Χανιά Κρήτης: Ξεκινούν έλεγχοι στους δεσποζόμενους σκύλους για τσιπάκια

από Μυρτώ Τζώρτζου

Συντονισμένες δράσεις με τη συνεργασία του δήμου Χανίων, της αστυνομίας και φιλοζωικών σωματείων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων αναμένεται να γίνουν το αμέσως χρονικό διάστημα και θα περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό ενημερωτικών ενεργειών αλλά και αυστηρών μέτρων καταστολής.

Στόχος είναι αρχικά να υπάρξει μια εκστρατεία ενημέρωσης προς τους πολίτες για την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση του ζώου που μέχρι τώρα δεν τηρείται από μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων, ενώ θα ακολουθήσουν και έλεγχοι στους δρόμους μέσω ειδικού σκάνερ σε πολίτες που κυκλοφορούν με ζώα συντροφιάς για να διαπιστωθεί αν τηρούν αυτή τους την υποχρέωση.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα “χτυπηθεί” το πρόβλημα των αδέσποτων στη ρίζα του καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων που υπάρχουν στα Χανιά προέρχεται από δεσποζόμενα ζώα που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους.

Ο άξονας των δράσεων που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα από τη “συμμαχία” δήμου Χανίων, αστυνομίας και φιλοζωικών σωματείων συζητήθηκε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο δήμο Χανίων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων ενώ το παρόν στη συνάντηση έδωσε ο δήμαρχος Χανίων, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μιχάλης Βλαχάκης., ο Αστυνομικός Διευθυντής Χανίων Γιώργος Λυμπινάκης και η Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου “Η Προστασία των Ζώων” και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Νατάσα Μπομπολάκη.

– Έλεγχοι με σκάνερ στους πολίτες με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ξεκάθαρο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν προσωπικό και υποδομή προκειμένου να ληφθούν τόσο τα μέτρα ενημέρωσης όσο όμως και καταστολής ενώ στους παραβάτες θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα που ανέρχονται μέχρι και τα 300 ευρώ, σε περίπτωση που δν συμμορφωθούν με την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση του ζώου.

Όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη θα υπάρξει μια περίοδος χάριτος όπου θα εφαρμοστούν στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης σε κεντρικούς δρόμους των Χανίων, με το δήμαρχο Χανίων να προτείνει τη δημιουργία σχετικής καμπάνιας και τηλεοπτικού σποτ, με πρωτοβουλία του δήμου. Μετά το πέρας ωστόσο αυτής της περιόδου θα ακολουθήσουν πιο αυστηρά μέτρα που θα περιλαμβάνουν τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους πολιτών στο δρόμο που κυκλοφορούν με δεσποζόμενα ζώα.

Από την πλευρά της τοπικής ΕΛΑΣ, ο κ. Λυμπινάκης διαβεβαίωσε ότι η αστυνομία παρά το φόρτο εργασίας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα διαθέσει τόσο το απαραίτητο προσωπικό όσο όμως και ένα ειδικό σκάνερ που απαιτείται για την εφαρμογή των ελέγχων, ενώ και ο δήμος Χανίων διαθέτει σχετικό μηχάνημα.

Εκπρόσωποι φιλοζωικών σωματείων που παρέστησαν στη σύσκεψη εξέφρασαν την πεποίθηση ότι καταρχήν οι ενημερωτικές δράσεις αναμένεται να έχουν θετικό αποτέλεσμα καθώς στο παρελθόν καμπάνια για τη στείρωση οδήγησε σε αύξηση των επισκέψεων σε ιδιωτικούς κτηνιάτρους με σκοπό τη στείρωση των ζώων.

Δείτε τι δήλωσε η κυρία Μπομπολάκη, πρόεδρος της ΠΦΠΟ, στο παρακάτω ΒΙΝΤΕΟ:

____________________________
της Ελένης Ζουμαδάκη
για το http://www.flashnews.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο