Κλείνει-δυστυχώς- το Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων στην Αίγινα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Β’ 4745), μπαίνει λουκέτο στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) στην Αίγινα, μετά από 18 χρόνια λειτουργίας.

Στην απόφαση αναφέρεται: «ανακαλούμε την άδεια λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων λόγω μη τήρησης ουσιωδών όρων της απόφασης έγκρισης λειτουργίας του βάσει των ελέγχων, που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του». Επίσης σημειώνεται η «μη τήρηση των υγειονομικών διατάξεων, η λήξη του χρησιδανείου των εγκαταστάσεων και η μη ανανέωσή του από την οικεία Περιφέρεια».

Η αρμόδια πενταμελής γνωμοδοτική επιτροπή, που βρέθηκε στον τελευταίο έλεγχο, όπως αυτή προβλέπεται από την υπουργική απόφαση του 2000 για τα Κέντρα Περίθαλψης Ειδών της Άγριας Πανίδας (ΚΕΠΕΑΠ), εισηγήθηκε την αναστολή της λειτουργίας λόγω της πραγματικής, όπως διαφάνηκε από τις αυτοψίες, αδυναμίας του ΕΚΠΑΖ:

Να παρέχει έργο περίθαλψης.
Να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις.
Να φροντίζει για την επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον των ειδών που φιλοξενούνται.
Να παρέχει υδροδότηση και ηλεκτρικό ρεύμα στις εγκαταστάσεις.

Επιπλέον λόγοι:

Η μη τήρηση των όρων που τίθενται στην απόφαση του 2000 (ΦΕΚ Β’ 223) για τα κριτήρια και τις διαδικασίες αναγνώρισης και εποπτείας των ΚΕΠΕΑΠ.

Η μη τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Η λήξη του χρησιδανείου που είχε δοθεί από την Περιφέρεια Αττικής για τη χρήση του κτιρίου εγκατάστασης του ΕΚΠΑΖ και η μη ανανέωσή του.

Έτσι, εντός 6 μηνών – τα φιλοξενούμενα είδη θα πρέπει είτε να μεταφερθούν σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας ή να απελευθερωθούν στο φυσικό περιβάλλον.

Το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων υπήρξε το πρώτο και μεγαλύτερο Κέντρο περίθαλψης αγρίων ζώων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ξεκίνησε τη δράση του στη Θεσσαλονίκη το 1984, ενώ το 1990 συστάθηκε υπό τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, με έδρα των δραστηριοτήτων του την Αίγινα φροντίζοντας όλα τα είδη της άγριας πανίδας.

Σήμερα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του, σε έκταση 20 στρεμμάτων, περί τα 2000 άγρια ζώα, στην πλειοψηφία τους πτηνά. Μεταξύ αυτών, σπάνια είδη όπως ο στεππαετός, ο χρυσαετός, ο στικταετός, το όρνιο και τα δύο είδη πελεκάνων.

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο