Αυτός είναι ο Φρίξος, η μασκότ των Δικαστηρίων του Ηρακλείου Κρήτης

από Μυρτώ Τζώρτζου

Το όνομά του είναι “Φρίξος” και είναι μια από τις πιο αγαπητές φιγούρες στους διαδρόμους του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου και όχι μόνο.

Ο λόγος για τον γλυκύτατο σκυλάκο, ο οποίος εδώ και περίπου δύο χρόνια αποτελεί σταθερό θαμώνα των Δικαστηρίων, του Εφετείου, του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου και εν γένει του κέντρου της πόλης.

Ο “Φρίξος” είναι η “αδυναμία” πολλών δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων, αλλά και δικαστών, ενώ έχει ακόμη μεγάλη “πέραση” στα μικρά παιδιά: Αν και ουκ ολίγοι μπόμπιρες φοβούνται τους σκύλους, ο “Φρίξος” κερδίζει τις καρδιές όλων των λιλιπούτειων επισκεπτών των Δικαστηρίων Ηρακλείου.

Ο “Φρίξος” γεννήθηκε – μάλλον – στο Ηράκλειο πριν από περίπου δυόμισι χρόνια. Τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής του πέρασε δύσκολες στιγμές, παλεύοντας να επιβιώσει στους δρόμους της πόλης. Η ευφυία του όμως φαίνεται ότι τον βοήθησε να τα καταφέρει, ενώ η… τσαχπινιά του φαίνεται ότι ήταν αυτή που τον βοήθησε να βρει ένα μόνιμο σπίτι.

Σύμφωνα με ανθρώπους που ξημεροβραδιάζονται εδώ και χρόνια στα Δικαστήρια και πέριξ, ο “Φρίξος” οφείλει το όνομά του στη δικηγόρο που τον μάζεψε από τον δρόμο, όταν αυτός ήταν τριών μηνών σκυλάκι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εν λόγω δικηγορίνα ονομάζεται Έλλη. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο σκυλάκος πήρε το όνομά του από την ελληνική μυθολογία: Ο Φρίξος ήταν γιος του βασιλιά του Ορχομενού, Αθάμαντα, και της Ωκεανίδας Νεφέλης.
Αδερφή του Φρίξου ήταν η Έλλη…

Φρίξος” ο… “ασκούμενος”

Ο “Φρίξος”, ωστόσο, έχει και παρατσούκλι, το οποίο σχετίζεται άμεσα με το νομικό κλάδο, όπου άλλωστε… δραστηριοποιείται. Τις ελάχιστες φορές που ο σκυλάκος δε συνόδευε τη δικηγόρο, κάποιοι συνάδελφοί της τη ρωτούσαν με απορία «Πού είναι ο ασκούμενός σου;». Mε τον καιρό, το εν λόγω παρατσούκλι καθιερώθηκε, αφού, σαν άλλος ασκούμενος δικηγόρος, ο “Φρίξος” είναι πάντα δίπλα στη μέντορά του!

Είναι, σύμφωνα με τις πηγές που προαναφέραμε, μείξη από κρητικό ιχνηλάτη και κοκόνι. Σίγουρα, πάντως, δεν είναι σκύλος- “φύλακας”, αφού είναι φιλικός με όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους, ενώ ξετρελαίνεται με τα χάδια και τις λιχουδιές.

Πάντως, πέρα από το χιουμοριστικό του όλου θέματος, είναι εντυπωσιακό το πώς η παρουσία και μόνο ενός μικρού σκύλου φαίνεται να… αναζωογονεί τους εργαζόμενους (σε όποιο πόστο κι αν απασχολούνται), οι οποίοι με το που βλέπουν τον “Φρίξο”, κατευθείαν «φτιάχνει η μέρα τους», όπως μας είπαν χαρακτηριστικά κάποιοι εξ αυτών.

Πηγή: https://www.neakriti.gr/article/parapolitika/1566644/frixos-o-askoumenos-i-maskot-ton-dikastirion/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο