Γιατί στις γάτες αρέσει να κάθονται στα ψηλά;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Για να μπορέσουν να επιβιώσουν τα ζώα στη φύση, το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να προσαρμοστούν όσο γίνεται καλύτερα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Τα ζώα που έχουν εξημερωθεί από τον άνθρωπο, όπως για παράδειγμα οι γάτες, μπορεί να μην κινδυνεύουν από κάτι μέσα στο σπίτι, όπως οι πρόγονοί τους στα δάση, όμως υπάρχει μέσα τους εκείνο το ένστικτο της επιβίωσης.

Θέλουν την ασφάλειά τους

Σίγουρα θα έχετε δει τις γάτες που συχνά ανεβαίνουν για να κάτσουν κα να κοιμηθούν στα ψηλά. Σε μια βιβλιοθήκη, για παράδειγμα ή στο καλοριφέρ, σε έναν πάγκο, ακόμα και πάνω στο ψυγείο. Τα πιο απίθανα μέρη, μπορεί να γίνουν η καλύτερη φωλιά για αυτές. Όπως καταλαβαίνουμε αυτή δεν είναι μια τυχαία επιλογή αλλά αποτέλεσμα αυτής της ανάγκης για επιβίωση.

Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι οι γάτες είναι από τη μια αρπακτικά, καθώς κυνηγούν λαγούς, ποντίκια και πουλιά, και από την άλλη είναι οι ίδιες λεία σε άλλα μεγαλύτερα ζώα, όπως κογιότ, κουκουβάγιες, αετούς. Μια γάτα που κάθεται σε ψηλό σημείο νιώθει ασφαλής γιατί μπορεί να επιβλέπει κάτω ώστε να δει αν υπάρξει κάποιος κίνδυνος για εκείνη. Είναι με άλλα λόγια ασφαλής και σε ετοιμότητα. Σε ένα δέντρο δεν μπορεί να ανέβει το κογιότ. Επίσης ένα δέντρο είναι το τέλειο καμουφλάζ που την προστατεύει από τα αρπακτικά πουλιά.

Θέλουν το χώρο τους

Ένας άλλος λόγος που οι ενήλικες γάτες ανεβαίνουν σε ψηλά μέρη είναι για να βρουν ησυχία από τις άλλες γάτες που πιθανόν να ζουν μαζί. Εκεί θα ξεκουραστούν και θα πάρουν τον υπνάκο τους χωρίς κανείς να τις ενοχλεί. Οι μαμάδες γάτες επίσης προτιμούν τα ψηλά μέρη για να κρύψουν τα μικρά τους ώστε να είναι ασφαλή. Τέλος μια φοβισμένη από κάτι γάτα, θα βρει καταφύγιο σε κάποιο ψηλό σημείο. Και όταν περάσει ο κίνδυνος και νιώσει ασφάλεια θα κατέβει και πάλι κάτω. Αυτό μάλιστα είναι κάτι συνηθισμένο όταν έχουμε επισκέπτες σπίτι μας. Η γάτα μας σκαρφαλώνει κάπου ψηλά και μας επιβλέπει με μισόκλειστα τα μάτια.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο