Εμβολιάζοντας το γατάκι σας: Τι πρέπει να ξέρετε

από Μυρτώ Τζώρτζου

Το νέο σας γατάκι θα ξεκινήσει τη ζωή του με κάποια φυσική ανοσία για ασθένειες από τη μητέρα του, αλλά καθώς αυτή εξασθενεί, θα πρέπει να εμβολιαστεί για να μείνει υγιές.

Ο εμβολιασμός του γατιού σας είναι εντελώς απαραίτητος καθώς θα το προστατεύσει από επικίνδυνες ασθένειες. Οι περισσότεροι κτηνίατροι συνιστούν ένα συνδυασμένο εμβόλιο, που δίνεται γύρω στις 8-9 και 11-12 εβδομάδες ζωής. Αυτό θα προστατεύσει το γατάκι σας έναντι των «μεγάλων τριών». Ιός Λευχαιμίας της Γάτας,
Λοιμώδης Εντερίτιδα Γατών (ονομάζεται επίσης και Πανλευκοπενία ή Παροϊός Γάτας), 
“Γρίπη” γάτας

Η ακριβής χρονική στιγμή των ενέσεων θα εξαρτηθεί από τον τύπο εμβολίου που χρησιμοποιεί ο κτηνίατρός σας. Σαν γενικό κανόνα, όμως, να περιμένετε οι δύο ενέσεις να χορηγηθούν γύρω στις 8 και 12 εβδομάδες ζωής. Μετά τη δεύτερη ένεση, είναι σημαντικό να κρατάτε το γατάκι σας μέσα στο σπίτι και μακριά από άλλες γάτες. Μετά από αυτό, η κοινωνικοποίηση μπορεί να επιστρέψει με ασφάλεια στο πρόγραμμα!

Υπάρχουν μερικοί ακόμα εμβολιασμοί που ίσως αξίζει να λάβετε υπόψη για το γατάκι σας. Αυτοί προστατεύουν από:
Χλαμύδια
Λύσσα
Κοκκύτης (Bordetella)

Κάνοντας ευκολότερη τη μέρα του εμβολιασμού

Κανείς δεν αγαπάει τις βελόνες, και οι γάτες δεν αποτελούν εξαίρεση. Όμως, να είστε βέβαιοι ότι κάνετε το καλύτερο για τη νέα γάτα σας μέσω του εμβολιασμού της. Πράγματι, το να μην την εμβολιάσετε θα μπορούσε να της κοστίσει την ίδια της τη ζωή.

Ευτυχώς την έχετε ήδη πάει στον κτηνίατρο για υγειονομικούς έλεγχους ρουτίνας, επομένως θα έχει συνηθίσει να πηγαίνει εκεί. Ένα ανθεκτικό και ασφαλές κλουβί μεταφοράς για γάτες είναι ο καλύτερος τρόπος να τη μεταφέρετε και μια οικεία κουβέρτα ή ένα παιχνίδι με την μυρωδιά της θα την κάνουν να νιώσει πιο πολύ σαν στο σπίτι της.

Προσπαθήστε να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για τον κτηνίατρο έτσι ώστε να μη βιάζεστε. Πάνω από όλα, μείνετε όσο πιο ήρεμοι μπορείτε. Οι γάτες είναι ευαίσθητες και ανιχνεύουν τα «σήματα στρες».

Μόλις φθάσετε στον κτηνίατρο, σιγουρευτείτε ότι βρίσκεται στο καλάθι της. Μιλήστε της, και καθησυχάστε τη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Αποδεικτικά Εμβολιασμών

Μόλις η γάτα σας πραγματοποιήσει την πρώτη σειρά εμβολιασμών, θα σας δοθεί ένα υπογεγραμμένο αποδεικτικό από τον κτηνίατρό σας. Αυτό είναι ένα σημαντικό έγγραφο που πρέπει να φυλάξετε σε ένα ασφαλές μέρος καθώς κάποια στιγμή θα σας χρειαστεί.

Πηγή: http://www.hillspet.gr/

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο