Σας χτυπάει η γατούλα σας με το κεφάλι της; Δείτε τι σημαίνει

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μια χαρακτηριστική κίνηση των γάτων είναι το χτύπημα που κάνουν με το κεφάλι τους. Σίγουρα θα το έχετε παρατηρήσει. Εκεί που η γατούλα σας κάθεται στην αγκαλιά σας, τεντώνεται και σας δίνει κουτουλιές. Τι σημαίνει όμως αυτό;

Η κίνηση αυτή ονομάζεται bunting και είναι κάτι που έχει να κάνει με τις φερομόνες της. Όταν η γάτα σας τρίβει τη μουσούδα της πάνω σας, απελευθερώνει φερομόνες. Αυτές είναι ορμόνες χαράς οι οποίες εκκρίνονται στα μάγουλά της.

Σύμφωνα με την Pam Johnson-Bennett, εκπαιδεύτρια και ειδική στη συμπεριφορά των γάτων, το bunting γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους: “Για μια γάτα το να φέρει το πρόσωπό της πολύ κοντά στο δικό σας σημαίνει ότι μεταξύ σας υπάρχει στενή σχέση και σας εμπιστεύεται. Πρόκειται για κίνηση εμπιστοσύνης. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι για να μαρκάρει το χώρο της, όπως πολλοί πιστεύουν. Έχει να κάνει με την επικοινωνία. Επιπλέον δείχνει οικειότητα και σεβασμό”.

Το κάνουν και με τις άλλες γάτες;

Η απάντηση είναι ναι. Πολλές φορές θα δείτε μια γατούλα να πλησιάζει κάποια που ζει μαζί της και να τη σπρώχνει με το κεφάλι της. Αυτή η κίνηση ανάμεσα στα ζώα είναι συνηθισμένη και φανερώνει το πόσο εμπιστοσύνη έχουν μεταξύ τους. Επίσης είναι μια κίνηση που υπήρχε και τον καιρό που τα ζώα αυτά ήταν άγρια. Την έχουν δηλαδή στα γονίδιά τους.

Το κάνουν όλες οι γάτες;

Κάθε γάτα είναι διαφορετική για αυτό μην ανησυχείτε αν η δική σας δεν το κάνει με άλλες γάτες. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι να δείξει τρυφερότητα.

Τέλος πρέπει να διαχωρίσουμε αυτή την κίνηση με μια άλλη σχετικά όμοια που έχει να κάνει με το δυνατό σπρώξιμο του κεφαλιού της σε τοίχο ή σε κάποιο άλλο έπιπλο. Αν παρατηρήσετε είτε τη γάτα σας είτε το σκύλο σας να πιέζει το κεφάλι του σε κάποιον τοίχο, σε έπιπλα ή και στο πάτωμα, είναι πολύ πιθανόν να πάσχει από κάτι σοβαρό. Η κίνηση αυτή συχνά δείχνει βλάβη στο νευρικό ή νευρολογικό σύστημα. Ποιες είναι όμως οι πιθανές παθήσεις;

– Όγκος
-τοξική δηλητηρίαση
-μεταβολική διαταραχή
-εγκεφαλίτιδα
-ηπατική εγκεφαλοπάθεια
-λοίμωξη του νευρικού συστήματος
-τραύμα στο κεφάλι

Αν δείτε κάτι τέτοιο, πρέπει να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο