Βλέπετε ένα ζωάκι και θέλετε να το πάρετε αγκαλιά; Έχετε σκεφτεί γιατί;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ακόμα και αν δεν έχετε κάποιο ζωάκι στο σπίτι σας, είναι σίγουρο ότι αν κάπου δείτε ένα πολύ μικρό, για παράδειγμα, γατάκι με μεγάλα στρογγυλά μάτια, μεγάλο κεφαλάκι δυσανάλογο με το σώμα του και μικρή μυτούλα να τρέχει και να παίζει, θα σας έρθει η επιθυμία να το πάρετε αγκαλιά. Και να μείνετε μαζί του όλη μέρα. Αυτή είναι μια συνηθισμένη ανθρώπινη αντίδραση. Η οποία δεν περιορίζεται μόνο στις γάτες αλλά και σε όλα τα μωράκια του ζωικού βασιλείου. Έχετε σκεφτεί τι συμβαίνει εκείνη την ώρα στο μυαλό σας και γιατί αντιδράτε έτσι; Η επιστήμη έχει την απάντηση.

Το National Geographic σε ένα επεισόδιο του “We’re Wired That Way” που πρόβαλε αυτές τις μέρες εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο αυτό που οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούν να φανταστούν.

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου στα νεαρά θηλαστικά (είτε είναι άνθρωποι είτε ζώα) μοιάζουν πολύ: μεγάλα στρογγυλά μάτια, μικρές μυτούλες, μάγουλα. Η διεργασία του να θέλουμε να τα πάρουμε αγκαλιά και να τα κρατήσουμε ασφαλή λέγεται Kinderschema, λέξη που αποτελεί από το kinder (μικρός) και τη δική μας λέξη σχήμα. Με απλά λόγια τα ανθρώπινα μωρά μοιάζουν στα χαρακτηριστικά τους με τα μωρά των άλλων θηλαστικών. Αυτό μας τραβάει να τα πάρουμε αγκαλιά και να τα προστατέψουμε. Όπως ακριβώς θα κάναμε και με τα παιδιά μας.

Την ώρα που κοιτάμε ένα μωρό ζωάκι ο εγκέφαλός μας παράγει ντοπαμίνη, ουσία που μας ωθεί στο να νιώσουμε ευχάριστα και μας κάνει να θέλουμε να το πάρουμε αγκαλιά και να το προστατέψουμε. Αυτό είναι το ένστικτό μας, σε αυτό μας σπρώχνει η φύση μας. Το να προστατέψουμε γενικά ένα μωρό είτε αυτό είναι το δικό μας είτε κάποιου άλλου ανθρώπου είτε μωρό κάποιου ζώου έχει να κάνει με την επιβίωσή μας. Την ανάγκη να επιβιώσουμε.

Σε εμάς τους ανθρώπους το kinderschema δεν μας περιορίζει στα όρια του ανθρώπινου είδους. Το έχουμε και όταν βλέπουμε τα μωρά άλλων θηλαστικών είτε αυτά είναι γατάκια είτε σκυλάκια είτε γουρουνάκια. Για σκεφτείτε το.

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο