12 υπέροχες πληροφορίες για τα κουταβάκια

από Μυρτώ Τζώρτζου

Όλοι αγαπάμε τα μικρά σκυλάκια. Δεν υπάρχει πιο τρυφερό και γλυκό πράγμα από το να βλέπουμε κουταβάκια να παίζουν, να κοιμούνται και γενικώς να κάνουν διάφορες τρέλες. Όσο για τα μάτια τους…είναι γνωστό το απίστευτο κουταβίσιο βλέμμα που μας τρελαίνει. Αν είστε από αυτούς που δεν μπορούν να αντισταθούν στα σκυλομωράκια, δείτε 12 υπέροχες πληροφορίες για αυτά.

 1. Η λέξη puppy έχει γαλλικές ρίζες

Σύμφωνα με τους γλωσσολόγους η λέξη puppy προέρχεται από τη γαλλική λέξη poupee που σημαίνει κούκλα ή παιχνίδι. Η λέξη αυτή δεν υπήρχε στην αγγλική γλώσσα μέχρι το τέλος του 16ου αιώνα. Μέχρι τότε οι Βρετανοί χρησιμοποιούσαν τη λέξη whelps. Η πρώτη φορά (ή μια από τις πρώτες) που εμφανίζεται η λέξη puppy είναι στο θεατρικό έργο “King John” του William Shakespeare, που γράφτηκε το 1590 και που εμφανίζεται ως puppy-dog.

 2. Ο λόγος που τα σκυλάκια γεννιούνται κουφά και τυφλά έχει να κάνει με τη θεωρία της εξέλιξης

Όπως όλοι γνωρίζουμε τα σκυλάκια γεννιούνται με κλειστά τα μάτια τους και τα αυτιά. Γιατί; Έχει να κάνει με την εξέλιξη του είδους. Επειδή η εγκυμοσύνη εμποδίζει το σκύλο ως σαρκοφάγο στο να κυνηγήσει για να βρει τροφή, η φύση έχει προβλέψει αυτή η περίοδος (της εγκυμοσύνης) να είναι σύντομη. Έτσι ώστε τα θηλυκά σκυλιά να ξαναβγούν για κυνήγι γρήγορα. Έτσι επειδή το έμβρυο περνάει λίγο χρόνο στην κοιλιά της μητέρας του (περίπου δυο μήνες), το ζώο γεννιέται χωρίς να έχει αναπτυχθεί πλήρως (δεν βλέπει, δεν ακούει).

 3. Τα κουτάβια έχουν όπως τα μωρά προσωρινά δόντια

Τα κουτάβια, όπως και τα μωρά, γεννιούνται χωρίς δόντια. Τα πρώτα τους, τα προσωρινά ή νεογιλά, τα βγάζουν 15 με 30 περίπου ημέρες μετά τη γέννηση. Τα πρώτα δόντια πέφτουν και αντικαθίσταται από τα κανονικά σε ηλικία από 4 μέχρι 6 μηνών. Τα πρώτα δόντια που πέφτουν είναι οι κοπτήρες (τομείς), και στη συνέχεια οι προγόμφιοι και οι κυνόδοντες. Τα κουτάβια δεν έχουν γομφίους.

 4. Τα κουταβάκια κοιμούνται πολύ

Όπως συμβαίνει με τα μωρά έτσι και τα κουταβάκια κοιμούνται πολλές ώρες τη μέρα. Μπορούν δηλαδή να κοιμηθούν μέχρι 15-20 ώρες. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μη διακόπτουμε τον ύπνο τους επειδή είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, των μυών και του ανοσοποιητικού τους. Όσοι έχουν μωρά σκυλάκια καλό θα ήταν να φτιάξουν ένα μέρος ειδικό μέσα στο σπίτι για να κοιμούνται με ησυχία.

 5. Μερικές ράτσες γεννούν πιο πολλά μωρά από άλλες

Ο γενετικός κανόνας λέει ότι οι μικρότερες ράτσες γεννούν και πιο λίγα μωρά. Η μεγαλύτερη γέννα που έχει καταγραφεί ήταν από ένα θηλυκό σκύλο, ράτσας Neapolitan Mastiff, που γέννησε 24 μωρά στο Cambrideshire της Μεγάλης Βρετανίας το 2004. Σε σπάνιες περιπτώσεις μικρόσωμα σκυλιά έχουν γεννήσει πολλά σκυλάκια. Για παράδειγμα το 2001 ένα Chihuahua, στην πόλη Carlisle της Αγγλίας, γέννησε 10 μωρά, διπλάσιο αριθμό από αυτόν που περίμεναν.

 6. Μερικά κουταβάκια γεννιούνται πράσινα 

Σε μια γέννα στη Μεγάλη Βρετανία γεννήθηκε ένα πράσινο κουταβάκι που το ονόμασαν Φίφη από την ταινία κινουμένων σχεδίων “Shrek”. Είναι το ένα από πέντε κουταβάκια που γέννησε η Μίλι, ένα λαμπραντόρ με τρίχωμα χρώματος καφέ σκούρο. Οι ειδικοί ανέφεραν ότι η Φίφη ήταν το τρίτο κουτάβι στο κόσμο που γεννήθηκε με αυτό το χρωματισμό. Η Φίφη όφειλε το πράσινο χρώμα στο τρίχωμά της στη χολοπρασίνη, μια ουσία που βρίσκεται στον πλακούντα.

7. Στα κουταβάκια αρέσει πιο πολύ το baby talk (μωρουδίσια ομιλία) από ό,τι στα πιο μεγάλα σκυλιά 

Γάλλοι επιστήμονες από τα Πανεπιστήμιο της Lyon και του St Etienne διαπίστωσαν ότι, όταν μιλάμε σε υψηλό τόνο, προσελκύουμε την προσοχή των νεαρών σκυλιών, κάτι που αφήνει παγερά αδιάφορα τα μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά. Τι έκαναν; Ηχογράφησαν τις φωνές 30 γυναικών, οι οποίες, ενώ κοιτούσαν φωτογραφίες σκύλων, έλεγαν: “Γεια! Γεια σου κούκλε! Ποιο είναι το πιο καλό σκυλί; Έλα εδώ! Μπράβο αγόρι μου! Ναι! Έλα εδώ γλυκό μου! Τι καλό σκυλί είσαι εσύ!”

Στη συνέχεια επανέλαβαν τις ίδιες φράσεις κοιτάζοντας φωτογραφίες ανθρώπων, χρησιμοποιώντας πιο ήπιο και κατεβασμένο τόνο στη φωνή τους. Τα ηχογραφημένα μηνύματα τα έβαλαν να τα ακούσουν 10 κουτάβια και 10 ενήλικα σκυλιά σε ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων, στη Νέα Υόρκη.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Nicolas Mathevon, ανακάλυψαν ότι τα κουτάβια χαίρονταν πολύ, όταν άκουγαν τις εκφωνήσεις με τη γλυκιά, σε υψηλούς τόνους φωνή και τις θεώρησαν πρόσκληση για παιχνίδι. Μάλιστα εννιά στα δέκα άρχισαν να τρέχουν γύρω γύρω από το ηχείο.

8. Τα σκυλάκια Δαλματίας γεννιούνται χωρίς βούλες 

Τα σκυλάκια αυτά γεννιούνται χωρίς τις χαρακτηριστικές τους βούλες ή με ελάχιστες από αυτές. Μετά από λίγες εβδομάδες αρχίζουν να βγαίνουν οι χαριτωμένες μαύρες βουλίτσες που όλοι λατρεύουμε. Επίσης περίπου το 10% – 12% των Δαλματίας γεννιούνται κωφά.

 9. Τα κουταβάκια μπορούν να σε χειριστούν με το ανάλογο βλέμμα

Αυτά τα αξιολάτρευτα puppy eyes δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα σκυλάκια έχουν μάθει να ανοίγουν τα μάτια σηκώνοντας τα ματοτσίνορα ώστε να τραβήξουν την προσοχή μας. Μια έρευνα που έγινε το 2017 αναφέρει ότι τα σκυλιά είναι περισσότερο πιθανό να πάρουν αυτή τη χαρακτηριστική έκφραση (με τα μεγάλα και θλιμμένα μάτια) όταν τα κοιτάμε. Έτσι πετυχαίνουν αυτό που θέλουν, γιατί ποιος μπορεί να τους χαλάσει το χατίρι; Άλλη επίσης έρευνα έχει δείξει ότι τα σκυλάκια που ζουν σε καταφύγιο παίρνουν τη συγκεκριμένη έκφραση για να υιοθετηθούν.

 10. Μπορούν να γεννηθούν δίδυμα κουταβάκια

Δύο ιρλανδικά λυκόσκυλα έγραψαν ιστορία το 2016 με το που γεννήθηκαν και αντίκρισαν τον κόσμο καθώς είναι τα πρώτα ολόιδια δίδυμα κουτάβια στον κόσμο. Γεννήθηκαν με καισαρική μαζί με 7 άλλα αδελφάκια αλλά αυτά μοιράζονταν τον ίδιο πλακούντα. Έτσι τα είδε ο γιατρός. Σε διαφορετική περίπτωση οι επιστήμονες δεν θα είχαν βρει ότι πρόκειται για ολόιδια ζώα. Τα σκυλάκια αυτά αποτελούν μια σπάνια παγκόσμια περίπτωση.

11. Οι επιστήμονες έχουν κλωνοποιήσει μικρά σκυλάκια με επιτυχία

Το 1996, όπως γνωρίζουμε, οι επιστήμονες κλωνοποίησαν το πρώτο θηλαστικό, την Ντόλυ, ένα πρόβατο. Εννέα χρόνια αργότερα γενετιστές στη Νότια Κορέα με τον ίδιο τρόπο κλωνοποίησαν το πρώτο σκυλάκι, ένα αφγανικό hound, τον Σνούπυ.

Και μπορεί ο Σνούπυ να πέθανε το 2015, σε ηλικία 10 ετών, η ιστορία του όμως δεν τελείωσε εκεί. Όταν αυτός έγινε πέντε ετών, οι ερευνητές του πήραν βλαστοκύτταρα, τα οποία χρησιμοποίησαν για να εμφυτεύσουν συνολικά 94 έμβρυα, από τα οποία γεννήθηκαν τον Νοέμβριο που μας πέρασε τέσσερα επανακλωνοποιημένα κουταβάκια.

Δυστυχώς το ένα από αυτά δεν τα κατάφερε και πέθανε λίγες μέρες μετά τη γέννησή του.

 12. Κοιτώντας ένα κουταβάκι γίνεσαι πιο παραγωγικός

Η φωτογραφία του σκύλου σου είναι μεγάλο ατού στο βιογραφικό σου και ας μην το ξέρεις. Και όμως, μια έρευνα που έγινε στην Ιαπωνία το 2012 αναφέρει ότι κοιτώντας ένα σκυλάκι γίνεσαι πιο παραγωγικός στη δουλειά σου. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χωρίστηκαν σε 3 κατηγορίες. Σε αυτούς που κατά τη διάρκεια της εργασίας τους είχαν μια φωτογραφία με διάφορα φαγητά μπροστά τους, σε αυτούς που είχαν μια φωτογραφία ενός ενήλικου σκύλου και σε αυτούς που είχαν μια φωτογραφία με κουταβάκια και γατάκια. Ποιοι ήταν οι πιο παραγωγικοί από αυτούς; Μαντέψτε. Αυτοί που κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους έριχναν και μερικές ματιές στη φωτογραφία με τα μικρά.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο