπορούν να τα συντηρήσουν. Λέγεται μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή πάνω από 150,000 αδέσποτα ζουν στους δρόμους του Puerto Rico.

Οι λίγοι εθελοντές των φιλοζωικών οργανώσεων προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν αλλά δεν μπορούν να περιθάλψουν τον τόσο μεγάλο αριθμό ζώων. Έτσι έχουν κάνει έκκληση σε άλλες οργανώσεις εκτός χώρας να σταθούν σε αυτές τις δύσκολες ώρες δίπλα τους, κάτι που ευτυχώς γίνεται.

Η φιλοζωική οργάνωση The Sato Project, η οποία έχει σώσει πάνω από 1,600 σκυλιά από το 2011, είναι η μεγαλύτερη της χώρας. Οι άνθρωποί της βγήκαν στους καταστραμμένους και πλημμυρισμένους δρόμους και περισυνέλεξαν μωρά σκυλάκια και γατάκια τα οποία κινδύνευαν να πνιγούν. Δυστυχώς, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο αριθμός των νεκρών ζώων είναι τεράστιος.

Η δεύτερη φιλοζωική οργάνωση του Puerto Rico λέγεται Island Dog και δραστηριοποιείται στο Island Dog, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά στο Luquillo. Η περιοχή λέγεται έτσι επειδή εκεί εγκαταλείπονται συνέχεια ζώα για να πεθάνουν. Ενδεικτικός είναι ο αριθμός των τελευταίων δυο ημερών, καθώς αφέθηκαν στη μοίρα τους 300 ζώα από ανθρώπους που καταστράφηκαν τα σπίτια τους.

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο