Ξέρετε γιατί οι γάτες προτιμούν να κάθονται ψηλά;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Εικόνα πολύ οικεία: Είστε σπίτι και ψάχνετε τη γάτα σας. Δεν μπορείτε να τη βρείτε πουθενά, ακόμα και στα πιο απίθανα μέρη. Και τότε σηκώνετε το κεφάλι κοιτώντας ψηλά και την ανακαλύπτετε καθισμένη να απολαμβάνει τη θέα πάνω από την τηλεόραση ή από το καλοριφέρ ή από τα τελευταία ράφια της βιβλιοθήκης σας ή από το ψυγείο ή και ακόμα πάνω από τον εξαερισμό στην κουζίνα σας.

Είναι σε όλους μας γνωστό ότι οι γάτες προτιμούν να κάθονται κάπου ψηλά. Σε ασφαλές μέρος αλλά ψηλό. Το γιατί το εξηγούν οι ειδικοί, όπως η Pam Johnson-Bennet, συγγραφέας και ειδική στη συμπεριφορά των γάτων: “Είναι στο DNA των γάτων να σκαρφαλώνουν ψηλά. Τα ζώα αυτά κατά το παρελθόν, όταν ήταν άγρια, ανέβαιναν σε ψηλά σημεία για να εντοπίσουν το θήραμα που θα κυνηγήσουν αλλά και για να κρυφτούν από τα μεγάλα ζώα από τα οποία κινδύνευαν”.

H Marilyn Krieger, επίσης συγγραφέας και ειδική στη συμπεριφορά των γάτων, δίνει ακόμα μια διάσταση στην πιο πάνω εξήγηση: “Δυο επίσης βασικοί λόγοι που κάθονται ψηλά είναι για να δροσίζονται αλλά και για να δείξουν ποιος είναι ο αρχηγός. Είναι για αυτές θέμα ιεραρχίας. Ψηλά κάθεται ο αρχηγός της οικογένειας, τον οποίο οφείλουν να σέβονται οι υπόλοιποι. Η ιεραρχία στις γάτες είναι εύκολο να αλλάξει. Ο αρχηγός λοιπόν πρέπει με κάθε τρόπο να δείξει τη δύναμή του”. Με άλλα λόγια, λέμε εμείς, για να μην του πάρουν οι υπόλοιποι τον αέρα.

Δημιουργήστε ψηλά σημεία για τις γατούλες σας

Μπορείτε και εσείς να έχετε ή να κατασκευάσετε ψηλά μέρη για τη γατούλα σας ώστε εκεί να βρίσκει τον παράδεισό της. Το δέντρο-ονυχοδρόμιο που είτε φτιάξετε είτε το αγοράσετε είναι μια καλή και συνηθισμένη λύση. Σε αυτό οι γάτες και θα σκαρφαλώνουν αλλά και θα ξύνουν τα νύχια τους, κάτι βασικό για αυτές. Επίσης θα αποτελεί το δικό τους μέρος ώστε να ελέγχουν τα πάντα, ακόμα και τα άλλα ζώα-αν υπάρχουν-του σπιτιού.

Μια άλλη λύση είναι να τους…αφιερώσετε έναν τοίχο στο σπίτι σας και να βάλετε ράφια σε διαφορετικά ύψη στα οποία θα σκαρφαλώνουν για να κάθονται. Υπάρχουν επίσης διάφορα άλλα, κρεβατάκια, κούνιες κρεμαστά, που μπορείτε να τα αναζητήσετε στο amazon.com.

Αν τώρα έχετε μικρό σπίτι και δεν υπάρχει χώρος για ράφιθα, μπορείτε να πάρετε ένα δυο-τρία τραπεζάκια IKEA και να τα φτιάξετε εσείς. Όπως και να’χει πρέπει να προσέξετε ώστε όλα αυτά να είναι ασφαλή όχι μόνο για τις γατούλες σας αλλά και για εσάς τους ίδιους ώστε να μην έρθει κάτι πάνω στο κεφάλι σας.

Δείτε μερικές ιδέες

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο