petpet.newsΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ7 απίστευτες προκαταλήψεις για τις γάτες που έχουν σε διάφορα μέρη

Κόσμος

7 απίστευτες προκαταλήψεις για τις γάτες που έχουν σε διάφορα μέρη

Εκτός από το μαύρο χρώμα

Η πιο γνωστή προκατάληψη που υπάρχει για τις γάτες είναι αυτή που έχει να κάνει με το χρώμα τους. Το μαύρο χρώμα δηλαδή. Και τι δεν κάνουν πολλοί όταν δουν μια τέτοια γάτα. Αρχίζουν να σταυροκοπιούνται, φτύνουν στον κόρφο τους, κοιτάνε από την άλλη πλευρά, τη φωνάζουν για να φύγει ή απλά πανικοβάλλονται.

Οι γάτες πάντα είχαν διαφορετική θέση στη ζωή του ανθρώπου από ό,τι τα άλλα ζώα. Στο μεσαίωνα τις θεωρούσαν μάγισσες και τις έκαιγαν στην πυρά. Η εξόντωσή τους ήταν αδιανόητη. Πιο πριν στο χρόνο γνωρίζουμε τι θέση είχε η γάτα για τους Αιγύπτιους. Τη θεωρούσαν Θεά και τη λάτρευαν ανάλογα. Είχαν μάλιστα συνδέσει τις μαύρες γάτες με τη Θεά Bastet, η οποία είχε υπερφυσικές δυνάμεις. Για πολλούς εκεί βρίσκεται και η αρχή της προκατάληψης περί γρουσουζιάς.

Όλα αυτά που μπορεί σε κάποιους να φαίνονται αστεία-και είναι εδώ που τα λέμε- όμως αυτοί που τα πιστεύουν δεν μπορεί με τίποτα να πειστούν ότι αυτά είναι μόνο προκαταλήψεις. Και τίποτα άλλο. Και δυστυχώς οι μαύρες γατούλες για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι οι λιγότερο υιοθετήσιμες και οι πρώτες που οδηγούνται σε ευθανασία στα καταφύγια του εξωτερικού.

Πέρα όμως από το μαύρο χρώμα, γενικά για τις γάτες υπάρχουν και κάποιες άλλες προκαταλήψεις. Προκαταλήψεις που δεν έχουν να κάνουν με το χρώμα αλλά με άλλα πράγματα.

  1. Είναι κουτσομπόλες

Σε κάποια χωριά της Ολλανδίας ακόμα και σήμερα πιστεύουν μια απίστευτη και αστεία προκατάληψη. Οι γάτες λοιπόν, σύμφωνα με αυτούς, είναι κουτσομπόλες. Ναι καλά διαβάσατε. Μπορούν να διεισδύσουν μέσα σου και να μάθουν τα μυστικά σου και τις κρυφές σου σκέψεις. Έτσι όταν βρεθείς στο ίδιο δωμάτιο με γάτα, καλό είναι να αποφεύγεις να κάνεις μια σοβαρή συζήτηση ή να εξομολογηθείς κάτι. Γιατί η γάτα θα το ακούσει. Και θα το διαδώσει!!!

2. Η γάτα που καθαρίζεται 

Σύμφωνα με μια γιαπωνέζικη προκατάληψη όταν μια γάτα πλένεται, σημαίνει ότι θα έρθουν επισκέπτες στο σπίτι. Το ίδιο περίπου πιστεύουν και σε κάποιες πολιτείες της Αμερικής. Με συγκεκριμένο πρόσωπο όμως που είναι κάποιος από την εκκλησία. Αν λοιπόν η γατούλα κάνει το μπάνιο της και τη δείτε, κάποιος παπάς θα έρθει σπίτι σας!!!

3. Όταν η γάτα φτερνίζεται

Στη Ιταλία σε πολλά μέρη του νότου όταν ακούνε γάτα να φτερνίζεται, χαίρονται γιατί αυτό σημαίνει καλή τύχη. Αν τώρα η γάτα που φτερνίζεται είναι δικιά σας, τότε θα κερδίσετε χρήματα. Επίσης αν μια νύφη τη μέρα του γάμου της δει γατούλα που φτερνίζεται, τότε ο γάμος της θα πάει καλά και θα είναι ευτυχισμένη!!!

4. Μαύρη γάτα σε πλοίο

Τι τραβάνε αυτές οι μαύρες γάτες. Για αυτές υπάρχουν οι περισσότερες από κάθε ζώο και χρώμα προκαταλήψεις. Αν μια τέτοια βρεθεί σε πλοίο; Τότε τα πράγματα είναι δυσοίωνα. Τι λέει αυτή η προκατάληψη; Αν μια μαύρη γάτα ανέβει σε ένα πλοίο, στη συνέχεια κατέβει και ανέβει ξανά, τότε το πλοίο θα βυθιστεί. Όχι όμως σε αυτό το ταξίδι αλλά στο επόμενο!!!

5.  Γάτες και νεκροί

Σε κάποια μέρη της Νότιας Ευρώπης μια παράδοση θέλει τις γάτες που θα ανέβουν σε ένα τάφο, σε κάποιο νεκροταφείο, να έχουν τέτοια δύναμη ώστε ο νεκρός να σηκωθεί και να γίνει βαμπίρ. Πηγαίνοντας πίσω στο 19ο αιώνα, ένα βιβλίο αναφέρει ότι υπήρξε μια γάτα στη Βρετανία που πήδησε πάνω σε φέρετρο την ώρα της ταφής ενός ανθρώπου. Οι υπόλοιποι πάγωσαν φοβούμενοι ότι ο νεκρός θα γίνει βαμπίρ και έτρεξαν, έπιασαν τη γάτα και τη σκότωσαν για να συνεχίσουν την τελετή!!!

6. Γάτα και ελεύθερη γυναίκα

Αν και η ποπ κουλτούρα έχει συνδέσει τη γάτα με τη μοναχικότητα και την απομόνωση, εντούτοις ένα βιβλίο πάνω στις προκαταλήψεις αναφέρει μια γερμανική παράδοση στην Πενσυλβανία που θέλει τη γάτα καλό οιωνό σε μια ελεύθερη γυναίκα καθώς θα της φέρει τύχη και θα καλο-παντρευτεί. Αυτό όμως που πρέπει να κάνει η γυναίκα είναι να ταϊζει τη γάτα από το παπούτσι της. Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για έναν καλό γάμο!!!

7. Γάτες και βροχή  

Σε πολλά μέρη της Ινδονησίας οι γάτες έχουν συνδεθεί με τις καιρικές συνθήκες. Αν οι άνθρωποι θέλουν να βρέξει, τότε πρέπει να πετάξουν νερό πάνω σε μια γάτα!!!

Εμείς αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι παρόλο που θεωρούμε το μυαλό μας ανθρώπινη υπεροχή έναντι στα ζώα, εντούτοις σε πολλές -πάρα πολλές περιπτώσεις- αυτό δεν ισχύει.

SHARE

Περισσότερα

MORE ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ