4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τις γάτες που έχουν μπλε μάτια

από Μυρτώ Τζώρτζου

Το πρώτο πράγμα που ρωτούν οι περισσότεροι άνθρωποι όταν θέλουν να υιοθετήσουν μια γατούλα (συνήθως λευκή) με μπλε μάτια είναι αν αυτή είναι κουφή. Και είναι αλήθεια ότι η θεωρία αυτή έχει περάσει στο μυαλό μας σαν κανόνας. Γατούλα με μπλε μάτια; Θα είναι κουφή.

Είναι όμως έτσι; Σύμφωνα με τη γενετίστρια Leslie A. Lyons, καθηγήτρια της κτηνιατρικής σχολής του πανεπιστημίου University of Missouri-Columbia College, αυτή είναι η μεγαλύτερη παρανόηση που υπάρχει με τις συγκεκριμένες γάτες. Με άλλα λόγια είναι κάτι που δεν ισχύει. Εκτός όμως από αυτή θεωρία, υπάρχουν και άλλα πράγματα που ίσως δεν γνωρίζουμε για αυτές τις ιδιαίτερες και πανέμορφες γάτες. Ας δούμε 4 από αυτά.

  1. Οι ράτσες με γάτες που έχουν μπλε μάτια  

Υπάρχουν συγκεκριμένες ράτσες με γάτες που έχουν μπλε μάτια. Είτε ολόλευκες είτε καφέ, οι γατούλες αυτές θα είναι Σιαμέζες, Μπαλινέζ, Περσικές, Βιρμανίας, Ιμαλαϊων, γάτες Ragdolls και γάτες Ιάβας.”Τα μπλε μάτια σε αυτές τις ράτσες δεν συνδέονται με κώφωση”, θα πει η Lyons.

2. Είναι όλες οι λευκές γατούλες με μπλε μάτια κουφές;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλες αυτές οι γάτες κουφές. Σύμφωνα με τους ειδικούς περίπου το 40% αυτών δεν έχουν ακοή. Οπότε, όπως καταλαβαίνουμε αυτό που νομίζουν πολλοί, είναι, όπως είπαμε, απλά μια παρανόηση.

Τι όμως προκαλεί την κώφωση; Μια γενετική σύζευξη προκαλεί πολλές λευκές γάτες με μπλε μάτια να είναι κωφές. Επίσης οι λευκές γάτες με διαφορετικού χρώματος μάτια είναι συχνά κουφές στο αυτί που βρίσκεται κοντά στο μπλε μάτι. H κώφωση σε αυτές τις γάτες μπορεί να εμφανιστεί μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

3. Αν το γατάκι σας έχει μπλε μάτια, ενδέχεται όταν μεγαλώσει, αυτά να αλλάξουν χρώμα.

Τα γατάκια, όπως γνωρίζουμε, γεννιούνται με κλειστά μάτια τα οποία ανοίγουν όταν είναι περίπου 9 ημερών. Και όταν τα ανοίγουν, είναι μπλε. Όλα τα γατάκια γεννιούνται με μπλε μάτια. Και αυτό γιατί η χρωστική ουσία, η μελανίνη, που θα καθορίσει το χρώμα, αρχίζει να διαχέεται στο μάτι από την 7η εβδομάδα και μετά. Χρειάζονται δυο με τρεις μήνες για να πάρουν τα ματάκια τους το μόνιμο χρώμα τους, που στις περισσότερες περιπτώσεις αλλάζει.

4. Πώς μπορώ να καταλάβω αν μια γάτα με μπλε μάτια είναι κουφή;

Αν θέλετε να δείτε αν μια γατούλα ακούει ή όχι, κάντε το εξής απλό. Σταθείτε λίγα μέτρα πίσω της και κάντε κάποιον δυνατό θόρυβο. Αν αντιδράσει και σας κοιτάξει κατευθείαν, ένα είναι το σίγουρο. Ότι τουλάχιστον δεν είναι κουφή από το ένα αυτί.

Διαβάστε επίσης

1 σχόλιο

Μαργαρίτα 7 Ιουλίου, 2022 - 9:35 μμ

Εμένα η αδυναμία μου είναι το γατί-Σιάμ. Μακάρι να είχα ένα!!

Reply

Αφήστε ένα Σχόλιο