Κατοικίδια και αεροπλάνο: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ταξιδέψετε

από Μυρτώ Τζώρτζου

Πριν από λίγες μέρες ένα τραγικό συμβάν έλαβε χώρα σε πτήση της αεροπορικής εταιρείας United Airlines όπου ένας σκύλος βρήκε φριχτό θάνατο κατά τη διάρκειας της πτήσης 1284 από το Χιούστον στη Νέα Υόρκη.

Η κυρία που είχε το σκύλο ανέβηκε στο αεροπλάνο με τα δύο παιδιά της, εκ των οποίων το ένα βρέφος, και τον σκύλο, ο οποίος βρισκόταν σε ειδική τσάντα μεταφοράς κατοικιδίων. Μέλος του πληρώματος απαίτησε να τοποθετήσει την τσάντα με το σκύλο στο ντουλαπάκι για τις χειραποσκευές.

Ο σκύλος έμεινε εκεί για πάνω από 3 ώρες και λόγω της υπερθέρμανσης στο συγκεκριμένο χώρο πέθανε από ασφυξία.

Η εταιρεία παραδέχθηκε ότι ευθύνεται για το θάνατο του σκύλου επισημαίνοντας ότι το γαλλικό μπουλντόγκ δεν θα έπρεπε να έχει τοποθετηθεί εκεί: «Πρόκειται για ένα τραγικό συμβάν το οποίο δεν θα έπρεπε να έχει σημειωθεί ποτέ», ανέφερε η United Airlines σε ανακοίνωσή της, στην οποία εκφράζει «τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια».

Όπως καταλαβαίνουμε στο συγκεκριμένο περιστατικό έχει μερίδιο ευθύνης-και μάλιστα μεγάλο- και η ιδιοκτήτρια του σκύλου, η οποία θα έπρεπε να γνωρίζει όχι μόνο ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται αλλά και τα ενδεχόμενα αναπνευστικά προβλήματα που μπορούν να εμφανίσουν οι βραχυκέφαλοι σκύλοι, όπως ήταν ο δικός της. Τα εν λόγω μάλιστα αναπνευστικά προβλήματα ενδέχεται να αυξηθούν σε καταστάσεις αυξημένου στρες.

Επειδή οι μέρες του Πάσχα πλησιάζουν και πολλοί πρόκειται να ταξιδέψουν αεροπορικώς με το κατοικίδιό τους η σελίδα https://gr.skyscanner.com/   έχει όλα όσα χρειάζεστε να ξέρετε. Επειδή όμως μπορεί κάτι να αλλάξει, επικοινωνήστε έγκαιρα με την αεροπορική εταιρεία.

Aεροπορική εταιρεία. Κανονισμοί & διαστάσεις. Χρεώσεις

Εllinair

Επιτρέπεται η μεταφορά γάτας ή σκύλου στην καμπίνα σε ειδικό κλουβί διαστάσεων 55x40x20 εκ., μέγιστου βάρους 8 κιλών (το κατοικίδιο μαζί με το κλουβί). πορείτε να μεταφέρετε δύο σκύλους/γάτες,αν χωράνε στο ίδιο κλουβί, δεν ξεπερνάνε το παραπάνω βάρος και τα ζώα είναι εξοικειωμένα μεταξύ τους.
Για μεταφορά στον χώρο των αποσκευών πρέπει να εφοδιαστείτε με ένα κλουβί με σκληρό υλικό έως 35 κ. συνδυαστικά.

Κόστος

20€ ανά διαδρομή για πτήσεις εσωτερικού
50€ ανά διαδρομή για πτήσεις εξωτερικού
Εκπαιδευμένοι σκύλοι-οδηγοί χωρίς χρέωση.

Sky Express

Επιτρέπεται στην καμπίνα η μεταφορά γάτων και σκύλων βάρους έως 5 κιλών μαζί με το κλουβί μεταφοράς, διαστάσεων 40x25x20 εκ. Επικοινωνήστε με την εταιρεία πριν κλείσετε το εισιτήριό σας για τυχόν περιορισμούς στη συγκεκριμένη πτήση.

Κόστος

20€ στην καμπίνα
40€ στο χώρο αποσκευών

Astra Airlines

Μπορείτε να ταξιδέψετε με τον σκύλο ή την γάτα σας μόνο στην καμπίνα, με απαραίτητη προϋπόθεση ένα κλουβί διαστάσεων 50x30x25 εκ. και βάρους έως 7 κιλά.
Επιτρέπονται δύο ζώα ανά κλουβί αν είναι εξοικειωμένα μεταξύ τους.
Επικοινωνήστε με το τηλ. 801 700 7466 πριν την αγορά του εισιτηρίου σας.

Κόστος

2€ ανά κιλό για πτήσεις εσωτερικού
50€ ανά πτήση από/προς Γερμανία
Χωρίς χρέωση για πτήσεις από/προς Μινεράλνιε Βόντι

Turkish Airlines

Kατοικίδια όπως σκύλοι και γατιά μπορούν να μεταφερθούν στην καμπίνα των επιβατών σε κλουβί διαστάσεων 23x40x55 εκ. και βάρους έως 8 κιλά συνδυαστικά. Αν υπερβαίνουν τα παραπάνω όρια, μπορούν να μεταφερθούν στον χώρο των αποσκευών. Φροντίστε σε κάθε περίπτωση να έχετε προσθέσει στο κλουβί ένα ταμπελάκι με πληροφορίες όπως το όνομα του ζώoυ και στοιχεία επικοινωνίας μαζί σας.

Ράτσες, όπως π.χ. πιτ μπουλ, δεν επιτρέπονται.

Κόστος

Πτήσεις εσωτερικού: περ. 15€ στην καμπίνα
περ. 24€ 9-15 κ., περ. 37€ από 16 κ. και άνω στον χώρο αποσκευών
Πτήσεις εξωτερικού: από περ. 59€ στην καμπίνα
από περ. 119€ στον χώρο αποσκευών
Χωρίς χρέωση σκύλοι-οδηγοί με ειδοποίηση έως και 48 ώρες πριν την πτήση

Lufthansa

Οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν μόνο έως δύο ζώα στην καμπίνα του αεροπλάνου, ή στο χώρο των αποσκευών, ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος τους. Στην καμπίνα επιτρέπονται σκύλοι και γάτες έως 8 κιλά σε κλουβιά διαστάσεων 55x40x23 εκ., ενώ στον χώρο των αποσκευών επιτρέπονται επιπλέον λαγοί και κουνέλια.

Κόστος

Στην καμπίνα: 50€ εντός Ευρώπης, 70€ διεθνείς πτήσεις
Στο χώρο αποσκευών: 100€ ή 150€ αντίστοιχα σε κλουβί 60x45x40 εκ.
200€ ή 300€ αντίστοιχα σε κλουβί 125x75x85
χωρίς χρέωση σκύλοι-οδηγοί στην καμπίνα

easyJet

Δεν επιτρέπονται, με μόνη εξαίρεση τους εκπαιδευμένους σκύλους-οδηγούς ή βοηθούς.

Κόστος

Χωρίς χρέωση, με ειδοποίηση έως και 48 ώρες πριν

Alitalia

Η εταιρεία επιτρέπει τη μεταφορά ζώων όπως σκύλοι, γάτες ή κουνάβια ανάλογα με το αεροσκάφος και τη διαθεσιμότητα. Για μεταφορά στην καμπίνα θα χρειαστείτε ένα κλουβί διαστάσεων έως 24x40x20 εκ., με όριο έως και πέντε ζώα του ίδιου είδους συνολικού βάρους έως 10 κιλά, με το κλουβί και την τροφή.
Στο χώρο των αποσκευών το επιτρεπόμενο βάρος είναι έως 75 κ. μαζί με το κλουβί και την τροφή.

Κόστος

40€ πτήσεις εσωτερικού, 75€ Ευρώπη, 200€ υπόλοιπος κόσμος, στην καμπίνα ή τον χώρο αποσκευών.

Swiss

Ο κάθε επιβάτης μπορεί να πάρει μαζί του έως δύο γάτες ή σκυλιά στην καμπίνα ή τον χώρο των αποσκευών. Στην καμπίνα επιτρέπονται κατοικίδια έως 8 κιλά σε κλουβί μέγιστων διαστάσεων 55x23x40 εκ., με εξαίρεση τα μεγαλύτερα σκυλιά-οδηγούς.

Στο χώρο των αποσκευών μπορούν να μεταφερθούν γατιά και σκύλοι που ξεπερνούν τα παραπάνω όρια μαζί με το κλουβί, καθώς και κουνέλια και λαγοί.

Κόστος

Από 51€-206€ Eλβετία-Ευρώπη
περ. 77€-309€ Ελβετία-διηπειρωτικοί προορισμοί
50€-200€ εντός Ευρώπης
70€-300€ Ευρώπη-διηπειρωτικοί προορισμοί στην καμπίνα ή τον χώρο αποσκευών

Cobalt

H εταιρεία επιτρέπει τη μεταφορά γάτων, σκύλων και πουλιών στην καμπίνα (πλην των πτήσεων για Μεγάλη Βρετανία), σε κλουβί διαστάσεων 55x40x23 εκ. με βάρος έως 8 κιλά. Στο χώρο των αποσκευών επιτρέπονται μέχρι 4 κατοικίδια ανά επιβάτη με βάρος έως 32 κιλά.

Κόστος

40€ στην καμπίνα
Χωρίς χρέωση σκύλοι-οδηγοί σε συγκεκριμένες πτήσεις
70€ 9-25 κ., 130€ 26-32 κ. στον χώρο αποσκευών

British Airways

Mόνο σκυλιά-οδηγοί/βοηθοί μπορούν να ταξιδέψουν στην καμπίνα των επιβατών (δεν μπορείτε όμως σ’ αυτή την περίπτωση να κλείσετε online). Κατοικίδια και ζώα για ψυχολογική υποστήριξη πρέπει να ταξιδέψουν στον χώρο των αποσκευών, σε συνεργασία με την αδελφή εταιρεία της ΒΑ, την IAG World Cargo.

Κόστος

Χωρίς χρέωση σκύλοι-οδηγοί
Οι τιμές ορίζονται ανά κατοικίδιο

Air France

Kάθε επιβάτης έχει το δικαίωμα να μεταφέρει ένα κατοικίδιο στην καμπίνα, ιδανικά σε εύκαμπτη τσάντα μεταφοράς διαστάσεων 46x28x24 εκ. και συνδυαστικού βάρους έως 8 κιλά. Στο χώρο των αποσκευών μπορείτε να μεταφέρετε έως 3 σκύλους/γατιά από 9-75 κιλά.

Κόστος

Πτήσεις στην ηπειρωτική Γαλλία: 30€ στην καμπίνα, 60€ στον χώρο αποσκευών
Ευρώπη: 55€ ή 100€ αντίστοιχα
Υπόλοιπος κόσμος: 125€ ή 200€ αντίστοιχα
Για ταξίδι με την Aegean, ενημερωθείτε για τους κανόνες που ισχύουν αλλά και για τις τιμές από το site της στο http://el.aegeanair.com

Διαβάστε επίσης

1 σχόλιο

Τα κατοικίδια μας στο αεροπλάνο. Όλες οι πληροφορίες... - SuperGreeks 25 Οκτωβρίου, 2019 - 2:53 μμ

[…] και τις πολιτικές αυτών, τις αντλήσαμε από το petpet.news και την Aegean […]

Reply

Αφήστε ένα Σχόλιο