7 μουσεία που όλοι οι γατόφιλοι οφείλουν να επισκεφτούν

από Μυρτώ Τζώρτζου

Όσοι έχουν γάτες γνωρίζουν από πρώτο χέρι το πόσο σπουδαίες και μοναδικές είναι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι τις λάτρευαν σαν Θεές. Αν σας αρέσουν τα ταξίδια αλλά βαριέστε τα κλασικά μουσεία, τα 7 πιο κάτω μέρη είναι ό,τι πρέπει για εσάς. Σημειώστε τα.

1. THE CAT MUSEUM, Βόρνεο, Μαλαισία

Οι πολίτες της πόλης Kuching του Βόρνεο στη Μαλαισία λατρεύουν στην κυριολεξία τις γάτες. Ακόμα και το όνομα της πόλης σημαίνει γάτα στη γλώσσα τους. Προς τιμήν μάλιστα αυτού του ονόματος, αγάλματα γάτας έχουν ανεγερθεί σε πολλά σημεία της και έχουν γίνει πόλος έλξης πολλών τουριστών από όλες τις χώρες του κόσμου. Η μεγάλη συλλογή του μουσείου από αντικείμενα έχει συγκεντρωθεί από δωρεές. Το μουσείο εκτός από ένας απίστευτος χώρος, δρα και ως χρήσιμο ερευνητικό κέντρο καθώς περιγράφει την ιστορία, τους θρύλους και τις διάφορες πεποιθήσεις σχετικά με τα απίστευτα αυτά τετράποδα.

2. THE CAT MUSEUM,  Šiauliai, Λιθουανία

Ιδρύτρια του Μουσείου είναι η φιλόζωη Vanda Kavaliauskiene, η οποία το 1990 άνοιξε τις πόρτες του εκθέτοντας την τεράστια συλλογή από διάφορα αναμνηστικά γάτας που είχε στο σπίτι της. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν εδώ γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής, διακοσμητικά και αμέτρητες φωτογραφίες με πρωταγωνίστριες τις γάτες και τον υπέροχο κόσμο τους.

3. THE CAT MUSEUM, Minsk, Λευκορωσία

Η Τέχνη στην υπηρεσία της γάτας. Οι επισκέπτες του μουσείου μπορούν να βρουν ειδικές εκθέσεις, βιβλία, κόμικ, παιχνίδια και άλλα που αφορούν τις γάτες και μόνο. Μπορούν επίσης να πιουν τον καφέ τους στο cat cafe του μουσείου και να χαλαρώσουν χαϊδεύοντας τα αδέσποτα γατάκια που έχουν περιθάλψει οι υπεύθυνοι του μουσείου.

4. KATTENKABINET, Άμστερνταμ, Ολλανδία

Η ολοκληρωμένη συλλογή αυτού του μουσείου που είναι αφιερωμένο στις γάτες περιλαμβάνει αφίσες, πίνακες ζωγραφικής, έργα τέχνης πάντα με θέμα τη γάτα. Ακόμα και το κατάστημα δώρων έχει κάθε λογής σχετικά αντικείμενα που θα σας θυμίζουν την επίσκεψη σας σε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο.

5. THE SERPUKHOV MUSEUM OF HISTORY AND ART, Serpukhov, Ρωσία

Το μουσείο αυτό είναι το σπίτι μεγάλης συλλογής έργων τέχνης από τη Δυτική Ευρώπη και τη Ρωσία της Anna Maraeva, επιτυχημένης εμπόρου. Οι υπεύθυνοι του μουσείου το 2016 σκέφτηκαν έναν ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο για το διαφημίσουν και να κάνουν γνωστή την ιστορία του. Έστειλαν στα μίντια μια αγγελία, γραμμένη από μια…γάτα, που παρίστανε συγγενή της Maraeva, με το όνομα Maray, η οποία ζητούσε να εργαστεί στο μουσείο ως ξεναγός του κόσμου. Το τρικ αυτό πέτυχε. Όλοι ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τη γάτα Maray, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι του μουσείου να υιοθετήσουν μια γάτα από το γειτονικό καταφύγιο για να υποδέχεται στα αλήθεια τον κόσμο.

6. THE AMERICAN MUSEUM OF THE HOUSE CAT, Βόρεια Καρολίνα, ΗΠΑ

Ο Αμερικανός βιολόγος Harold Sims και η σύζυγός του Kay δημιούργησαν έναν υπέροχο χώρο από αναμνηστικά και έργα τέχνης αφιερωμένα στις γάτες που λατρεύουν και που έχουν συγκεντρώσει τα τελευταία 30 χρόνια. Το μουσείο αυτό άνοιξε τις πόρτες του τον Απρίλιο του 2017 και αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών από όλον τον κόσμο. Εδώ θα βρείτε πάνω από 10 χιλιάδες αντικείμενα που δίνουν πληροφορίες για τη γάτα της Αμερικής. Στο χώρο του μουσείου ζουν και πολλές γατούλες που φροντίζει το ζευγάρι.

7. THE STATE HERMITAGE MUSEUM,  Αγία Πετρούπολη, Ρωσία

Ένα εκπληκτικό μουσείο με πάνω από 3 εκατομμύρια έργα τέχνης. Χειμερινή κατοικία των τσάρων της Ρωσίας, το THE STATE HERMITAGE MUSEUM είναι και το σπίτι αμέτρητων γάτων που ζουν εκεί από το 1745, όταν η αυτοκράτειρα Ελισάβετ, κόρη του Μεγάλου Πέτρου, υπέγραψε διάταγμα με το οποίο έδινε εντολή “να βρεθούν στο Καζάν οι καλύτερες γάτες, οι πιο μεγάλες, ικανές να πιάνουν ποντίκια, προκειμένου να σταλούν στην αυλή της Αυτής Εξοχότητας”.

Απόγονοι των γάτων αυτών ζουν εκεί σήμερα συνεχίζοντας να κυνηγούν ποντίκια. Οι “γάτες του Ερμιτάζ” είναι και πολύ δημοφιλείς στα τρία εκατομμύρια των τουριστών που το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Σύμβολα μιας παράδοσης και ταυτόχρονα ζωντανή διαφήμιση, οι γάτες απεικονίζονται σε μαγνητάκια, τετράδια και καρτ ποστάλ που διατίθενται σε όλα τα πωλητήρια του μουσείου.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο