424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Σκύλοι-θεραπείας βοηθούν στη θεραπεία ασθενών με ψυχικά νοσήματα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Τα σκυλιά, εκτός του ότι είναι οι πιο πιστοί φίλοι του ανθρώπου, μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να βοηθήσουν και την υγεία του. Αυτό ακριβώς κάνουν στο Ψυχιατρικό Τμήμα του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στα προγράμματα του οποίου συμμετέχουν σκύλοι-θεραπείας.

Το συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι το μοναδικό στη Θεσσαλονίκη που εφαρμόζει εδώ και ένα χρόνο αυτό το πρόγραμμα σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα Therapy Dogs.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ομάδες αποτελούμενες κατά μέσο όρο από 20 ασθενείς, δύο συνοδούς με δύο ή τρεις σκύλους θεραπείας, και δύο ειδικούς ψυχικής υγείας από το προσωπικό του Τμήματος.

Μέσω αυτού του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν επτά συνολικά συνεδρίες ανά 15 μέρες και τα συμπεράσματα έδειξαν ότι η όλη διαδικασία δημιούργησε ένα κλίμα ηρεμίας και κινητοποίησε τους ασθενείς να εκδηλωθούν, να μιλήσουν περισσότερο και να εκφραστούν.

Το πρόγραμμα θεραπείας μέσω ζώων το οποίο εφαρμόζεται στο 424 παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του 27ου Ιατρικού Συνεδρίου Ενόπλων Δυνάμεων από την υπολοχαγό ψυχολόγο στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου, Ελένη Τσαλκιτζή.

Αναφερόμενη στα οφέλη της θεραπείας μέσω ζώων η κ. Τσαλκιτζή ανέφερε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Αυτό που έχει αποδειχθεί και από έρευνες και από τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες είναι ότι η παρουσία ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων μειώνει τα επίπεδα νορεπινεφρίνης και επινεφρίνης, που είναι οι ορμόνες του άγχους, μειώνει την πνευμονική αρτηριακή πίεση, αυξάνει την κινητικότητα, τη θέληση για ζωή σε καταθλιπτικούς ασθενείς, τη διάθεση, μειώνει το αίσθημα μοναξιάς και γενικότερα συμβάλλει στην επικοινωνία και σε κοινωνικές δεξιότητες.

Χρησιμοποιείται συμπληρωματικά στην κλασική ψυχοθεραπεία. Δηλαδή δεν μπορεί ένας καταθλιπτικός ασθενής, ή ασθενής με σχιζοφρένεια μόνο με τη θεραπεία μέσω ζώων να δει διαφορά. Η θεραπεία μέσω ζώων όταν γίνεται συμπληρωματικά με τις ατομικές συνεδρίες, που θα κάνει ο ασθενής με το ψυχοθεραπευτή του, έχει καλά αποτελέσματα».

Πηγή:http://www.thestival.gr/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο