petpet.newsΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑΟι πιο συνηθισμένες ασθένειες των μεγαλόσωμων σκύλων

Υγεία

Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες των μεγαλόσωμων σκύλων

Ποια πρέπει να είναι η δική σας βοήθεια

Κάθε σκύλος έχει ένα έμφυτο σύνολο χαρακτηριστικών τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη διάρκεια ζωής του, την ευαισθησία του σε ασθένειες και άλλα θέματα σχετικά με την υγεία του. Στο άρθρο αυτό επικεντρωνόμαστε σε ζητήματα που αφορούν τους μεγαλόσωμους σκύλους (ειδικότερα, αυτούς που ζυγίζουν τουλάχιστον 22,5-23 κιλά). Οι πιθανές παθήσεις που μπορεί να εμφανιστούν στη διάρκεια της ζωής του είναι:

Δυσπλασία του ισχίου

Πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεγαλόσωμοι σκύλοι. Αν δείτε τον σκύλο σας να κουτσαίνει, να δυσκολεύεται να σηκωθεί ή να περπατήσει ή αν το πόδι του μοιάζει ευαίσθητο σε κάθε άγγιγμα, ζητήστε τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας.
Δυστυχώς δεν είναι εύκολο να αποτρέψουμε πάντα τη δυσπλασία του ισχίου. Και αυτό γιατί πρόκειται για μια παραμόρφωση της άρθρωσης την οποία ο σκύλος έχει εκ γενετής. Εντούτοις, μπορείτε να την αποφύγετε ή έστω να την καθυστερήσετε με κάποια απλά βήματα:
– Φροντίστε το βάρος του σκύλου σας να διατηρείται σε φυσιολογικά, υγιή επίπεδα. Όσο λιγότερο βάρος πιέζει τις αρθρώσεις του σκύλου σας, τόσο το καλύτερο.

– Εξασφαλίστε του όσο το δυνατόν περισσότερη σωματική άσκηση. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο διατηρείτε το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα αλλά δυναμώνετε τους μύες του, τους τένοντές του και τις αρθρώσεις του.

-Κάντε του εξετάσεις συχνά. Όσο συντομότερα εντοπισθεί κάποιο πρόβλημα, τόσο περισσότερο χρόνο έχετε για να προσαρμόσετε την καθημερινότητά του ανάλογα.

Αν ο σκύλος σας εμφανίσει όντως δυσπλασία, μπορείτε με τον κτηνίατρό σας να καταλήξετε σε ένα πλάνο θεραπείας που θα περιλαμβάνει φάρμακα, πρόσθετα διατροφής ή ακόμα και εγχείρηση, αν απαιτείται. Προκειμένου να κάνετε τη ζωή του σκύλου σας όσο πιο άνετη γίνεται στο σπίτι σας, πάρτε ένα ορθοπεδικό κρεβάτι γι’ αυτόν και εξασφαλίστε του ένα ξηρό, ζεστό μέρος για να κοιμάται. Κρατήστε τον μακριά από κρύα και υγρά μέρη του σπιτιού, τα οποία θα επιβαρύνουν τις αρθρώσεις του. Φροντίστε να υπάρχει αρκετή τριβή στο δάπεδο όπου περπατά ο σκύλος σας – το τελευταίο πράγμα θέλετε είναι να τον δείτε να γλιστράει και να πέφτει στα πλακάκια. Καλό είναι επίσης να προμηθευτείτε και να χρησιμοποιήσετε ζεστές κομπρέσες ή ζεστά μπουκάλια, να του κάνετε θεραπευτικό μασάζ ή ακόμα και βελονισμό.

Πρήξιμο (φούσκωμα)
Ένα άλλο πρόβλημα που παρουσιάζεται σε μεγαλόσωμους σκύλους είναι η γαστρική διάταση του στομάχου, γνωστή ευρέως και ως “φούσκωμα”. Το φούσκωμα λαμβάνει χώρα όταν το στομάχι του σκύλου γεμίσει με αέρα, με αποτέλεσμα τη συστροφή ή την αναστροφή του στην κοιλιακή κοιλότητα. Και είναι κάτι πολύ επικίνδυνο. Αν λοιπόν ο τετράποδος φίλος σας παρουσιάσει συμπτώματα τα οποία ενδέχεται να παραπέμπουν σε φούσκωμα – π.χ. διογκωμένη κοιλιά, εμετός, γρήγορη αναπνοή, ή υπερβολική σιελόρροια – μεταφέρετέ τον άμεσα στον κτηνίατρο.

Αν ένας σκύλος τρώει γρήγορα καταπίνοντας σημαντικές ποσότητες αέρα και νερού, ενδέχεται να προσβληθεί από την πάθηση αυτή. Προκειμένου να αποτρέψετε την εμφάνισή της, παρακολουθήστε τον όσο τρώει και φροντίστε να μην καταπίνει με μανία την τροφή του, πίνοντας στη συνέχεια μεγάλες ποσότητες νερού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά μπολ τα οποία επιβραδύνουν τη διατροφή του. Αν του αρέσει να πίνει πολύ νερό αφού φάει, μπορείτε να του απομακρύνετε προσωρινά το μπολ με το νερό του αφού πιει λίγο και να του το επιστρέψετε μετά από λίγη ώρα.

Ένας άλλος τρόπος για να αποτρέψετε το φούσκωμα είναι να μην τον γυμνάζετε 30 λεπτά με μία ώρα πριν και μετά το φαγητό του ή την πόση μεγάλης ποσότητας νερού. Με άλλα λόγια, μην τον ταϊσετε ακριβώς πριν τον βγάλετε βόλτα ή πάτε για τρέξιμο μαζί του. Και, μετά την άσκησή του, καλό είναι να περάσει λίγη ώρα μέχρι να τον ταϊσετε. Αν είναι πολύ ζεστός και ενδεχομένως διψάει, δώστε του λίγο νερό αλλά μην τον ταϊζετε απ’ ευθείας. Ένας εμπειρικός κανόνας λέει πως όσο είναι λαχανιασμένος δεν είναι ακόμα έτοιμος να φάει.

Καρδιακά προβλήματα

Η στένωση αορτής και η καρδιομυοπάθεια προκαλούν καρδιακές αρρυθμίες και λήθαργο. Και στις δύο περιπτώσεις, η σοβαρότητα της κατάστασης και η πιθανότητα επιβίωσης του σκύλου ποικίλλουν. Αν υποπτεύεστε πως ο σκύλος σας υποφέρει από κάποια καρδιακή πάθηση, πρέπει να κάνει άμεσα εξετάσεις.

Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι ενδέχεται επίσης να υποφέρουν από ορμονικά ή αδενικά προβλήματα. Ο υποθυρεοειδισμός, όπως και στους ανθρώπους, λαμβάνει χώρα όταν ο θυροειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες ώστε να ρυθμίσει κατάλληλα το μεταβολισμό του σκύλου. Το γεγονός αυτό προκαλεί αύξηση βάρους, απώλεια τριχώματος, δερματικές παθήσεις και λήθαργο. Η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού γίνεται με εξέταση αίματος ενώ η ίδια η πάθηση αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή.

Προβλήματα στα νεφρά

Η νόσος του Addison είναι μια αυτοάνοση διαταρχή η οποία αναστέλλει την παραγωγή αλδοστερόνης και κορτιζόλης μέσω των επινεφριδίων, οι οποίες συνεισφέρουν στην ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά, το νερό, τα άλατα και να ρυθμίζει το επίπεδο του ζάχαρου στο αίμα. Στα συμπτώματά της περιλαμβάνονται η απώλεια όρεξης, παθήσεις του πεπτικού συστήματος και λήθαργος. Η νόσος του Addison αντιμετωπίζεται αλλά απαιτεί ακριβά φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής του σκύλου μας.

Καρκίνος

Ο καρκίνος προσβάλλει τους σκύλους κάθε μεγέθους αλλά κυριαρχεί σε κάποιες ράτσες μεγαλόσωμων σκύλων. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου στους σκύλους (εξαιρουμένων των ατυχημάτων). Ένας στους τρεις σκύλους θα διαγνωσθεί με καρκίνο μέχρι την ηλικία των 10 ετών και θα έχει 50% πιθανότητες να πεθάνει, με κάποιο τρόπο, από την ασθένεια.
Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, τα είδη καρκίνου που προσβάλλουν κατά κύριο λόγο τους σκύλους είναι αυτά των λεμφαδένων, των οστών, του μαστού, της ουροδόχου κύστης και του δέρματος.

Προφανώς είναι δική μας ευθύνη να φροντίζουμε το σκύλο μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να έχουμε πάντοτε το νου μας για διάφορα συμπτώματα, απευθυνόμενοι στον κτηνίατρό μας σε κάθε περίπτωση.

Φυσικά τα προαναφερθέντα προβλήματα δε θα πρέπει να σας αποθαρρύνουν ούτε στο ελάχιστο από την υιοθεσία ενός μεγαλόσωμου σκύλου. Με την κατάλληλη φροντίδα και προσοχή, ο τετράποδος φίλος μας θα παραμένει σύντροφό μας για πολλά χρόνια!

Πηγή: http://www.petfriends.gr

SHARE

Περισσότερα

MORE ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ