Γιατί τα Pit Bulls απαγορεύονται στη Μ. Βρετανία;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Στη Μεγάλη Βρετανία τόσο η εκτροφή όσο και η υιοθεσία σκύλου ράτσας Pit Bull είναι απαγορευμένες με το νόμο Dangerous Dogs Act που τέθηκε σε εφαρμογή το 1991.

Ο λόγος είναι οι 15 περίπου επιθέσεις σκύλων της συγκεκριμένης ράτσας που έγιναν σε ανθρώπους μεταξύ των ετών 1981 και 1991 σε Αγγλία και Ουαλία.

Βέβαια δεν είναι μόνο τα Pit Bulls απαγορευμένα στη χώρα αυτή αλλά και κάποιες άλλες ράτσες όπως ιαπωνικό Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, Pit Bull Terrier και όλα τα ημίαιμα με κάποια από αυτές τις ράτσες.

Εν τούτοις δεν έχει υπάρξει ποτέ κάποια επιστημονική τεκμηρίωση που να δείχνει ότι τα συγκεκριμένα σκυλιά είναι από τη φύση τους επιθετικά. Η κακή εκπαίδευσή τους και οι παράνομες κυνομαχίες που δυστυχώς υπάρχουν σε όλον τον κόσμο δημιούργησαν αυτό το μύθο.

Η Μεγάλη Βρετανία βέβαια δεν είναι η μοναδική χώρα που, όχι μόνο περιορίζει την ιδιοκτησία σκύλων, αλλά και θανατώνει τα ζώα βάσει φυλής και όχι λόγω χαρακτήρα ή επιθετικότητας. H Δανία, η Νότια και η Δυτική Αυστραλία, πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, το Οντάριο του Καναδά, η Ιρλανδία, η Βραζιλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Τουρκία, η Κύπρος και πολλές ακόμα χώρες προβλέπουν είτε πλήρη απαγόρευση ιδιοκτησίας συγκεκριμένων «επικίνδυνων φυλών» είτε διάφορα περιοριστικά μέτρα, όπως υποχρεωτική στείρωση ή κυκλοφορία μόνο με φίμωτρο.

Η αλήθεια για τα σκυλιά Pit Bulls είναι τελείως διαφορετική καθώς τα ζώα αυτά μπορούν να γίνουν υπόδειγμα για τη φυλή τους. Κάποια εργάζονται ως σκύλοι θεραπείας και περνούν το χρόνο τους σε νοσοκομεία και κλινικές. Πολλά εργάζονται ως ανιχνευτές και διασώστες. Οι Tahoe, Cheyenne και Dakota, τρία Pit Bulls ανιχνευτές-διασώστες από το Σακραμέντο της Καλιφόρνια, δούλεψαν ασταμάτητα στο World Trade Center μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Κάποια άλλα, όπως ο Popsicle, ένας σκύλος του τελωνείου της Αμερικής, δουλεύουν στο τμήμα ναρκωτικών και βομβιστικών ανιχνεύσεων. Επίσης άλλα χρησιμοποιούνται ως σκύλοι προστασίας και φρουράς για την αστυνομία. Δεν υπάρχουν άλλωστε καλά ή κακά σκυλιά. Κακοί και ακατάλληλοι κηδεμόνες υπάρχουν.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο