Dogo Argentino: Γνωρίστε έναν πιστό και θαρραλέο σκύλο από την Αργεντινή

από Μυρτώ Τζώρτζου

Γνωστός και ως Argentine Mastiff (Αργεντίνικο μαστίφ), ο σκύλος Dogo Argentino (Αργεντίνικος ντόκο) είναι η μοναδική επίσημα αναγνωρισμένη φυλή σκύλων της Αργεντινής, η οποία και δημιουργήθηκε για το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων από το γιατρό Dr. Antonio Nores Martinez και τον αδερφό του Agustin τη δεκαετία 1920.

Τα βασικά

Τα αρσενικά σκυλιά της ράτσας είναι μεταξύ 60 και 68 εκατοστά ύψος ενώ τα θηλυκά 60 με 65 εκατοστά. Το βάρος τους κυμαίνεται ανάμεσα στα 40 και 45 κιλά. Το 10% των Dogo Argentinos γεννιούνται κουφά ενώ ο μέσος όρος ζωής τους είναι 10 με 12 χρόνια.

Ιστορία

Στα τέλη της δεκαετίας του 1930 στην επαρχία Cordoba της Αργεντινής, ο νεαρός τότε φοιτητής ιατρικής Antonio Nores Martinez διακρίνοντας την επιμονή και την έντονη μαχητικότητα των σκύλων Viejo Perro Pelea Cordobes (Παλαιός Κυνομάχος της Κόρδοβα – ένας σκύλος Bull και Terrier που σήμερα έχει εξαφανιστεί), θέλησε να φτιάξει το απόλυτο κυνηγόσκυλο μεγάλου θηράματος. Το κυνήγι του αγριόχοιρου και του πούμα στην Αργεντινή αποτελούσε μια παράδοση πολλών χρόνων και οι κυνηγοί της Αργεντινής θανάτωναν το θήραμα με λόγχη ή μαχαίρι.

Ο Antonio Nores Martinez είχε στο νου του ένα σκύλο με τις μαχητικές αρετές του Viejo Perro Pelea Cordobes, ο οποίος όμως θα μπορούσε να συνεργαστεί άψογα τόσο με άλλα σκυλιά όσο και με τους ανθρώπους. Έτσι άρχισε τις διασταυρώσεις του Viejo Perro Pelea Cordobes με άλλες ράτσες σκύλων, όπως Πόιντερ, Μπόξερ, Μεγάλο Δανό, Μπουλ Τεριέ, Μπουλντόγκ, Ιρλανδέζικο λυκοθήρας, Ντογκ Ντε Μπορντό, Σκύλος Πηρυναίων, Μαστίφ Ισπανίας.

Στις 20 Μαρτίου του 1964 η Κυνολογική Ομοσπονδία της Αργεντινής (FCA) αναγνώρισε την φυλή σαν επίσημη και την κατέταξε στη τότε ομάδα των κυνηγόσκυλων, ενώ δύο μήνες αργότερα η φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα από το Υπουργείο Γεωργίας της Αργεντινής.

Η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) αναγνώρισε τη φυλή στην συνεδρίασή της στις 31 Ιουλίου του 1973 και κατέταξε τα σκυλιά αυτά στα “κυνηγόσκυλο μεγάλων θηραμάτων”.

Το 1985 δημιουργήθηκε το Dogo Argentino Club στην Αμερική και η ράτσα προστέθηκε στον AKC Foundation Stock Service (American Kennel Club).

Δυστυχώς όμως οι σκύλοι αυτοί απέκτησαν κακή φήμη λόγω του ότι έπαιρναν μέρος σε κυνομαχίες στη Μεγάλη Βρετανία. Έτσι το 1991 η ράτσα αυτή απαγορεύτηκε στη χώρα.

Χαρακτήρας

Πρόκειται για έναν πολύ αφοσιωμένο και τρυφερό σκύλο που θυσιάζεται για την οικογένειά του. Είναι γλυκός, ευγενικός, με πολύ υψηλό δείκτη ευφυΐας, εκπαιδεύσιμος αλλά και ξεροκέφαλος ταυτόχρονα καθώς έχει επίγνωση της δύναμής του. Για αυτό τα όριά του πρέπει να είναι καθορισμένα. Θα πρέπει να του γίνει από νωρίς ξεκάθαρο τι επιτρέπεται και τι όχι. Πέρα από αυτό το επίπεδο επιφυλακτικότητας που υπάρχει προς τους ξένους, τα ζώα αυτά δεν είναι επιθετικά, αφού οι περιπτώσεις επίθεσης προς άλλους ανθρώπους ή προς άλλα ζώα είναι ελάχιστες.

Με άλλα λόγια

Προσωπικότητα: Πιστός, θαρραλέος και πανέξυπνος.

Επίπεδο ενέργειας: Σκύλος ιδιαίτερα ενεργητικός, ευκίνητος, χρειάζεται καθημερινή εξάσκηση και παιχνίδι.

Γάβγισμα: Μόνο όταν χρειάζεται.

Καλλωπισμός: Όχι ιδιαίτερα συχνά. Το κοντό, λείο τρίχωμά του είναι πάρα πολύ εύκολο στην περιποίησή του. Το μόνο που χρειάζεται είναι περιστασιακό βούρτσισμα. Θεωρείται πολύ καθαρός σκύλος καθώς δεν έχει την χαρακτηριστική σκυλίσια μυρωδιά, οπότε κάνετέ τον μπάνιο μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Με τα παιδιά: Παιχνιδιάρης και ανεκτικός. Καλό θα είναι να υπάρχει επίβλεψη.

Με τα σκυλιά: Με επίβλεψη.

Εκπαίδευση: Σκύλος που εκπαιδεύεται και μαθαίνει εύκολα. Διαθέτει μεγάλες ικανότητες και είναι κατάλληλος για φύλακας αλλά και κατοικίδιο συντροφιάς. Η εκπαίδευσή του απαιτεί συνέπεια και αυστηρότητα, χωρίς βέβαια να χρησιμοποιείται βία. Πολλά τέτοια σκυλιά είναι οδηγοί τυφλών αλλά και βοηθοί στρατού και αστυνομίας.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο