Τι γνωρίζετε για τα μικρά γατάκια;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Τα μικρά γατάκια που δειλά δειλά κάνουν τα πρώτα τους βήματα, που αρχίζουν τα πρώτα παιχνίδια μεταξύ τους και που τρέχουν δίπλα στη μητέρα τους αν κάτι συμβεί είναι από τις πιο ωραίες εικόνες της φύσης. Είναι απλά υπέροχα. Θέλεις να πιάσεις αυτές τις μικροσκοπικές εύθραυστες υπάρξεις και να τις πάρεις αγκαλιά. Και αν γίνεται, να τα πάρεις όλα στο σπίτι σου, να μη αφήσεις κανένα.

Και μπορεί κανείς να μη μένει ασυγκίνητος στη θέα των νεογέννητων αυτών πλασμάτων, όπως πόσοι πραγματικά γνωρίζουν τα πάντα για αυτά; Ήρθε η ώρα να τσεκάρετε τις γνώσεις σας.

Πόσο ζυγίζουν;

Τα γατάκια γεννιούνται περίπου 110 γραμμάρια και στη συνέχεια παίρνουν 100 γραμμάρια την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα μήνα ζυγίζουν περίπου μισό κιλό. Κάθε γατάκι που μεγαλώνει φυσιολογικά παίρνει 450 γραμμάρια κάθε μήνα για τους 6 πρώτους μήνες.

Το μητρικό γάλα

Η μαμά γάτα τα ταϊζει αποκλειστικά με το γάλα της τις πρώτες μέρες, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξή τους. Αμέσως μετά τη γέννησή τους παράγει έναν ειδικό τύπο γάλακτος το colostrum. Το colostrum περιέχει αντισώματα και άλλα συστατικά άμυνας που βοηθούν στην προστασία του νεογέννητου από αρρώστιες. Αυτά τα συστατικά μπορούν να απορροφηθούν μόνο μέσω του πεπτικού συστήματος μέσα στις πρώτες 24 ώρες της ζωής του. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας το νεογέννητο γατάκι να αρχίσει τον θηλασμό το συντομότερο δυνατό.

Το μητρικό γάλα δυναμώνει το ανοσοποιητικό τους και τα βοηθάει στο να πολεμήσουν τις διάφορες φλεγμονές και ασθένειες. Μετά τις πρώτες 3 με 4 εβδομάδες ζωής τα γατάκια πρέπει να θηλάζουν τουλάχιστον 4 με 6 φορές ημερησίως. Στα υγιή γατάκια το μητρικό γάλα είναι επαρκές για την ανάπτυξή τους μέχρι την ηλικία των 4 εβδομάδων.

Παράγοντας ζέστη 

Τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους τα γατάκια χρειάονται ζέστη για να επιβιώσουν. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 32 βαθμοί Κελσίου. Επίσης χρειάζονται ένα άνετο χώρο για να κουνηθούν και να μπορέσουν να δροσιστούν όταν ζεσταθούν πολύ.

Απόλυτα εξαρτημένα από τη μαμά τους

Τα γατάκια όταν γεννιούνται είναι απόλυτα εξαρτημένα από τη μαμά τους καθώς όχι μόνο έχουν τα ματάκια τους κλειστά αλλά και τα αφτιά τους. Τα μάτια τους αρχίζουν να τα ανοίγουν από την 7η έως τη 14η μέρα ενώ ξεκινούν να ακούνε όταν γίνονται 10 με 14 ημερών. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το χρώμα των ματιών τους είναι αρχικά μπλε και μέχρι να γίνουν 8 εβδομάδων έχει αλλάξει στο χρώμα που θα έχουν την υπόλοιπη ζωή τους.

Πρέπει να τρώνε συχνά

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η συχνότητα των γευμάτων για τα νεογέννητα είναι κάθε 2 με 3 ώρες  Ένα γατάκι αρχίζει να τρώει στερεά τροφή όταν γίνεται 3 με 4 εβδομάδων.

Θέλουν βοήθεια στην τουαλέτα

Τα νεογέννητα δεν μπορούν να πάνε μόνα τους στην τουαλέτα και για αυτό είναι εκεί η μητέρα τους για να τα μάθει και να τα καθαρίσει στη συνέχεια.

Γατάκια και δοντάκια

Τα πρώτα τους δόντια εμφανίζονται μέχρι την ηλικία των 3 εβδομάδων και στη συνέχεια τα χάνουν όταν γίνονται 14 εβδομάδων. Τότε είναι που αρχίζουν να βγαίνουν και τα μόνιμα. Μέχρι να γίνουν 6 μηνών θα έχουν βγει όλα τα δοντάκια.

Γατάκια και παιχνίδι

Ένα υγιές γατάκι μπορεί να σταθεί όταν γίνεται περίπου 10 ημερών και μέχρι την 21η μέρα αρχίει να περπατάει έστω και με αστάθεια. Το παιχνίδι αρχίζει όταν τα γατάκια γίνονται περίπου 30 ημερών. Τότε είναι που ξεκινάει και το ενδιαφέρον για τα πράγματα γύρω τους.

Αν ένα γατάκι παίζει πολύ άγαρμπα, θα διορθωθεί από τη μαμά και τα αδέλφια του. Τα γατάκια επίσης μαθαίνουν παρατηρώντας κυρίως τη μαμά τους, τα αδέλφια τους, τους ανθρώπους αλλά και άλλες γάτες.

Απογαλακτισμός

Τα νεογέννητα απογαλακτίζονται πλήρως όταν γίνουν 8 εβδομάδων και για αυτό είναι λάθος να τα πάρουμε νωρίτερα από τη μητέρα τους. Ένας άλλος λόγος που πρέπει να μένουν με τη μητέρα τους είναι για να μπορέσει να τα κοινωνικοποιήσει. Γατάκια που φεύγουν νωρίτερα από τη μαμά και τα αδέλφια τους είναι επιρρεπή στην ανάπτυξη προβλημάτων συμπεριφοράς αργότερα στη ζωή τους. Μόνο μέσα από τη συναναστροφή μαζί τους μπορεί ένα γατάκι να μάθει να είναι γάτα και να πειραματιστεί με τη γατίσια ιεραρχία πριν την εφαρμόσει στο καινούργιο σπίτι του.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο